Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Junos - напреднал
Здравейте колеги,

Голяма дилема имам с тавана на банята. Затова и се регистрирам във форума и пиша първата си тема, т.к. знам, че тук има опитни хора, които биха дали ценни съвети.

Банята е в ЕПК сграда, вътрешна, 3.5 кв/м относително топла на среден етаж. Три от стените са тухлени, третата е носеща. Естествено от горе и долу пак са бани. Стените ще се измазят с готова варова шпакловка, както и тавана (предполагам). Ще има хидро церезит 51 с лента по пода и до горе зад душа и около него, където е необходимо.

До тук добре, но за тавана:

Първо исках да е с плочки на 2 метра и пръскана - таван и стени над 2 метра. Майстора обаче отказа да го прави така. После търсихме с него подходящ материал - силиконова или силикатна мазилка за влажни помещения, както и такива на варова и циментна основа, за да се измаже с тях над 2 метра и тавана. Много теми има във форума за тях, но нещо не ме грабнаха. Повечето са за външна употреба и имам страхове, че ще мухлясат.

След доста ровене в нета за някакво решение за тавана на банята и съвети на приятели и майстори стигнах до Glasroc H на Ригипс.
Заслужава ли си да се прави таван на баня с него и какви са предимствата / недостатъците пред нормалния картон за влажни помещения, на ригипс или на кнауф.

Трябва да се направят куфар на Фи 110 за вентилация и кутия зад моноблока - пак ли с него да ги правя? - дали е подходящ за тази цел. Предполагам ДА, т.к. повечето примери с него са за стени, а не за таван. Така ми казаха и няколко човека, уж разбиращи, че материала е за стена, не за таван. Други ги обориха и казаха, че става за всичко. Такива колебания обаче в къщата не искам да си вкарвам и после да се чудя откъде ми е дошло.

Ако правя тавана с Glasroc ще слагам плочки на 2.50, до горе. При това положение как трябва да се подготви най-добре тавана, само шпакловка с готов варов разтвор достатъчна ли е, или трябва още нещо. Или пък ще е излишна?
След като се сложи гипскартона с какво да го боядисам, обработя, за да не мухлясва и да изглежда добре? Трябва ли да се шпаклова с нещо по-специално?

Благодаря предварително за помощта!
jekasus - майстор
Glasroc H е много по-добър от от какъв-то и да е зелен/влагоустойчив/.
Junos написа:
и имам страхове, че ще мухлясат.
Ако няма вентилация, всичко мухлясва...
Junos - напреднал
Има вентилационна тръба фи110 + вентилатор
Алуминиева врата с тапи за вентилация.
Предполагам ще е достатъчно.

Някой нещо по същество? Тва с вентилацията и баба ми го знае.
Чираче - майстор
Junos написа:
Има вентилационна тръба фи110 + вентилатор
Алуминиева врата с тапи за вентилация.
Предполагам ще е достатъчно.

Някой нещо по същество? Тва с вентилацията и баба ми го знае.
Питай баба си тогава :lol: Чий го дириш тук? С подобен маниер едва ли ще ти помогне някой. :?
Junos - напреднал
Баба ми ще ми каже да измажа стените с вар, както са правели всяка година и така 50 години :)

Ето нещо по темата. Заслужава ли си да се ползва гипскартон със стъклен воал за тавана и кутиите, т.к. цената му е в пъти по-висока от тази на зеления? Иновация ли е или маркетингов трик, за да се привлекат платежоспособни клиенти? :?
jekasus - майстор
Прецени сам...
На тавана и зеления ще стане...

Прикачен файл

син.jpg
син.jpg (38.71 KиБ) Видяна 5927 пъти

Прикачен файл

зелен.jpg
зелен.jpg (102.75 KиБ) Видяна 5927 пъти

Тема "Въпрос за гипскартон със стъклен воал за таван на баня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: