• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
bulhomes2 - майстор
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3BinZzGScDk[/youtube]

Гледал съм и в "Мисия моят дом" че затварят с алуминиево фолио. ОК. Ще спрем влагата да кондензира във ватата. Но къде ще иде тая влага? Приемаме, че и тавана сме направили така. Изглежда ще живеем в найлонова торбичка. Но наистина въпроса ми е какво ще се случи на практика. Приемаме и че нямаме вентилация с рекуператор или навик на всеки няколко часа да проветряваме.
ivanovrg - специалист
колега
влагата във въздуха си остава там ,докато не срещне студена повърхност на която да кондензира
пароизолация се слага само на стени които са студени(външни)
ако няма такава просто въздухът ще си е влажен
bulhomes2 - майстор
ОК. Но замисли се! Тая влага се отделя от нас. Приемаме че сме се изолирали идеално, влагата няма откъде да излезе и нямаме студени повърхности (точно като случая в клипа). Е - та ние продължаваме да си отделяме влага - какво става с нея?

Май сложно обяснявам. Представи си че имаме 100% влажност и жената почва да вари боб?
torbalan - Дървен философ
ключовата дума е "проветряване" или "вентилация"
bulhomes2 - майстор
"Приемаме и че нямаме вентилация с рекуператор или навик на всеки няколко часа да проветряваме."

Това е в условието на задачата. Вентилация имат много малко домакинства (говоря за истинска вентилация - не тази в тоалетните, баните и над печката). За проветрението поне при мен навика го няма, защото дограмата ми в къщи е стара, стените ми нямат паробариери и освен ако не запуши печката или жената готви не се сещаме да проветряваме, тоест "кое си требе - оно си сака". Сега правя друга къща и искам да я направя както трябва. Е там (ако е по условието на задачата) кое ще ме накара да се сетя, че е станало за проветрение?
8180 - майстор
bulhomes2 написа:
Е там (ако е по условието на задачата) кое ще ме накара да се сетя, че е станало за проветрение?
Най-малкият конденз по стъклопакета или влагомерът.

А, ако толкова държиш на "безумните" си условия (с извинение), ще си прецакаш новата къща и ще ти е все тая къде първо и къде после е кондензирала влагата. Възможно е дори, преди това да се издушите, че не се проветрява/вентилира само заради влагата.
В новите жилища нещата са навързани и е хубаво да се следват - в половината теми на форума се занимаваме с последствията (наши или чужди).
Всъщност, проект нямаш ли?
П.П. Вентилацията не е задължително да е с рекуператор и вентилатори.
bulhomes2 - майстор
8180 искам да ми обясниш защо са ми безумни условията. Кое е безумното? Начина на работа в клипа ли? В колко къщи у нас има изградена вентилационна система? Ти проветряваш ли на всеки 2-3 часа стаите си? Аз не и не познавам такива хора и не защото съм мърда и познатите ми са такива, а (и преди обясних) не съм имал нужда. Често работя в други градове и там квартирата си отоплявам с газова печка - тогава няма как да не проветряваш. Съвсем сериозно очаквам да ми кажеш кое е безумното и кое е ненормалното от условията ми.

По проект вентилацията ми е в баните и някакви отвори във вратите на баните. От няколко години чета за вентилациите и за моя строеж ще си направя и то с рекуператор, но темата ми не беше в частност за моя строеж а за това какво ще стане ако се запечатаме с найлона.
jekasus - майстор
Направи си веранда и готви там, гарантирам от собствения си опит , че в другите стаи няма да имаш голяма влага.
bulhomes2 - майстор
Щом е от собствен опит сигурно е така, но все пак да попитам: Сигурен ли си, че си си опаковал стаите с найлон и нямаш проблеми?
bulhomes2 - майстор
Бах маа му. Хора, изглежда сякаш се заяждам на всеки пост, но Ви уверявам, че просто искам да стигна до истината. От поне 6 години чета че трябва EPS, а не XPS за да дишат стените, а сега гледам, че трябвало да си ги запечатваме отвътре. Нещо някъде не е наред и искам да разбера кое.

Иначе вентилационна система с рекуператор все още си е екзотика за нас. Ако къщата от клипа по-горе има такава - ОК, но при нас така ли се прави? Може би затова твърде често виждам нови сгради лъхащи на мухъл (понякога и канали) още от входа.
  • 1
  • 2

Тема "Найлон между гипскартона и ватата???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: