• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
Еклектик - специалист
Фасадата на къщата е измазана, чрез тъй наречения румънски метод. Искам да опресня боята , но има едно отлепяне /надигане с около 2-4 мм/. Всички майстори предлагат това парче около 1.5 кв. м да се събори и да се замаже с някаква имитация. Намерението ми е за пробия дупки на възлови места в пукнатините и да шприцовам рядко, но качествено циметово лепило.
Това е като лекуване на болен зъб. Пукнатината се появи преди 15 години и няма вероятност мазилката да падне от само себе си.Тъй като тя излиза на 3 см. от камемната основа, след вкарването и изсъхването на лепилото смятам да сложа под цялата дължина Г образен винкел /обработен противиселинен препарат/ с необходимата широчина, който да бъде покрит с качествен цимент.
:?
Впрочем липсва въпросът: какъв адхезивен материал да използвам за реконструкцията?
EDI - майстор
За инжектиране по-скоро използвай монтажно лепило, на ХЕНКЕЛ да речем.
Еклектик - специалист
На суха основа, вероятно или първо инжектиране /заливане на междината/ с грунд?
Pooh - майстор
Това със "инжекция" няма да се оправи. Но ако е от просто любопитство - опитайте и после пак ще опрете до къртене и поправка.
Еклектик - специалист
Рабицата държи пласта вече 30 години в това състояние. Не съм сигурен, че кухината не може да се "пломбира" с качествен материал #-o
schuldiner - майстор
А какво е "румънски метод"? Ако е някаква декоративна, струва си да се опита запазването.
Аз си представям стандартна хастарна мазилка и върху нея нещо по-здраво, което е отлепило от рехавата основа. Отлепеното понякога хваща само на циментово мляко, но гаранция няма (зависи и колко зле е хастарът, а за да се види, трябва да се разкрие - сигурно затова искат да къртят майсторите).
Циментово лепило може да се ползва и готово - да речем флексово, но така или инак не се налива цялата площ наведнъж, за да не натежи. Според времето на втвърдяване да се изчаква 10-15 минути между порциите.

Аз съм подлепял отделена теранова мазилка с полиуретаново лепило (не пяна) и уж беше временно докато направят топлоизолация, а вече десетина години стои така. И за него не съм давал никаква гаранция...

За да отлепи, сигурно има някаква външна причина - надявам се няма да забравиш да я елиминираш.
Еклектик - специалист
Половината къщи от 30-те по "Стамболийски", които не са санирани са с такава мазилка. Хоросан, цимент и дребен филц. За оформянето и се използва дъска с пирони с определен диаметър на главичките. Съборя ли това парче, трябва да се съборят около 45 кв. м от фасадата и да се измаже по масовия начин в момента.Така че държа да укрепя това парче, което леко е се издуло от течове на улука /вече сменен/ и незначително улягане на каменната основа.
schuldiner - майстор
По бул. Стамболийски тук няма нито една къща, та да видя, но те разбрах... Ако е причинено от теч на улук, обикновено в горната част на повреденото поле има пукнатина, през която е влизала водата. Наливането на течното лепило може да стане и оттам, че да дупчиш за шприц си е рисковано. Аз бих предпочел циментово мляко, но да не те подвеждам, и другите варианти стават.
Еклектик - специалист
От НОИ по посока Константин Величков има доста такива сгради с тераси на три или четири стени от етажите, с перила от ковано желязо. За шприца: да, излива се отгоре надолу, докато се покаже, после се притиска плътно до стената до хомогенизиране и последваща козметика. Търсех съвет от човек, който е изпълнявал подобна процедура.
schuldiner - майстор
Майтапя се, ясно че за София говориш... Тук булевардът е в кв. Чайка и има само панелки по него. Но пък точно на панелни блокове съм лепил мазилката (дааа, "луксозен" панел, с декоративна мазилка).
Имах предвид, че като наливаш лепилото, трябва хем да е достатъчно течно, за да достигне навсякъде, хем да не го сипваш наведнъж, че да не събориш с тежестта му повреденото. Шприц в случая е впръскването през допълнително направени отвори и точно това ме притеснява - първо дупченето и после усилието, с което се впръсква лепилото. На самотек отгоре ми се струва най-безпроблемно, но ти ще си прецениш...

Забравих... Нямал съм възможност да притискам полето, че все от покрива работя, но ако ти имаш достъп, не е зле да направиш нещо като кофраж - не на цялата площ, но поне няколко дъски да подпират тук-там с широката си част стената...
  • 1
  • 2

Тема "Залепване на отлепена мазилка с дебелина 2-3 см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: