Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Здравейте Приятели, :)

Става дума за апартамент на последен етаж с ПЕЦ-ове над който има таван - 70% от площта може да се ходи прав, и се ползва като склад от съседите. На път съм да правя окачен таван с гипсокартон и възниква въпроса къде да се сложи изолация?
Различни майстори и "специалисти" ми говорят противоречиви неща, което ме затруднява във вземането на решение. Един ми казва че ще е най-добре да сложа 5см / 50кг на м3 каменна вата залепена за тавана отдолу (над гипсокартона - дюбелирана и замазана) през която само ще минават директните окачвачи и кебелите за осветление - това щяло да предотврати появата на мухъл и топлинните загуби. Втори ми предложи да редя каменна вата между гредите по пода на таванското помещение ( от най-висока плътност, по която да може да се върви ) а отдолу да остане само на гипсокартон, във връзка с това че на апартамента по финансови причини ще правя външна изолация следващото лято. Работата е там, :-) че покрива е в назавидно положение правен 1963, и може би в близките 3-5 години ще трябва да се подмени нацяло, гредите отдолу са проядени от дървояди и т.н. това ме навежда на мисълта към настоящия момент е излишно да се прави замазка отгоре при положение че до няколко години това ще се разваля и прави на-ново. Параграф 22, ще ми е интересно ако хора с опит и нужното разбиране споделят мнения по въпроса, за което предварително благодаря!
torbalan - Дървен философ
Ако сложиш изолация отдолу - топлината ще бяга по стената нагоре.... Без точни сметки е трудно да се каже каква точно ще е разликата, но разлика ще има...

По-добре е да е отгоре и отвън, така че всичко да се капсулова в изолацията.

Ако само над твоя апартамент правиш изолация - застъпи поне метър от съседския.... Най-добре ако можеш наговорете се по съседски да направите на целия таван.

Сложете поне 20 см. каквото и да е.
preslav - майстор
Ситуацията е "спасявай се по единично" - прави си вътрешната изолация, а когато се ремонтира покрива винаги можеш да дублираш от горна страна.
torbalan - Дървен философ
Мхм. Така звучи по-логично...
Благодаря на всички за съветите, най-вероятно ще се наложи да дублирам, първо ще направя отвътре, а като му дойде времето и се разберем със съседите да правим покрив, ще изолирам и отвън. Вчасих се малко с термо мостове, принципи на топлообмен и стратегии на изолация ;-) ... вече съм наясно с това което каза торбалан за капсуловането - това един ден ще стане... още веднъж благодаря. Желая успех на всички! :-)

Тема "Последен етаж - изолация по тавана на стаите или изолация по пода на таванското помещение?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: