• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
8180 - майстор
gechev написа:
Полистиролбетона обаче е по добър, защото демфера / сферичките от полистирола/ са пазположени хаотично в циментния камък и звуковите вълни променят посоката си. Всяка следваща сферичка вибрира все по малко докато вибрацията изчезне.
Уважаеми г-н Гечев,
Известно е, че съм фен на Тивит.
Налага се, обаче, да попитам това красиво обяснение по-горе дали е потвърдено с някакви обективни наблюдения, изпитания, протоколи, сертификати?
Не ги откривам в сайта. :?
gechev - специалист
За сега данните ни са от две сгради в София, където замерваха от РИОКОЗ с шумомери. Едната е медицинския център "Царско село" и мола в Княжево /не знам името му/ строени с нашите зид.блокчета. Трактовката е от доц. Глушкова, а не от моя милост. Оказа се, че само при нея в лабораторията на НИСИ може да се извади читав сертификат и до пролетта ще го направим /вече няколко месеца чакаме повикване за изграждане на стена/. Шумомерите показват 40-49дб , което не е никак малко но трябва и НИСИ да си кажат думата в идеални условия. От сайта съм махнал всички сертификати защото на два пъти ни ги крадоха. Все пак те струват много пари, но и не съм длъжен да ги обнародвам. Издавам декларации за съответствие. Който архитект ги поиска му ги показвам. Да сте виждали на сайт на големите западни фирми изтипосани сертификати? Няма. Българина обаче си умира да им вярва.
mishoboss - специалист
Благодаря за отговорите. Аз обаче го направих с дървена скара и най-тежката вата, която открих. Стана си много хубава предстенна обшивка. Ватата е 3 см дебела, което хич не е много, но просто няма начин да намаля стаята още повече. Засега изглежда има ефект. Сандвича от сантим корк плюс 3 санта вата май ще се окаже що-годе добър. Поне за размерите си.

Иначе четох доста за полистеролбетона. Хвалят го наистина и като шумо и като топлоизолат. Така като гледам братушките в Русия го ползват стабилно. Но пак си иска място. Просто в моя случай не мога да си позволя такова изяждане на пространство.
gechev - специалист
Както казват медиците ефекта е Плацебо.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B1%D0%BE

Вата и корк = еластичен пласт. Няма твърд елемент. Дано намериш полза и тишина.
mishoboss - специалист
Че има ефект, има. Че не е особено голям, не е... :) Ако се вдигне купон, ще се чуваме. Но вече говор не се чува.

П.П. Сандвича стана - 1см корк, 3см плътна вата, 9мм OSB, 18мм ПДЧ.
  • 1
  • 2

Тема "Шумоизолация съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: