• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
Милен - майстор
Допустимо ли е разпробиването на вертикалните профили на преградна стена за прокарване на тръби например. Не се ли отслабва конструкцията и необходимо ли е допълнително укрепване и заздравяване на вече пробитите профили. Гледам че автора на темата http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1420 така си е прекарал тръбите. :?

Въпроса ме вълнува понеже мисля да правя една преградна стена за баня с гипсфазер в която ще преминават хоризонтално тръбите за душа. За две тръби Ф20 нещо не ми се прави двойна стена както е описано в брошурата на Кнауф.
Милен - майстор
Добре, знам че може и така. А някой има ли друго становище по въпроса?
solo5 - майстор
как точно се отслабва конструкцията на преградната стена :?
... че тя нали не е носеща :?
ако я правиш с профили и гипсфазер просто си правиш така конструкцията, че да предвидиш откъде ще минават тръбите
Милен - майстор
Да стената не е носеща. Тръбите ще минават в самата стена хоризонтално през отвори в самите профили. И нещо ме притеснява точно това разпробиване на вертикалните профили по две дупки ф20 за топлата и студената тръба.

Е кво пък картоните нали ще ги държат да не се сгънат :lol:
sasooooooooo - "специалист"
Никакъв проблем няма да имаш, просто затвори с фазера до тавана плътно, така че да можеш да го захванеш и към хоризонталния профил.
Незнам само дали се допуска в баня с гипсфазер :?
Милен - майстор
В документацията му пише че става за мокри помещения, за външни и вътрени не носещи стени, за цели зглобяеми къщи и т.н. само дето е по скъп от гипскашона.

Разбира се че ще е до тавана :lol: там е най слабото място, горния профил ще е на някоя греда от гредореда.
Чаро - Акълия
http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/Preg ... 0steni.pdf
Накрая пише за максимално допустимите отвори в профилите.
Аз съм работил два пъти с такива профили (преди доста време) и ми се струва, че имаха фабрични такива отвори за инсталации.
Милен - майстор
Благодаря, открих търсената информация.
При еднослойна стена - 1 изрязан отвор. При многослойна стена - 2 изрязани отвора квадрат със стена равна на ширината на профила.
solo5 - майстор
Милен написа:
И нещо ме притеснява точно това разпробиване на вертикалните профили по две дупки ф20
а защо е нужно да разпробиваш вертикалните профили :?
можеш да си направиш конструкцията, тръбите да минат на профилите и да ги стегнеш с някакви планки за самите профили
после обличаш с гипсофазер и си готов :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Преградна стена - тръби ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: