Монтаж, топло и звукоизолации.
mormot - помощник
На северната стена на къщата,вътре по стайте избива мухъл,мисля да я изолирам с гипсокартон и минерална вата,но някъде съм виждал или някои ми е казвал че преди да се направи конструкциятя или след като се направи и преди да се монтира картона се слага найлон.Има ли нещо такова или аз се заблуждавам?Благодаря ви предварително.
vesbond - специалист
Няма нужда да слагаш найлон. По-скоро, купи си препарат против мухъл и напръскай преди да направиш скарата. След това затваряй спокойно. Но те съветвам да провериш от външната страна на сградата от къде влиза влагата. Аkо имаш финансовата възможност - изолирай стената и отвън.
Тани - модератор
На външните стени винаги се слага пароизолация!В студено време поради голямата разлика в температурата на външната стена и температурата на въздуха в помещението влагата , която е във въздуха кондензира по най-студените части в помещението - прозорците , ако не е добър стъклопакета и съответно по стените - в случая северната е най-студена! Това явление се наблюдава особено често след смяна на старата дървена дограма с нова - тогава се намалява естествената вентилация , стъклата стават по-топли заради наличието на стъклопакет и по тях не кондензира чак толкова влага , особено ако са напълнени със специален газ.Освен това температурата се повишава и съответно разликата в температурите между стените и въздуха също ! При поставяне на гипскартон и вата значително се подобрява положението , защото стената (гипскартона в случая ) става топла и се решава проблема с разликата в температурите! Точката на оросяване се изтегля към масивната стена.Проблема обаче е решен частично! Поради структурата си гипскартона и ватата са дишащи и съответно пропускат влагата от помещението през себе си. Влагата достига до стената , която е още по-студена отколкото когато не е имало вата и съответно при още по-малка влажност на въздуха кондензира по стената, като мокри ватата и намалява топлоизолационните и свойства! Проблема се решава с поставянето на пароизолация между гипскартона и ватата. Така влагата се спира далече от точката на оросяване. За пароизолация може да се използва дебел найлон, който да се положи водоплътно върху скарата преди поставянето на гипскатрона! Преди това обаче трябва както е писал колегата vesbond да се премахне мухъла с помощта на препарати!
Последна промяна от Тани на нед дек 30, 2007 7:06 am, променено общо 2 пъти.
mormot - помощник
Благодаря ви за съветите.За външна изолация и аз се сещам,но тя ще се прави в последствие.
marinskikt - специалист
За унищожаване на мухала можеш да използваш и белина. Аз лично съм пробвал с "Аче" (синята туба). Действа. :)
go6o87 - напреднал
аз да кажа опит малко- и аз имах мухъл (ама бая сериозен по една от стените) обаче след като я облепих отвътре на стаята с depron (нещо като фибран, но много по тънко- 0,5 см) и няколко ръце гипс отгоре, за да стане твърдо и нямаше вече и помен от такива неща, плюс това през зимата е доста топло в стаите (даже самата стена е топла на допир)
go6o87 - напреднал
аз да кажа опит малко- и аз имах мухъл (ама бая сериозен по една от стените) обаче след като я облепих отвътре на стаята с depron (нещо като фибран, но много по тънко- 0,5 см) и няколко ръце гипс отгоре, за да стане твърдо и нямаше вече и помен от такива неща, плюс това през зимата е доста топло в стаите (даже самата стена е топла на допир)
8180 - майстор
Тани написа:
.....................Точката на оросяване се изтегля към масивната стена.......................
110% съгласен с Тани за пароизолацията, което до скоро беше рядкост в мненията.!!

За пълнота в изложението - Точката на росата се изтегля към ВАТАТА. Тя преди е била в стената (или на вътрешната и повърхност).
Може да се сметне точно (при конкретни условия), но е там където температурата в дадения момент е 8-12оС. Доста груба оценка, но обикновено това е във ватата. За по лесно - ако имаме само вата (без стена), вън 0оС, вътре 24оС - температурата на оросяване е някъде в средата на ватата (независимо!!! от дебелината и).
Това само като вметка - Тани е напълно прав, че "кондезната повърхност" ще е стената след ватата с всички описани неприятни последствия.
Още веднъж подравления!!!
piteriv - специалист
8180 написа:
Тани написа:
.....................Точката на оросяване се изтегля към масивната стена.......................
110% съгласен с Тани за пароизолацията, което до скоро беше рядкост в мненията.!!

За пълнота в изложението - Точката на росата се изтегля към ВАТАТА. Тя преди е била в стената (или на вътрешната и повърхност).
Може да се сметне точно (при конкретни условия), но е там където температурата в дадения момент е 8-12оС. Доста груба оценка, но обикновено това е във ватата. За по лесно - ако имаме само вата (без стена), вън 0оС, вътре 24оС - температурата на оросяване е някъде в средата на ватата (независимо!!! от дебелината и).
Това само като вметка - Тани е напълно прав, че "кондезната повърхност" ще е стената след ватата с всички описани неприятни последствия.
Още веднъж подравления!!!
Здравейте моля ви ...премахнете съмнението ми.Звучи много логично това за пароизолачията от вътре с дебел найлон и всичко останало....ама защо тогава казват че небива да се слага фибран от вътре,запечатвал стената и всичко останало?Няама ли да се получи конденз в случаъ между гипсокартона и найлонаІМоля ако не ви затруднявам да ми отговорите.Благодаря.
Тани - модератор
Тани написа:
Влагата достига до стената , която е още по-студена отколкото когато не е имало вата и съответно при още по-малка влажност на въздуха кондензира по стената, като мокри ватата и намалява топлоизолационните и свойства! Проблема се решава с поставянето на пароизолация между гипскартона и ватата. Така влагата се спира далече от точката на оросяване.

Тема "Мухъл по стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: