Монтаж, топло и звукоизолации.
Еклектик - специалист
Едни "майстори" ми изградиха баня от итонг, при това 10 см, като плочаята е отлята върху тухлите. Много непрофесионална работа, ако не се смята вътрешното оформление, което е на ниво. От едната страна банята е долепена до къщата, а другите три страни са открити до основите. Тъй като никой не е наблюдавал строежа, бях в провинцията по работа, не са сложили ни колони ни арматура. Какво ще препоръчате - да се изградят външни колони и нова носеща конструкция и всичко да се запълни с тухла и после да се измаже. Парите са дадени, банята не е за събаряне.
Размерите са 2 на 2,40 и височина 2,40 :?
evdoki - специалист
Без колони не е чак такъв проблем. Има ли трегери върху итонга, или поне скрити греди в плочата? 10 см е малко за външна стена от итонг, ще се налага изолация 5- 8 см
Еклектик - специалист
В плочата има само арматура.Трегери няма. Изолацията е 6 см стиропор., а откъм най уязвимата страна е залепен фибран 5 см. Трябва ли да се направи от армиран бетон един вид нова конструкция, която да хване ъглите и съответно да подпре плочата. Или да се сложат метални колони, които да се вържат с анкери в плочатао, която също е тънка - 5 см, но има хидроизолация, топлоизолация 6 см и 3-4 см замазка отгоре.
evdoki - специалист
Направеното направено. Няма да падне. И аз имах междинна преградна стена, дълга 6 метра и широка 12.5 см "затисната" с плочата, и получих указания от семейния съвет да я премахна :-D . Много мъки с 8 кг чук и къртач но успях. Така че действай и оборудвай банята
Еклектик - специалист
Тя банята е напълно оборудвана, само където не съм вързал тока, докато не се укрепи отвън. Впрочем четвъртата стена е каменен зид с дебелина 70 см. Все си мисля, че трябва да се укрепи с външни колони и поне 15 см и да се иззида догоре с тухли. После мазилка. Най-просто е 4-5 стоманени колони, но от стройтелство не разбирам. Май всичко ще ми излезе двойно... :shock:
ribnikolaevi - майстор
А какво има върху тая плоча, която се явява покривна за банята?
Пусни снимки, но ме се струва, че няма да падне конструкцията. Друг е въпросът, че може да спука, включително и плочките и ще те хване ядът. Мисля че най-бизболезнения (не знам дали е приложим за твоя случай обаче) начин , е отвън по ъглите да сложиш стоменени "винкели", ако ти допада идеята ще я развием тука, щото си има особености тая процедура.
silllveto - Майсторица
Не се шашкай, едно време къщите са ги строили без колони. Ако не смяташ да надстройваш не ти трябват. Въпросът е обаче за итонга и дебелината му - дали могат да носят покривната конструкция - тук майсторите да кажат.
Има ли трегери върху итонга, или поне скрити греди в плочата
Мисля, че Евдоки те пита дали има пояси от бетон върху итонга.
Ако оставиш нещата така, както са, гледай да не правиш голяма стреха на покривчето, да не ти го вдигне вятъра, или цялата баня, нищо че е ниско /мои разсъждения/ :wink:
Еклектик - специалист
Върху конструкцията няма дя се строи нищо. Няма пояс от бетон върху итонга. Плочата е "вързана" малко за стената на къщата и това е. Впрочем бях помолил сина ми да снима процеса на строежа, за да знам кое къде минава от водопровода и канализацията, но явно поради силното слъце и големите контрасти, матрицата на фотоапарата сдала багажа и това е последната снимка. Козирката на покрива е по 30 см отвсякъде. Зидът, който се вижда в горния край е изчистен до земята и сега търся решение как да се укрепи това чудо. А за напукването на плочките в някой по-късен етап съм сигурен. Но освен с бетонни колони и пояс, или със стоманени колони, вероятно има и друг начин за укрепване. Дълбочината бетонния пояс под итонга около 50 см, а в центъра, където се вижда арматурата е 10-15 см. Целият строеж лежи на два три пласта големи каменни блокове калдъръм още от турско - 1882 г.
Последна промяна от Еклектик на вт авг 11, 2009 3:37 pm, променено общо 2 пъти.
Еклектик - специалист
Това е снимка на първия ред от градежа.

Прикачен файл

PICT0636.JPG
PICT0636.JPG (52.46 KиБ) Видяна 11755 пъти
silllveto - Майсторица
Няма пояс от бетон върху итонга. Плочата е "вързана" малко за стената на къщата и това е.
Искаш да кажеш, че върху итонга има плоча ли? Ако е така тя е затиснала итонга. А дали са кръстосани тухлите в ъглите :? Пъхнаха ли някоя пръчка арматура да се свържат зидариите на старата и новата стена?
Имам някои лаични идеи за укрепване, но не ща да влизам в "бисерите" :wink: Майсторите ще кажат. :)

Тема "баня от итонг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: