• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
ЧИЧО - помощник
Здравейте!Възможно ли е по принцип следното изпълнение?Вътрешна топлоизолация на вътрешна панелна стена.Полага се EPS,върху него се набиват и захващат за стената CD профили а отгоре се нарежда гипсокартона.За краткост пропускам подробностите.
EDI - майстор
Възможна е като изпълнение, но какъв е смисъла.Освен това отзад ще ти остане въздушна междина, което според мен не е добре.Щом слагаш профили и картон, сложи си вата.Иначе направо шпакловай върху изолацията.
ЧИЧО - помощник
А,при ватата въздух няма ли?!
EDI - майстор
Почти няма.Можеш да го направиш и хич да няма.
ЧИЧО - помощник
Значи,при еднакви обеми в продукта минерална вата няма или почти няма (свободен)въздух?А в EPS e в повече.Простете за невежеството мое!
EDI - майстор
Имам предвид междината между слоя вата и картона.
ЧИЧО - помощник
Първо се извинявам!!!А по темата,може би трябваше да дам и подробностите.
1.Очертаваме на стената(през 60см.) линиите за CD профилите.
2.Пробиваме в стената отвори и поставяме фишери.
3.По тях пробиваме дупки в CD профилите.
4.Нареждаме EPS и прикрепваме временно със стоманени пирони.
5.Поставяме съответния CD профил върху изолацията.Прорязваме по страните с нож около 2см.дълбоко.
6.Набиваме CD профила докато челото му опре до EPS изолацията.Така че гипсокартона ще легне плътно върху EPS изолацията.
7.Навиваме видите (с дължина фишер+изолация).
8.Уплътняваме фугите с ленти EPS или по друг начин.
9.По желание поставяме мембрана.
10.Поставяме гипсокартона.
11.Фугиране,лента,шпакловане и т.н.

Защо така:
1.Избягваме директните окачвачи(та те имат само фиксираща функция при стените).
2.Избягваме и термомоста колкото и да изолираме Д.О.
3.Избягваме и играчката с оформяне на изолацията около Д.О.и зад CD профила.
За сега толкова.
EDI - майстор
Разбрах ти мисълта.Не съм картонаджия, но ми се струва, че няма да имаш достатъчна стабилност, ще се напука след време, пък и си създаваш прекалено много работа.Задължителен ли ти е картона, защо направо не си залепиш изолацията с пяна и не шпакловаш отгоре с мрежа.
ЧИЧО - помощник
Просто не ми се играе със шпакловка.А и ще правя външните стени и тавана с минерална вата и гипсокартон по класическия начин.
Тани - модератор
Всички тези упражнения са по-скъпи, отнемат повече време и накрая имаш некачествен продукт и като конструкция и като външен вид!
Нека се обоснова - ватата е с почти еднакви топлоизолационни качества в сравнение с ЕПС , но е значително по-евтина - в момента цената е около1,50 лв/м² за дебелина 5см. "Спестените" пари ги даваш за окачвач 10ст +два пластмасови или един метален дюбел щом е панелка , това са още 10ст. Това означава , че комплекта ти излиза 20ст. За една стандартна стена 3,60м ти трябват 5бр. значи около левче за окачвачи ЗА ЦЯЛАТА СТЕНА. Не знам защо си тръгнал да "пестиш" именно от тях и да даваш поне лев и нещо повече на КВАДРАТ (а не на стена) за ЕПС , което за същата тази стена означава поне 10-15 лв ! Това за финансовата част! Нека минем на техническата!

Забравил си в инструкциите за монтажа най-важната част за една предстенна обшивка. Понякога особено на вътрешните стени се прави предстенна обшивка без да се слага изолация. Идеята на това"безумие" е да се изправят и нивелират стените. По твоята технология освен , че е невъзможно да се нивелират стените е много вероятно да се изкриви един абсолютно прав и нивелиран панел (това понятие е с илюстративна цел и се среща рядко в реалния живот :-D :lol: )
Не е за пренебрегване и времето за изпълнение - за една стена трябва да пробиеш 5 отвора и да набиеш с чука 5 метални дюбелпирона за да захванеш окачвачите. това е по-бързо отколкото ще изрежеш и изчоплиш каналите дори само на едно CD в стиропора. Да не говорим за поставянето на ватата (включително и около окачвачите - отнема около 10 секунди повече на окачвач ) в сравнение с коването на стиропора в панела с пирони!

Та нека обобщим - предложението ти е по-скъпо, по-трудноизпълнимо , изисква повече време за изпълнение и е по-некачествено! Ако това не е достатъчно да потърся още "предимства"!
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос на лаик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: