Монтаж, топло и звукоизолации.
svetliopi44 - Чирак...
Значе с гипсокартон+вата ще постигнеш добра вътрешна изолация ,ще стане бързо и хубаво ,но после ще ти се изплати като нямаш топло загуби....
kaltchevmg - специалист
Предимството на гипсокартона е че става по лесно, бързо и евтино. Недостатък е че ако един етаж се налепи отвътре с гипсокартон се чува доста през стените (ако няма изолация).
При стандартната мазилка ще се наложи и допълнителна гипсова шпакловка. Предимството е че се прави един път и ако случайно попадне временно на водни въздействия е по устойчив. Стена изпълнена с тухли и мазилка от двете страни има по високи изолационни показатели и здравина (при положение че няма изолации) от такава изпълнена с тухли и гипсокартон. Предимство е и това че няма да има дупки за гризачи и др. домашни гадинки.

А за това дали изолацията да е външна или вътрешна е друга съвсем отделна тема. Но мисля че няма проблем ако е вътрешна да се използва примерни EPS. Все пак ще напомня че тухлата има акумулиращ ефект ако изолацията е външна.

Аз лично бих избрал вариант мазилка + външна изолация, въпреки че гипсокартона е много разпространен.
Matchless - специалист
Всички ли са съгласни с kaltchevmg? :?
Илиян Илиев™ - майстор
Ми да речем примерно, че аз съм съгласен с Калчев мг, защото една добра мазилка може да издържи поне 30 години, а през краткия ми живот още не съм виждал 30 годишен гипсокартон. Естествено според някои хора може и да греша, но човека иска мнения, а това е моето. За краткия опит, който имам в строителството съм забелязал, че гипсокартон се ползва предимно на места чийто вид ще бъде променен максимум след 4-5 години. Както колегите вече споменаха - бърз и евтин монтаж и следователно бърз и евтин демонтаж.
Matchless - специалист
Да де, ясно...Циментовата замаска е здрава като цирконий,а гипскартона като халва...За останалото питам?
Takezo Sensey - модератор
Matchless написа:
Всички ли са съгласни с kaltchevmg? :?
Не сме, ама може и тъй да е знам ли. :?
kaltchevmg написа:
Предимството на гипсокартона е че става по лесно, бързо и евтино. Недостатък е че ако един етаж се налепи отвътре с гипсокартон се чува доста през стените (ако няма изолация). .
А ако не се лепи картон, не се ли чува ? :cool:
Жокер : Звукът се разсейва (поглъща) тогава когато преминава през различни по плътност материали.

kaltchevmg написа:
Стена изпълнена с тухли и мазилка от двете страни има по високи изолационни показатели и здравина (при положение че няма изолации) от такава изпълнена с тухли и гипсокартон.
.
Тук съм съгласен само за здравината . :-D
kaltchevmg написа:
Предимство е и това че няма да има дупки за гризачи и др. домашни гадинки.
До сега не съм виждал никой да оставя технологични отвори за мишки :-D , ... сaмо за хлебарки може ! :lol: препоръчително е през 60 см. на всяко CD...
kaltchevmg написа:
Все пак ще напомня че тухлата има акумулиращ ефект ако изолацията е външна.
.
Благодарим, че ни напомни.
Как се получава акумулиращия ефект ?

Да приемем, че комфортната температура в помещенията е 22° . Температурата на стената каква е дори и с външна изолация .Само не ми казвай 22° щото 'ич нЕма да ти повЕрвам 'начи.

И каква трябва да бъде температурата в стаята, за да се "напече" стената над 24-26° и да отдава...до 22, демек да акумулира.
Щото при равни температури 22 на стената и в стаята е 22 нищо не акумулира на никого вЕрвай ми .

ps.: (малей как го казах :"... нищо не акумулира на на никого..."). :? :lol:
Matchless - специалист
:gott: :respekt: :)
Освен това не бих си сложил eps за вътрешна изолация,но това са подробности.:)
PIP - майстор
Ако не е тайна, колко излиза м2 гипсов картон включващ картон, sd/ud и работа? Питам, защото навсякъде чета, че излизал по-евтино, но на мен ми се струва, че мазилката излиза по-евтина (10лм/м2 работа + 3-4лв/м2 материали).
Щпакловката да оставим на страни.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
+ 3-4лв/м2 материали). Това не може да е така. Сметни си пак обема и цената.
Освен това гипскартона не заменя мазилката, а мазилка +шпакловка.
Смятах го когато ме интересуваше и именно заради парите, предпочетох картон.
PIP - майстор
Може да има разминаване в цената на метериалите, но аз лично платих 13-14лв/м2 за варова мазилка + варова щпакловка - с варово мляко веднага след нанасянето на мазилката, така че не става дума за отделна щпакловка без претенции за първо качество.

Тема "Въпрос за Мазилка на стените" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: