Монтаж, топло и звукоизолации.
Hursa - майстор
Здравейте ,
В момента у дома тече ремонт на спалнята. Купих апартамент август месец, панелка, то тук други няма. Но явно е доста зле строен по отношение на звукоизолацията, поне по сравнение със стария апартамент, също панелка. Съседа отгоре когато се нанасях тъкмо завършваше ремонт, като е направил хола на плочки, кухнята е преместил над спалнята, също на плочки. Бях отложил цялостния ремонт за лятото като искам да наблегна на шумоизолацията във всички помещения. Но се принудих сега да направя ремонт на спалнята заради шума отгоре, от телевизор пуснат силно, влачене на столове, игра на дете. Поне една от стаите да е тиха. А и да тествам идеите за шумоизолация добита от различни форуми. Купих каменна вата, 50 кг/м3 за 2 слоя по 5 см, каменна вата 70 кг/м3 с воал като трети слой, DANOSA M.A.D. от Сипер, идеята бе да го поставя между листове вата и да образува междинна преграда преди гипс картона. Шумоизолиращи ленти залепих под профилите, окачвачите. В крайна сметка поставих само на половината стая 3 слоя вата, на останалата половина 2 слоя. От битумната мембрана се отказах само след като поставих 2 квадрата от нея, голяма мъка. Всъщност работят майстори, аз само гледам, не бях виждал как се прави окачен таван. По цялата периферия на тавана поставиха второ ниво гипс картон за скрито осветление, като в кашона също поставиха вата. Идеята ми бе да скрия периферията на окачения таван, като гипскартона да не се опира на стената, а също така си мислех, че така ще удължа пътя на звука предаван по стените и съответно той ще е по приглушен :) Да, но не. Шума който идва отгоре е почти същия и поне според мен се предава по стената между хола и спалнята, шума идва от хола на съседа отгоре. Всичко това написах за да моля знаещите да дадат идея за звукоизолация на тази стена, частична. Възможно най-лесно и бързо реализуема, че ми свършва отпуската, а трябва още тапети да се слагат и ламинат. А и възможно най евтина, че не ми се хвърлят повече пари в тази стая. От варианта с вата и гипскартон се отказах, че много работа, а и не ми се губят 10 см от стаята с неясен резултат. Мислех ПВЦ ламперия да поставя, директно кована на панела като подложа под нея подложка за ламинат. Другият лесен вариант с почти същата цена е корк на плочи 4 мм. Но ПВЦ ламперията ми се струва по действения вариант. Благодарен ще съм на всякакви съвети. И надявам се поне някой да прочете такъв дълъг пост :) .
bobyl - специалист
Честито , Добре дошъл в света на панелките . Ако не ти харесва - изчезвай от там , защото не виждам решение за теб при отхвърлените варианти .
Звука се изолира откъм източника , иначе всеки материал се превръща в негов проводник , а при теб ще е трудно да сложиш звукоизолационно покритие под подовата настилка на съседа отгоре , а за без пари - забрави [-X .
За да затихне на звука му трябват препятсвия за да могат да начупят вълната в малко пространство достатъчно за да затихне . Такива препядствия представляват именно ватата и всички материали с пореста структура , с които се отделята звуковите проводници . Бетона и особено желязото са добри проводници на звук и частична защита няма да ти свърши работа .
Дано колегите измислят нещо за да ти помогнат . Успех
Hursa - майстор
То ясно, че без пари няма да стане, 1 см корк на 3 от стените, едната с прозорците съм я изолирал ще ми струва близо 400 лв и това е технически корк, нужна е шпакловка и поне тапети. Ще е по скъпо отколкото гипс картон и вата май, но поне ще ми спести 7 8 см по всички стени, новото цапане с вата и шпакловките на фугите, е и ефекта наверно ща е доста по малък. Кой го е ползвал и има ли ефект?

Тема "Звукоизолация, предстенна обшивка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: