• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
lenko71 - специалист
Аз така и не разбрах кое е по-тежко - един тон тухли или един тон хартия ? :?
mim - специалист
има ли значение, човекът няма да реди тухли за красота върху стелажа :-D

зависи от хартията, че плътността й варира
dito - специалист
lenko71 написа:
Аз така и не разбрах кое е по-тежко - един тон тухли или един тон хартия ? :?
Рибата тон е най-тежка.

Мим, права си, варира. От малко по-лека до доста по-лека. И докато ми е лигаво-спамерско настроението, да споделя: и аз нямам вируси на сървъра ти.
ribnikolaevi - майстор
Crafty написа:
Няма проблем - пиши ми първото черпене.
Объркал съм дименсиите - не kN, а само N и да - пиша 20 а смятам 2kN. Идеята ми беше че с 6 дюбела е достатъчно презастрахован колегата.
Това е при работа на опън или т.нар. "изтръгване", при работа на срязване е в пъти повече.
Последно уточнение - говоря за пластмасов дюбел в тухлена стена ... има доста други подробности за точна сметка, но не мисля, че гипсова преградна стена (не гипсокартон) ще държи по-малко от тухла четворка.
Покрай веселото и лежерно настроение да спомена за малкото незнаещи хора, че стандартните пластмасови дюбели не са създадени, за да носят оппъни усилия. Носят САМО на срязване. Поради тази причина и второто черпене е от тебе :lol:
Сега сериозно: да помогнем на човека, щом е писал тук, значи наистина се притеснява. Аз лично за пръв път чувам за гипсови блокчета. Обясни по-подробно за стената. Защото дюбелите не са слабото място, а евентуално отворите в стената.
Какво е това, което се вижда в горния десен ъгъл на снимката?
Crafty - специалист
ribnikolaevi написа:
Покрай веселото и лежерно настроение да спомена за малкото незнаещи хора, че стандартните пластмасови дюбели не са създадени, за да носят оппъни усилия. Носят САМО на срязване. Поради тази причина и второто черпене е от тебе :lol:
Сега сериозно: да помогнем на човека, щом е писал тук, значи наистина се притеснява. Аз лично за пръв път чувам за гипсови блокчета. Обясни по-подробно за стената. Защото дюбелите не са слабото място, а евентуално отворите в стената.
Знам, че БИ ТРЯБВАЛО да носят само на срязване, но на практика винаги поемат и моментни усилия. Показаната конструкция си е конзола и като такава има не само срязване. Всичко което коментирам се отнася само за конкретният случай със стелажчето за книги. PVC дюбелите са проектирана наистина да носят само на срязване и при никакъв случай не могат да се използват по тавани или за по-отговорни окачвания.
Само да подчертая - аз съм слаб теоретик, практиката ми е основа за спора ... е и нещо попрочетено из дебелите книжки, но полузабравено с времето. Така че може и тотално да бъркам терминологията.

В десният ъгъл, на мен ми прилича на климатик (най-много). Гипсови стени - преградни стени от гипсови панели в старите блокчета. Сравнително тънки - до 10-ина см. бяха по мои спомени.
Благодаря на всички отговорили! Не очаквах такъв интерес по темата.
Както е казал колегата, наистина става дума за гипсови панели или по-скоро блокчета с дебелина неповече от 10 см., с които са изграждани вътрешните стени на жилищните блокове. Познал е и за климатика. OSAKA - от онези, които са с формата на четвърт летяща чиния и се поставят в ъглите под тавана. Много спецове по климатиците се цупят, като чуят за този модел, но този работи вече шеста зима без проблем и при приличен разход на ел.енергия с една профилактика за целия период. Само за сведение на онези от вас, които не са срещали такъв - закрепването е за тавана. Това не попречи преди година и нещо да провисне и да се задържи само на "карантиите", които го свързват с външното тяло. По някаква случайност на в ъгъла дивана, който достига до единия край на климатика спеше повито бебето (тук се прекръствам).
Та като ви казвам какви са таваните, се сещайте какви са стените.

Производителят дава на товароносимост на стелажа 30кг. на рафт, при условие, че е прикрепен към бетонна стена.
Разговарях със служител на вносителя и той ме посъветва да направя тест на друго място на стената на какъв товар би издържал такъв дюбел.
Но май ще трябва да притегля и книгите колко тежат
ribnikolaevi написа:
Crafty написа:
Няма проблем - пиши ми първото черпене.
Объркал съм дименсиите - не kN, а само N и да - пиша 20 а смятам 2kN. Идеята ми беше че с 6 дюбела е достатъчно презастрахован колегата.
Това е при работа на опън или т.нар. "изтръгване", при работа на срязване е в пъти повече.
Последно уточнение - говоря за пластмасов дюбел в тухлена стена ... има доста други подробности за точна сметка, но не мисля, че гипсова преградна стена (не гипсокартон) ще държи по-малко от тухла четворка.
:)
ribnikolaevi - майстор
Най-простото решение, ако ти се струва нестабилно или подозираш, че може да послужи като първи гимнастически уред на бебето, когато порасне, просто сложи повече дюбели. Колкото ти се занимава, толкова. Възможно е подходящите дюбели да се като тези за газобетона, но питай някой по-знаещ. Чичко Гугъл нищо не ми казва ...
dito - специалист
Или пък вместо дюбели, обикновени винтове, подобни на тези, с които монтират ПВЦ-дограмите, но по-къси. Около 5 мм на 60-70 мм, с висока резба и по-големичка стъпка. Такива слагах в Итонг и става много прилично - пробивам малко по-тясна дупка от винта и навъртам. Не виждам защо да не стане и в гипс.
ribnikolaevi - майстор
Стоманен винт за гипс трябва да е от специална сплав, иначе ще ръждяса, ще има петна ...
dito - специалист
Тези, които съм виждал, а и ползвал, са с някакво жълтеникаво покритие. Имаш ли идея какво е и дали върши работа? Предполагам, че да, защото освен за предпазване от корозия, с каква друга цел биха го сложили?
  • 1
  • 2

Тема "Стелаж на гипсова стена - ще издържи ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: