• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Как се монтира хънтър дъглас (от този с дупчиците по ламелите) на тавана? Искаме сами да си го монтираме. Ако някой може да помогне.
Ако имате снимки или схеми за по-нагледно, моля покажете.
8180 - майстор
Правил съм го веднъж преди години без никакъв опит.
Нямам грам снимки, но ако не ти отговори някой по-опитен ще се опитам словесно да обясня.
Ако говорим за едно и също имай предвид, че през перфорацията на ламелите прозира това което е отгоре - окачвачи, носещи профили, кабели трафове за лунички. Поне моите лунички светеха леко, но достатъчно и нагоре - в празното пространство и се получи такъв ефект.
Иначе не е никак трудно.
Колко е срочно?
8180 - майстор
За токова нещо ли говорим?

Прикачен файл

Tavan.jpg
Tavan.jpg (113.31 KиБ) Видяна 47629 пъти
Да, за същото става въпрос. Има го с дупчици и без. Ние сме си избрали с дупчици. Предполагам, че принципно се слага по един и същи начин.
В неделя мислим да го слагаме. Около 3,5 кв.м е. Ще успеем ли за един ден?
8180 - майстор
Здрасти Вики,
Едва сега стигам до форума и гледам никой не ти е отговорил.
Ще опитам, пък Вие дано успеете утре - възможно е за 1 ден.
Консултирал съм се с един човек и съм правил това, което е казал - сигуно има и др. варианти. Не съм сигурен във всички наименования:
Дано имате всички материали:
Ламели
Профили (затварящи лайсни) за фугите между ламелите - може и после.
Гребен - тенекиен П образен профил към който се защипват ламелите. Необходими са две дължини, перпендикулярно на ламелите.
Окачвачи - състоят се от 2 тела + пеперуда. Единият от теловете задължително с ухо. Броят се определя от дължината на гребените/80см. +няколко за всеки случай. Сумарната дължина на теловете - според отстоянието на новия от същинския таван.
П-профил декоративен. За целия периметър на банята. Тук е възможно да има ръзновидности. С този профил нищо не се кове по стените - Хънтъра само виси на окачвачите и гребените.
Дюбели - обикновено ги дават с окачвачите - да влизат в ухото на тела. Моите бяха метални пирон-дюбели (6 или 7мм) с подходяща периферийка (шайба) при ухото. Сигурно ще стане и с пластмасови пирон-дюбели + подходящи широкополи шайби.

Ако има лунички:
кабел, трафове, клеми, изолирбанд.

Инструменти:
Перфоратор с подходящо за дюбелите свредло.
Малък флекс с дискове за Алумин и метал (по-добре от тънките в Киров). С добра ножица за ламарина може и без флекс.
Здрави клещи (или менгеме)
Чук (среден)
Рулетка

Либела

Ако има луни:
инструменти за ел.монтаж
приспособление за отвори за луните в ламелите
- при мен беше комплект (мисля) за фрезоване - нещо като части от ножовка извити по дъга, със съответния държач. Всеки (и китайски) ще свърши работа за една баня.
дрелка с бавни обороти или патронник за перфоратора[/b]
8180 - майстор
Монтаж на хънтър

Скицирайте това, което ще правите.
Първо изберете как ще са разположени ламелите и тяхната приблизителна дължина (Б). Ако разкроя дава голяма фира, помислете дали няма да Ви хареса другата посока. По памет ламелите бяка по 4м., така че по -малко фира ще даде разкрой когато ламелите са успоредни на стена близко до 2м. Ако много се налага ламелите могат да се наставят.
Перпендикулярно на ламелите ще се монтират гребените със съответната дължина (А). За случя стигат два гребена. Ако нещо не пречи (чупки, луни и пр.) растоянието между гребените е ок. Б/2.
Изяснете си как ламелите се защипват със своите извити части към подобните в гребена. Опитайте да сглобите (на пода) две ламели към двата гребена - ще усетите как се постига перпендикулярност в системата. Разгледайте и захващането на профила за фугите между две ламели. Същото и за декоративния профил по периметъра - той позволява да се оберат малки луфтове и грешки - опитайте успоредно и перпендикулярно на ламелите.
Намерете отворите в гребена за окачвачите (през ок. 80см). Определете местото на първия окачвач спрямо стена Б, така че да започнете с декоративения профил и цял ламел. Оставете резерв - половин дълбочина на декор. профил. Ако трябва изрежете част от гребена.
Отбележете това на тавана. Довършете меренето като отбележите отстояние Б/4 от стена А с малък резерв. Пробийте първия отвор в тавана, наложете гребена (като мушнете нещо през гребена в отвора) и отбележете останалите отвори, като следите за отстоянието Б/4.
Повторете операциите с втория гребен, като следите за отстояние 3Б/4 от Стена А.
Пробийте всички отовори.
Разгледайте системата за окачване от 2 тела и пеперуда. Като стиснете силно пеперъдата, теловете стават подвижни и може да се регулира височината на Хънтъра. На мен ми беше по-удобно да сглобявам окачвача на место след монтажа на тела с ухо към стената. Преценете кога и как ще премене втория тел през гребена. При мен двататела бяха с ухо, но има и такива с кука към гребена.
Ушите на теловете към стената трябва да се огънат на 90о. Може на место след дюбелирането или на земята (с клещи или менгеме) предварително. Това огъване дава леко изместване, което е хубаво да се отчете при къси окачвачи.
Сега вече пристъпваме към монтажа на окачвачите - дюбела в ухото, после в отвора на тавана и фиксираме с чука. Огъваме или уточняваме приблизително вертикалното положение на тела.
Сглобяваме системата - тел + пеперуда +тел + гребен. Когато всичко е на место нивелираме на нужната височина единия гребен. Монтираме по една ламела в двата края и чрез тях нивелираме и др. гребен.
Сега е време да се помисли и подготви за електрическата част - поне това, до което после ще е труден достъпа. Хубаво е да се превържат кабелите по-високо, за да не опират в ламелите, защото прозират. По принцип, ако кабелите са "подадени" останалия монтаж може да се извърши и през отворите за луни - преценете или проиграйте на земята.
Ламелите с луни се пробиват ВНИМАТЕЛНО, НА НИСКИ (СРЕДНИ) ОБОРОТИ с фрезата (приспособлението), като ламелата трябва да бъде плътно и здраво притисната към дървена подложка - най-добре подходяща дъска, която да влиза в ламелата. Машината СЕ ДЪРЖИ ЗДРАВО с двете ръце, строго перпендикулярно и МНОГО ВНИМАТЕЛНО в началото и ОСОБЕНО В КРАЯ на рязането. Мисля че трябваше и водещ отвор в центъра - сигурно е обяснено в упътването или в магазина.
Сега трябва да се подготви ако ще има вата или нещо др. в кухината.
На вече сложените ламели монтираме декоративни профили успоредно на А, като сме помислили какво ще правим в ъглите и ако има чупки. Декор. профили могат да се монтират и по-късно, но така е по-лесно.
Монтажът на ламелите трябва малко да се усети - има едно "напрягане" и използване на предвидените луфтове.
Цялата ламела (до стена А) си носи декоративния профил сама. На срещуположната стена може да има рязана ламела. Там за декоративния профил трабва да се приспособи нещо от остъка на същата ламела и др. парченца от ламели.
Ламелите се режат ВНИМАТЕЛНО с флекс и диск за Алумин или с хубава ножица.
Накрая (или в хода на работа) се монтират профилите за фуги.
Ако луните още не са светнали, взима се душ на свещи и се пие много бира.:)
Прилагам Ви чертежа на моето изпълнение - не ми се чертаеше нов, пък и не знам всички размари.
Ще опитам да погледна утре за уточнаващи въпроси.
Успех!

Прикачен файл

Tavan.jpg
Tavan.jpg (38.46 KиБ) Видяна 47552 пъти
leonardo_vd - модератор
В предвид това че колегата 8180 се е заел с темата, се въздържам от коментар. Мога само да добавя че П профилите/обкантващи/ се монтират върху стената, а не стоят само за украса. То всичко е за украса, но всеки елемент си има своята функция за здравина.
Много благодаря за информацията.
Бяхме планували за неделя, но се отложи за през седмицата. Времето все не достига. Като чета не изглежда сложно. Направим ли го, ще се похваля.
Много благодаря за ценните съвети. Вече сме готови.
Избрахме модела без дупчици.
Ето и снимки, качеството им не е много добро, защото са правени с телефон.
http://images.viki2004.multiply.com/ima ... PhAG3L87rA

http://viki2004.multiply.com/photos/photo/32/1
leonardo_vd - модератор
:2thumbs:
Oт мен едно голямо бравоооо.
  • 1
  • 2

Тема "Монтаж на хънтър дъглас в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: