лепиш 3 см стиропор или 2 см фибран ,дюбелираш и картона после на гребен или малки топки.Аз съм твърдо за картона .
Монтаж, топло и звукоизолации.
n.yaneff82
- специалист
22 мнения в "Стая с мазилка или гипскартон?"
ArturDent
- Почти Безобиден
Ето ти предимство и на мазилката - по-евтина е и поне два пъти по-тънка от ГК (при еднакви условия).
Последното не е за пренебрегване, защото в едно помещение 20 кв.м. (4х5) и ГК на конструкция губиш 1 кв.м.
Последното не е за пренебрегване, защото в едно помещение 20 кв.м. (4х5) и ГК на конструкция губиш 1 кв.м.
Последна промяна от ArturDent на ср окт 27, 2010 7:53 am, променено общо 1 път.
kalin72
- майстор
ArturDent написа:Ето ти предимство на и на мазилката - по-евтина е и поне два пъти по-тънка от ГК (при еднакви условия).Да, и нямаш топло и шумоизолация като хората.
schuldiner
- майстор
Някои хора са принудени да слагат ГК (по липса на алтернатива), но има и такива, на които им харесва. Все едно някой, който да обича кренвирши...
ArturDent
- Почти Безобиден
kalin72, аз му казах и предимства на мазилката, защото ГК няма само предимства, но и недостатъци. Ето ти няколко:
- по-скъпо е.
- стеснява помешението
- шумоизолация, да но ако имаш вентилатор за отдушник, става ужасно.
- почти винаги фугите между тавана/пода и ГК се напукват.
- много са проблемите, когато се използва за мокри помещения, и аз не бих си сложил.
- доста трябва да се мисли преди да се сложат кухненски шкафове и бойлер върху него.
- пространството между ГК и стената е потенциална къщичка на гадинки
- по-скъпо е.
- стеснява помешението
- шумоизолация, да но ако имаш вентилатор за отдушник, става ужасно.
- почти винаги фугите между тавана/пода и ГК се напукват.
- много са проблемите, когато се използва за мокри помещения, и аз не бих си сложил.
- доста трябва да се мисли преди да се сложат кухненски шкафове и бойлер върху него.
- пространството между ГК и стената е потенциална къщичка на гадинки
kalin72
- майстор
Защитавам гипсокартона, защото у нас имам доста стени, покрити с него, живял съм в къща със стени само от гипсокартон, и виждам предимствата му при поставянето, поддържането и евентуалния ремонт.
Банята ми е изцяло с гипсокартон, влагоустойчив, със силиконова мазилка където няма директно мокрене, без проблеми. И отгоре на всичко е с вентилатор за отдушник
Не виждам проблем никъде...
Скъпо е- да, но не много по-скъпо, може би, но предпочитам по-скъпо, но по-бързо и качествено
Фугите, ако изобщо се напукват, защото не съм видял досега никъде, нито у нас, нито където и да съм бил, се прикриват с лек окачен таван, варианти много.
Шкафове и бойлер - просто слагаш двойно 12 мм гипсокартон, и разбира се, ползваш специални дюбели за окачването. Пък ако толкова му нямаш вяра, просто вдигаш тухлена стена там, където ще са шкафовете и бойлера
Разни гадинки отзад...вероятно ще има, но с вата се надявам да се елиминират
Единствено проблем донякъде е стесняването на помещението, но пък за мен това е ОК, щом няма да има мокри процеси
В заключение, всеки си има глава да мисли, преценява, и прави това, което му се види най-рационално в случая
Банята ми е изцяло с гипсокартон, влагоустойчив, със силиконова мазилка където няма директно мокрене, без проблеми. И отгоре на всичко е с вентилатор за отдушник

Скъпо е- да, но не много по-скъпо, може би, но предпочитам по-скъпо, но по-бързо и качествено

Фугите, ако изобщо се напукват, защото не съм видял досега никъде, нито у нас, нито където и да съм бил, се прикриват с лек окачен таван, варианти много.
Шкафове и бойлер - просто слагаш двойно 12 мм гипсокартон, и разбира се, ползваш специални дюбели за окачването. Пък ако толкова му нямаш вяра, просто вдигаш тухлена стена там, където ще са шкафовете и бойлера

Разни гадинки отзад...вероятно ще има, но с вата се надявам да се елиминират

Единствено проблем донякъде е стесняването на помещението, но пък за мен това е ОК, щом няма да има мокри процеси

В заключение, всеки си има глава да мисли, преценява, и прави това, което му се види най-рационално в случая

ArturDent
- Почти Безобиден
kalin72 написа:В заключение, всеки си има глава да мисли, преценява, и прави това, което му се види най-рационално в случаяТова е мнението...
Писах в защита на мазилката, защото всички преди мен - само ГК. Е не може само ГК като вариант, трябва да има и друго.
При мен само таваните ще бъдат ГК, но стените са ми равни, поне отвън. След замазване (хастар) отвън сметката показа слой от мазилка < 1.8 см средно, което е мноогоо добре. Надявам се и вътре да е така.
leonardo_vd
- модератор
ArturDent написа:На мен цялата ми къща е от дърво и гипскартон и мога да кажа че никога повече не бих живял в монолитна къща.kalin72 написа:В заключение, всеки си има глава да мисли, преценява, и прави това, което му се види най-рационално в случаяТова е мнението...
Писах в защита на мазилката, защото всички преди мен - само ГК. Е не може само ГК като вариант, трябва да има и друго.
При мен само таваните ще бъдат ГК, но стените са ми равни, поне отвън. След замазване (хастар) отвън сметката показа слой от мазилка < 1.8 см средно, което е мноогоо добре. Надявам се и вътре да е така.
Шкафовете и бойлера още не са паднали и нямам нацепени фуги. Всичко е въпрос на разсъждения по време на работата и планиране точната позиция на детайлите.
Тема "Стая с мазилка или гипскартон?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература