Монтаж, топло и звукоизолации.
torbalan - Дървен философ
има таблици много....

отлични термоизолационни свойства имат много материали...

стиропор, фибран, каменна вата, изсушени слънчогледови стебла, слама.... и бог знае още колко....

ако един материал има маааааалко по-лоши топлоизолационни свойства от друг - то това елементарно се компенсира с увеличаване на дебелината на слоя....

а отговора на твоя въпрос е "има си проектанти - наеми си един и му кажи какво искаш" :)

пасивна и/или нискоенергийна къща майстор не може да ти направи...

трябва чиват проектант, дето да свърши проектантската работа и читави майстори, дето да изпълнят това, което проектанта е предписал :)

общо взето това е правилния път :)
miros84 - специалист
Аз ако ще си земам проектант, нямаше да влизам въка във форума.
Ако и стерипора и фибрана имат еднакви топлоизолационни свойства, то защо фибрана е доста по скъп? Добре, нека да попитам така. Ще задам въпроса си възможно най-лесно, дано този път схванете идеята ми.
Кое е по-добре. Да сложа 200мм стеропор, 200мм фибран или 200мм минерална вата?
Тани - модератор
miros84 написа:
Аз ако ще си земам проектант, нямаше да влизам въка във форума.
Ако и стерипора и фибрана имат еднакви топлоизолационни свойства, то защо фибрана е доста по скъп? Добре, нека да попитам така. Ще задам въпроса си възможно най-лесно, дано този път схванете идеята ми.
Кое е по-добре. Да сложа 200мм стеропор, 200мм фибран или 200мм минерална вата?
Нека аз ти задам въпроса по друг начин. Колко пари ти се дават на квадрат , за да ти предложим добро решение в този ценови диапазон.
кажи и има ли дограма и каква е ако има. Какъв е стъклопакета също!
ribnikolaevi - майстор
По принцип Тани е прав. За жилищна сграда (важи и за еднофамилна къща, макар тук ефекта да е по-слаб от блок) огромно значение има дограмата. Тя се явява слабото място във системата. Ако имаш лоша дограма, ефектът от добрата изолация няма да се усети толкова чувствително.
А ако си монтирал вече дограмата, пътища много. От практическа гледна точка повече от 10 см EPS не са ти необходими. По-дебелата изолация се изпълнява по-трудно и вече имаш конструктивни проблеми със самата изолационна система. Т.е., някъде 7-10 см е разумно да сложиш. Оттам нагоре се вкарваш във филм и ако къщата ти не е сметната изцяло, тогава филмът е само сеир.
Освен стените, не забравяй че топлото излиза и през тавана (доста от него, щото топлото все нагоре иска да върви), а и през пода, където загубите са по-малки, но довеждат до некомфортните студени крака на гаджето и отказ от някои релаксиращи упражнения от нейна страна.
Относно питането ти за трите основни топлоизолационни продукта - EPS, XPS и вата, то като топлоизолационен коефициент те са много подобни. Имат други особености, например "фибрана" не се препоръчва, щото не пуска парциалното налягане на водните пари. Звучи много наукообразно, но е факт. Стиропора пък не е толкова траен или "дълговечен", но ако го защитиш добре няма проблеми. Остава ватата. Тя има един недостатък - цената, понеже трудно се работи с нея и вкарваш повече за труд, а и самата тя е по-скъпа.
Brave - специалист
Аз лично бих препоръчал вата, нищо че цената е малко по-висока. Впечатленията ми са изцяло емпирични - цялата ми къща е облицована с 5 см каменна вата Rockwool с изключение само на една малка част от стена - 3х3 метра за където ватата не стигна и докупихме EPS, по разни причини. При положение, че стаята чиято стена е със стиропор е ъглова и има друга външна стена облицована с вата, наблюденията ми са - "стиропорената стена", която е с южно изложение е единствената стена в къщата ми, която хваща някакъв мухъл. Източната "ватена" стена няма този проблем. Стаята за която говоря е спалня и всъщност би следвало да е много по-суха от останалите помещения. Още не мога да си простя за глупостта тогава да не се забавим с ден, но да си направим цялата къща с една и съща изолация. Подмяната ще ми излезе обаче златна, защото съм с драскана мазилка, а тя не търпи кърпежи
miros84 - специалист
Първо да кажа че този път съм доволен от отговорите и затова че обяснявате. Това е най-ценното за да може човек да разбере същноста.
Тани написа:
Нека аз ти задам въпроса по друг начин. Колко пари ти се дават на квадрат , за да ти предложим добро решение в този ценови диапазон.
Бих дал повечко пари, само след години, като дойде зимата или лятото, климатика да се влкючва колкото се може по рядко. Дай ми най-доброто решение което имаш
Тани написа:
кажи и има ли дограма и каква е ако има. Какъв е стъклопакета също!
Има дограма, да. Стара дървена :)
Мисля да я сменям. Чудея се между PVC дограма и алуминиева. Незнам има ли друга и коя е най добрата. Предполагам че PVC тъй като пластмасата не е проповдник а алуминия е.
Знам че има 1,2 и 3 стъклопакета. Определено ще е 2 или 3. Но там незнам цени. Ако някой знае и ме ориентира...
miros84 - специалист
ribnikolaevi написа:
За жилищна сграда (важи и за еднофамилна къща, макар тук ефекта да е по-слаб от блок) огромно значение има дограмата. Тя се явява слабото място във системата. Ако имаш лоша дограма, ефектът от добрата изолация няма да се усети толкова чувствително.
Остава въпроса, коя е най-добрата дограма?
ribnikolaevi написа:
Стиропора пък не е толкова траен или "дълговечен", но ако го защитиш добре няма проблеми.
Как да го защитя добре? Мазила и шпакловка? Това достатъчно ли е?
miros84 - специалист
Brave написа:
При положение, че стаята чиято стена е със стиропор е ъглова и има друга външна стена облицована с вата, наблюденията ми са - "стиропорената стена", която е с южно изложение е единствената стена в къщата ми, която хваща някакъв мухъл.
Незнам какво е EPS, но по това което пишеш, предполагам че е стиропор. Значи има мухал а? Може би задържа влагата? Ако ватата е много по-добра, ами ще ползваме вата. Какви са мненията на останалите за вата като топлоизолатор? Остана въпроса, каква вата? Знам че има много типове а и много плътности. Най-плътната, най-добра ли е?
ralev - специалист
За да направиш ниско енергийна къща. ТИ(топло изолация) трябва да е цялостна т.е. без термо мостове. Това означава стени под таван, пълен пакетаж. Представи си един хладилник ако му махнеш ТИ на пода дори и той вече няма да работи ефективно. Същото се отнася и за къщата. Т.н. фибрам го забрави като ТИ на стените, трябава да се помисли и за водните пари в едно домакинство. А фибрана е водо и паро непропусклив. По отношение на дограмата REHAU имат профил сертифициран за пасивна къща. Той може да се монтира с 42мм троен стъклопакет, задължително с Ка-стъкло и газ аргон. И монтажа се извършва по различно от познатият ни до сега, полагат се специални уплътнителни ленти. И ако всичко е изпълнено както трябва не би трябвало да има нито конденз нито мухъл дори и с EPS, А ако и отоплението го решиш с рекуператор картинката ще е пълна.
pavkatay - майстор
за дограмата също има много спорове, но най важен е стъклопакета. а относно материала -най- дълъг живот има ал. профил ( за сглобките на алуминия няма да коментирам), но и наи-голям коефициент на топлопреминаване-най -големи загуби, най-масовата е пвц дограма-заради цена ,топлоизолационни характеристики и сравнително голяма дълговечност. най- рядко се поставя дървена дограма- висока цена, има голяма вероятност да случиш на некачествени профили, които да се изметнат поради по-малкия пазарен дял и по-малката информация по въпроса( това мнение си е мое ), но ако имаш пари и достатъчно гаранции за качество-дървената стъклопакетна дограма е най-добра( пак повтарям -добър стъклопакет), ама съм сигурен, че и пвц ще ти служи, докато си жив ( то сега и продължителността на живота пада :-D ). ако се насочиш към ал. [-X или пвц мже и по- обстойно да те запозная. може и на ЛС да ти дам телефон, че не обичам да пиша. а има и други специалисти тук. дори с по-голям опит от моя. НО, помни , че всеки ремонт започва със смяна на дограмата и после другото...

Тема "Най-добрата топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: