Монтаж, топло и звукоизолации.
dito - специалист
Е, не се хващай за този 1 мм. Колегата го каза в по-абстрактен и обобщен смисъл - дори да е 1 сантиметър, пак не се променя факта, че не може коеф. му на топлопроводимост да е 5 пъти по-малък от този на стиропора за да се равнява на 5 см изолация. Защо съм сигурен, че не е 5, а дори само 2 пъти по-малък ли :?: - защото ако беше, щеше на линка да бъде изписан с големи шарени мигащи букви, а аз числа изобщо не видях...

Все още смятам, че дори и няколко милиметра стиропор пак биха спрели конденза, макар и да не помогнат за топлоизолиране на помещението. Но не биха помогнали заради паропропускливостта, както казваш.
Имаше една тема, в която Хигро много добре беше обяснил защо конденз в банята се получава не върху пластмасовите, а върху металните и фаянсовите повърхности (при една и съща температура на повърхностите). Ефектът не се дължал на гладкостта, хигроскопичността и т.н., а на топлопроводимостта им. При конденз се отделяло голямо количество топлина и повърхостта се затопляла. Ако предметът има по-голяма топлопроводимост (и по-голям топлинен капацитет), кондензацията продължава, в противен случай спира съвсем скоро след като се затопли самата повърхност. Така че, въпреки тази измамно по-високата температура на стиропора спрямо бетона, за която каза 8180, дори температурата на повърхността да е еднаква, предполагам че дори няколко милиметра изолация биха имали ефект срещу конденз. Не зная доколко ще бъде меродавен моят личен опит с 2 см стиропор, затова нека приемем, че това са предимно теоретични разсъждения на непрофесионалист.
За всички които четат тази дискусия искам да кажа, че въпроса беше дали да сложи човека вътрешна изолация или не. И ако слага каква да е тя. И понеже ако сте прочели ника с който съм се регистрирал говоря това което съм изпробвал, а не някой да е казал. В момента 1/2 от къщата в която живея е само от изолационни материали без тухли,бетон и мазилки.Та пак от опит ще ви кажа че от изолация ефект има/което вярвам и вие знаете/.Това дето разправят тук по форумите с разните влизания на вода във ватата и други подобни твърдения не съм съгласен защото моята стена която е от гипскартон+6см вата+1см шперплат + 5см EPS и завършва само с шпакловка и боя, я отворих за да прекарам малко жици и вода или мокро не видях.Та според мен нека човека си сложи вътрешна изолация и това е.
Пожелавам ви успешна дискусия.
JohnnieSmoker - помощник
Слагал съм такива тапети от стиропор ... мисля 95 г беше .До колкото си спомням бяха немски - 2 и 4 мм а за пространството зад радиаторите имаше и с алуминиево фолио .Цената на ролка от 8 квадрата беше около 35 лв .Ефект имаше ( таванско помещение с бетонен покрив ) стаята се загряваше много по бързо след слагането на тапетите .Лепих ги със саника ... не знам дали още го произвеждат .
Понеже в темата се говори и за външна изолация , дали някой може да каже измазването което се прави върху мрежата може ли да стане с лепило за лепене на фаянсови плочи ( за вътрешна употреба ) и листовете от изолационния материал как е правилно да се полагат хоризонтално или вертикално .
zmeios - специалист
Я да извадя аз от гроба тая тема днес ;)
izprobva4 написа:
че въпроса беше дали да сложи човека вътрешна изолация или не. И ако слага каква да е тя
Не, не беше това въпроса. Въпросът беше, да сложи ли изолация и то каква.

Отговорът е:

1) Ако е постоянно отопляемо (климатици, парно, радиатори с добър бюджет ;) ) да се направи външна ТИ.
2) Ако няма кинти за такива комфорти, да се направи вътрешна ТИ. Естествено че помага... Но в пъти по-малко от външна.
3) Да не се правят и двата вида ТИ освен с ИЗРИЧНА причина. Аз, при описаните обстоятелства, не виждам такава.
4) Естествено че без ТИ е кучи студ и сметки за ток. Това не помня някой някъде да го е оспорвал. Вариант "без ТИ" за жилище няма.
bulchat - напреднал
Според мен в повечето случаи по-доброто решение е външната илолация, защото изолира стените от изстудяване и когато затопли веднъж помещението, топлинатя няма къде да бяга и стените си седят топли и суху.
С вътрешната изолация ще намали пространството си. Ако има влага, тя ще си седи зад вътрешната изолация и там ще живуркат разни невидими за окото животинки и болести. Обаче, ако трябва да сравняваме коя изолация е по-добра за вътрешна, аз съм твърдо зад вата и гипсокартона.

Тема "Фибран,Гипскартон или...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: