• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
Здравейте,
поздрави за прекрасния форум!

Иска ми се да си направя предстенна обшивка на една стана. На картинката съм начертал стената и прозореца с вратата на нея. Двата вида профил са в жълто и лилаво. Имам няколко въпроса.

1. Някой може ли да ми покаже верните места на директните окачвачи. Прочетох няколко противоречиви мнения, за това моля за съвет.
2. Пода е от дъски. Какъв е най-подходящия начин да закрепя към тях UD профилите, за да съм сигурен, че ще стоят стабилно.
3. Какво да подложа за основа на тесните страни, тези, който ще се явят обръщането на прозореца. На места разстоянието от края на стената (рамката, в която влиза дограмата) до мястото, на което гипс картона ще опре в рамката на прозореца достига 10см.
4. Трябва ли между двата най-горни UD профила (жълтите) да сложа напречни CD профили - става дума за разстоянието от 20 см над прозореца.

Благодаря!
Поздрави

Прикачен файл

staq.jpg
схема на стената
staq.jpg (156.53 KиБ) Видяна 7196 пъти
Pooh - майстор
При посочената височина от 262см. два директни окачвача са ти предостатъчни, което ще рече единият на 87см. от пода, другият на 87см. от тавана. Това се отнася за целите CD профили, парчетата които се получават под и над прозореца ги укрепи с по 1 дир. окачвач. НО имам забележка по реденето на конструкцията - забелязвам, че в лявата страна на прозореца май се готвиш да сложиш цяла ивица и после цял картон (120см.) ... така ще ти съвпадне фугата между картоните с края на прозореца - това е напълно погрешно. Задължително се разминават всички фуги и около отворите ... май не обясних много хубаво, но идеята е следната - тръгваш от лявата стена, примерно, и редиш CD-та през 60см. - където се паднат, а обрамчването на прозореца си е допълнително. На пода спокойно можеш да хванеш профила с рапидки, но да са поне 35мм. дълги. 3 точка не я разбрах много, но обръщането се прави с ивици гипсокартон, които лепиш с лепило за гипсокартон от страната на прозореца и захващаш с рапидки за конструкцията - излишната/стръчащата част се изрязва. За горната ивица написах вече, но да повторя - хубаво е да сложиш по 1 окачвач, за фиксиране на конструкцията и по-лесно оформяне на обръщането после.
citrofen - специалист
UD-то го хващаш за дървения под с винтове за дърво, разликата им от обикновенните рапиди е в това, че резбата им е по-едра, даже и с обикновенни рапиди да го хванеш пак ще стане здраво.
Благодаря за отговорите. Pooh, ако съм разбрал правилно, би трябвало новата схема да е вярна.

Добавих и схема на парчетата гипскартон, така както смятам да ги изрежа.

Относно директните окачвачи - там където са дългите профили около прозореца и вратата не мисля, че ще мога да ги поставя. За да може обръщането на парчетата да застъпи дограмата, трябва профила да е на такова място, зад което се явява монтажната пяна на дограмата и няма стена, на която да захвана окачвачите - shema 4.jpg (зеленото е картона, оранжевото пяна а червеното дограма).

По-ясно описание на точка 4: shema 3.jpg - в дясната страна на профила за обръщане го хващам за профила, но в лявата му страна се образува кухина между картона и стената (дето съм опънал една синя клечка), как да я запълня.

Прикачен файл

shema 3.jpg
shema 3.jpg (80.06 KиБ) Видяна 7141 пъти

Прикачен файл

shema 4.jpg
shema 4.jpg (124.47 KиБ) Видяна 7141 пъти

Прикачен файл

staq2.jpg
staq2.jpg (162.42 KиБ) Видяна 7141 пъти
Takezo Sensey - модератор
Сори за ОFF-a , ма с тая програна мЪ уби. Коя е ... :?
Sketchup - много лесна, много лека и е безплатна.
Pooh - майстор
Извинявам се, че чак сега се включвам.
Има ли особенна причина, да държиш да "захапеш" толкова от дограмата? Обикновенно се обръща, колкото се може по-плътно до стената и тогава можеш директно да залепиш ивицата. Ако е много разбито - подлепваш парчета гипсокарто за изравняване на повърхноста и върху тях лепиш ивица. В твоя случай (ако държиш да е така) направо завинтваш един UDпрофил за дограмата под нивелир. CD профилите които ще са обрамчващи дограмата не им трябва окачвач - картона ще играе тази роля достатъчно добре, но задължително ги монтираш с нивелир, за да не се усучат.
Надявам се да е станало ясно. :wink:
Pooh, благодаря!
Да, изясни ми се. Не държа да хвана повече от дограмата - така е излязъл чертежа. В друга тема прочетох за някакви пвц тапи, които се закачат на дограмата и в тях влиза ГК... вместо УД. Кой е по-добрия вариант.

Иначе си открих още грешки по схемата, понаредих и няколо къси ЦД-та през 60 сантиметра вляво и над прозореца и вдясно от вратата.

мерси за съдействието
Pooh - майстор
PVC тапи ... хм... не знам за такива. Има Обкрайчващ PVC профил за гипсокартон и той наистина се използва за обръщане, но е твърде специфичен за работа и за това не съм писал за него. Идеята му е следната - след като си приготвиш ивиците за обръщане на дограмата, ги набиваш (буквално) в този профил и на практика не гипсокартон, а пластмасовият профил опира в дограмата. Това е за да не се плеска дограмата с гипс. Използва се и при скритото осветление - завършваща и изравняваща част на т.нар. "пердета". Като цяло, само ще си усложниш работата, а и ще я оскъпиш. Избери си или UD директно на дограмата, или подлепване към стената. Добре рендосан и равен край да опира в дограмата и полученият вътрешен ъгъл се обработва с акрилен силикон.
Това е.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос - предстенна обшивка върху дървен под и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: