• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Ал_ - специалист
Привет. Така изглежда таванът в момента:
Изображение

Гредите са 14 см височина. Първоначалната идея беше между тях да сложа 10 см вата и да затворя с гипскартон.
На мен обаче ми се ще гредите да се виждат. Откъм изолация вата+гипскартон е по-доброто решение, но какво е мнението ви ако вместо това между гредите залепя xps с дебелина 5 см?
Lutchezar - майстор
Той тавана и така си пожароопасен, с вата ще е по добре, защо искаш да виждаш гредите, ако ще го правиш на механа или фитнес с лежанки, тогава ще гледаш тавана, но дори и тогава няма да седиш по цял ден да го гледаш?
Гони функционалност и безопасност и след това естетика, красота и дизайн.
Ал_ - специалист
Благодаря. В кръга на шегата - ако жената ме изгони да ми е кеф да спя там. А иначе - чисто естетически. Помещението е планирано да бъде мултифункционално - гараж, работилница и място за събиране лятно време, в случай че вали (ако не сте виждали гараж с панорамна врата - има и такова животно).
От гледна точка на мързел и бързина на изпълнение с xps ми се виждаше по бързо и лесно. Но щом не е добра идея отпада като вариант. А иначе дървото е третирано с бохемит антифлаш
preslav - майстор
Спокойно си слагай XPS-а, може и по-тънък за да го покриеш с вагонна шарка. Аз пък залагам на естетиката, пожаробезопасността я оставям за обществените помещения, в които не се знае кой и от къде ще мине, ще изхвърли фас или ще забрави включен уред.
Голямо залитане има с тази пожаробезопасност в последно време, да се чудиш как горят панелките дето са само от бетон и корабите дето са само от желязо.
Обезопаси си ел. инсталацията, не ползвай открит огън, не трупай вехтории, особено мазни, не съхранявай лесно запалими вещества и няма да имаш грижа с гаража с панорамна врата - "кефа сена няма"!
шоп - майстор
Най-вероятният източник за евентуален пожар в един гараж след повреда в ел. инсталацията е.... автомобила в него.
Гасил съм много такива пожари, така, че не подценявай изолацията с вата и ГК
Една димна или пожарна аларма е голям +

Често гаражите са залепени към къщи и след покрива на гаража огъня хваща сачака и се пренася и на покрива на къщата. Обикновенно през ноща стават белите и късно се забе;язват.
kozl - майстор
И аз бих наблегнал на пожароустойчивостта след като е за гараж и работилница.
Ал_ - специалист
пон фев 14, 2022 6:19 ampreslav написа:
Спокойно си слагай XPS-а, може и по-тънък за да го покриеш с вагонна шарка.
Благодаря за мнението. Благодаря и на останалите
Предпочитам ако е xps да го шпакловам и боядисам. А и под 5 см предполагам ще е недостатъчно откъм изолационни свойства. Покривното покритие е шлебах ламарина, и макар и бързо да се охлажда доста топлина отдава лятото.
Шоп, за димните и пожарните аларми съм съгласен. Поръчал съм датчици, които освен с алармен сигнал работят и с tuya и правят известяване по телефона. Удобна работа е със сегашните техники (стига да работят :-D ), чудя се дори гаражната врата да свържа с управление през телефона, че понякога се налага. Просто преди това трябва да проверя доколко е сигурно устройството откъм защита против хакване
Lutchezar - майстор
Ако аз си го правех, 20 см каменна вата, картон и отдолу едни хубави стари опушени греди. Стига да има място де. Ако сваляш двигател може и телфер горе да закачиш на релса, но става по-модернистично. Няма как да е работилница и механа едновременно. Едното от двете ще е символично. Камо ли и гараж. Звучи добре, но трябва да е хангар направо 😂🤣😂
Ал_ - специалист
Май се получи някакъв развален телефон с тази механа и свалянето на двигатели, но поне е забавно
Lutchezar - майстор
вт фев 15, 2022 8:21 pmАл_ написа:
Май се получи някакъв развален телефон с тази механа и свалянето на двигатели, но поне е забавно
"Гараж, работилница и място за събиране лятно време в случай че вали"

Това иска авторът. Че е забавно - забавно е, идеята е да се получи.
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на таван на гараж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: