• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
ibogdanov - специалист
Мараба,
Имам следната идея и искам да се консултирам с вас дали е изпълнима.
налага ми се да преградя една ниша със стена. Първоначално идеята беше да се зида с итонг, но нещо никак не ми харесаха цените на болкчетата при последното пазаруване онзи ден.
За това се"меткам" на гипскартон. Стената е 2,5 м висока и към 130 см. широка. Стената е Г-образна, като се дели на 70 към 60 см.
В 70'те искам да изградя ниша в която да сложа 80 литров аквариум.
размерите на аквариума са 60х45х30.
Аквариума изглежда така:
Изображение

Питанката ми е - дали е възможно конструктивно да се изпълни това с профили и дали ще е достатъчно устойчиво за около 100 килограма товар ??
Станата ще я правя по предписанията на кнауф, като към нея ще лепна една ферма от профили, за да поема дълбочината на аквариума.
Интересно ми е дали някой е правил подобна магария и какво да очаквам като дефекти.
Bechev - специалист
Тове е мое творение :lol: от преди 12-13години :-D,но е само с 35 литра вода и е в стената.Според мен няма да имаш проблеми,ако малко се подсигуриш с още някой профил.Успех!!!

Прикачен файл

аквариум.JPG
аквариум.JPG (20.91 KиБ) Видяна 7994 пъти
Iliev Labs - специалист
Иззидай си стеничка, само под аквариума. С квото имаш под ръка, нали после си го затваряш с картон. Само ме притесняват размерите на аквариума. Ква ще е тая стеничка 30 сантиметра дебела? Само за един аквариум. Не е ли по-добре да направиш друг по-тесен, по-висок и по-дълъг? Сложното и грозното в един аквариум, домашно производство е капака. Но тука може да го скриеш в картона. Има и малко повечко влага около аквариума... Но щом гипс картона става за баня, ще стане и за аквариум. Да кажат специалистите.

Иначе идеята ти е страхотна!

Осветлението може да е странично, нагреватели от долу, извън аквариума. Ако си поиграеш, да му направиш някакъв вход/изход отдолу, скрит в картона, ще си облекчиш много поддръжката. Вибратора също може да скриеш в картона.
Измисли го хубаво. Недей като циганина, който си намерил копче и решил да си шие балтон! Споделяй идейте и ще помагаме! :)
ibogdanov - специалист
Iliev Labs написа:
Иззидай си стеничка, само под аквариума. С квото имаш под ръка, нали после си го затваряш с картон. Само ме притесняват размерите на аквариума. Ква ще е тая стеничка 30 сантиметра дебела? Само за един аквариум. Не е ли по-добре да направиш друг по-тесен, по-висок и по-дълъг? Сложното и грозното в един аквариум, домашно производство е капака. Но тука може да го скриеш в картона. Има и малко повечко влага около аквариума... Но щом гипс картона става за баня, ще стане и за аквариум. Да кажат специалистите.

Иначе идеята ти е страхотна!

Осветлението може да е странично, нагреватели от долу, извън аквариума. Ако си поиграеш, да му направиш някакъв вход/изход отдолу, скрит в картона, ще си облекчиш много поддръжката. Вибратора също може да скриеш в картона.
Измисли го хубаво. Недей като циганина, който си намерил копче и решил да си шие балтон! Споделяй идейте и ще помагаме! :)
всичко което казваш е точно така.. проблема е че аквариума е на лице.. купен е и вече има рибоци в него. нарочно метнах и снимка. Там се вижда капака и т.н. При зидането на стената ще се наложи да правя сложни галимации, защото зад стената минава цялата комуникация на отоплението и водите.
Като гледам ще е добре и една снимчица на самото място да метна !

Изображение

въпросната стена е фронтално на снимката ( сега има подпряни няколко блокчета итонг )

ето как изглежда картинката отзадИ...

Прикачен файл

trubilqk.jpg
trubilqk.jpg (57.69 KиБ) Видяна 7953 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ел кабели не е добре да минават по комин. Струва ми се.
ibogdanov - специалист
n_a написа:
Ел кабели не е добре да минават по комин. Струва ми се.
никак даже не е добре.. но нямам избор а и на комина ще има топлообменик и няма та е толкова жега.
На стената ще има вата с алуминиева фолио и съвсем ще е изолирано :)
Iliev Labs - специалист
Ц.., не може да зазидваш помпи, вентили, кранове. Ще се наложи ремонт, обслужване. Тази кофа там сигурно и друг път ще ти трябва.
Аквариума на дневна светлина бързо зеленясва. Всички аквариуми рано или късно омръзват. Направи нишата, така че след време да може нещо друго да сложиш там (сувенир, статуетка, икона...). Сложи поне една луничка, пък може и да не я ползваш сега.
Като гледам, тая стеничка има чисто декоративен ефект. Може някакъв дунапрен или вата да сложиш, за да не ти бръмчат помпите като гледаш телевизия. Мисли го...

Чак и мен ме запали за аквариум! :-D Почвам и аз да се чуда...

П.П. Какво е това до тръбите и кво има след него?
ibogdanov - специалист
това до тръбите е 200 литров бойлер :) след него има 500 литра резервоар за вода.
ако имаш интерес ще кача снимки
Iliev Labs - специалист
Ами представи си че вече си се обзавел и нанесъл. И ти прокапе някое съединие например. Трябва да разкъртиш всичко, за да видиш какво е. От друга срана, ако го направиш с врати, жена ти непременно ще го запълни плътно с багажи. Аз си мисля, че трябва да го направиш с гипскартон, но да не го захващаш по стандартния начин. Примерно някакви мебелиерски болчета. Те ползват много видове, и си имат декоративни капачки.
А стеничката, дето е нишата и аквариума си ги направи по стандартния начин, все пак това е лицето към хола.
masteradmin - майстор
http://images.google.bg/images?gbv=2&hl ... 0%B8%D1%8F

Виж първите 5 страници и решението ще дойде само - както би казал n_a :)
  • 1
  • 2

Тема "Вграждане на аквариум ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: