Монтаж, топло и звукоизолации.
the rocket - помощник
Здравейте,
и аз като повечето хора сменили старата си дограма с нова (PVC) имам проблем с влагата (виж снимките по долу).
Най-проблемна се оказа в двете северни стаи, като вътрешните стени са бетонни а външните тухлени (4-ка) .Освен дограмата има и външна изолация (само на моите две стаи). Стаите са боядисани с боя която в последствие се оказа че е за външна употреба като плюса й е ,че не мухлясва а минуса ,че водата се събира по тавана и буквално капе на главите ни. Едната стая която ще бъде кухня беше преградена от стена която свалих и сега и двете помещения са 3м на 4,8м по около 15 м2. Решил съм да направя вътрешна изолация на двете помещения с гипскартон и вата 5см. Тук възникват и няколко въпроса по изпълнението:
1. При конструкцията на тавана на какво разстояние един от друг трябва да са CD-та (четох че на 60см ще провисне ) На 40см ? Както и колко директни окачвачи да сложа на тавана по дължината на CD съответно на тавана и стените.
2. CD захваща ли се към UD с копче или не ?
3. Пароизолация само на кухнята или и на всекидневната?
4. Трябва ли да сваля старата боя ,която не пуска влагата навън?
5. Каква фуга трябва да оставя между листовете гипскартон при монтажа?
6. Шпакловам вътрешните ъгли с хартиена лента а снадките с мрежеста лента с фугопълнител ?

Друго засега не се сещам ето и снимки със сегашното състояние

Прикачен файл

240111 004.jpg
240111 004.jpg (27 KиБ) Видяна 6328 пъти

Прикачен файл

240111 003.jpg
240111 003.jpg (23.82 KиБ) Видяна 6328 пъти

Прикачен файл

240111 002.jpg
240111 002.jpg (45.87 KиБ) Видяна 6328 пъти

Прикачен файл

171210 004.jpg
171210 004.jpg (40.51 KиБ) Видяна 6328 пъти

Прикачен файл

1109 001.jpg
1109 001.jpg (70.52 KиБ) Видяна 6328 пъти
the rocket - помощник
и още

Прикачен файл

0980809 005.jpg
На стената на кухнята е лепен ГК който взе да мухлясва в местата на "топките" ,не знам да го махам ли ? Там вата не мога да сложа защото подпрозоречната дъска излиза само на 2-3 см от стената :(
0980809 005.jpg (39 KиБ) Видяна 6326 пъти

Прикачен файл

0980809 001.jpg
0980809 001.jpg (63.66 KиБ) Видяна 6326 пъти

Прикачен файл

240111 006.jpg
240111 006.jpg (29.4 KиБ) Видяна 6326 пъти

Прикачен файл

240111 005.jpg
240111 005.jpg (63.02 KиБ) Видяна 6326 пъти
EDI - майстор
Това усвоена тераса ли е, или бъркам.Явно имаш голяма влажност и никакво проветрение или аспирация.Само изолацията няма да ти реши проблема.
the rocket - помощник
Не , не е усвоена тераса .Като цяло е доста странен блок строен от строителни войски.Под едното помещение има тераса която е остъклена с ПВЦ дограма.Над мен има етаж тавански помещения . Мисля под прозорците да сложа конвектори на ADAX , имам такъв в една от южните стаи и там няма конденз по прозорците.
П.П. Същата влага я има и по пода откъм външните стени .
EDI - майстор
Да, резултата е същия, просто отгоре и отдолу си охладен сериозно, затова имаш такъв конденз.Радиатора ще реши донакъде проблема ,трябва и сериозно вентилиране, било принудително, било с повече проветрение.За конструкцията виж в темите за гипсокартон, там има съвети по въпроса.Сложи вата каширана с алуминиево фолио.Тази боя да не е силиконова, мисля си, че трябва да я махнеш, да не стане беля под картона.Картона се слага без фуга.За фугите е така, така съветват и професионалистите във форума.Все пак прегледай темите за картона.
Pooh - майстор
the rocket написа:
... Решил съм да направя вътрешна изолация на двете помещения с гипскартон и вата 5см. Тук възникват и няколко въпроса по изпълнението:
1. При конструкцията на тавана на какво разстояние един от друг трябва да са CD-та (четох че на 60см ще провисне ) На 40см ? Както и колко директни окачвачи да сложа на тавана по дължината на CD съответно на тавана и стените.
Най-много на 50см. осово разстояние между профилите. 40см. е разстоянието, ако се реди гипсокартона по дължина. Хубаво е да се направи кръстосана скара - прегледай темите за тавани, има подробности и схеми.
2. CD захваща ли се към UD с копче или не ?
Не
3. Пароизолация само на кухнята или и на всекидневната?
На всички външни стени.
4. Трябва ли да сваля старата боя ,която не пуска влагата навън?
Няма нужда.
5. Каква фуга трябва да оставя между листовете гипскартон при монтажа?
Никаква - листовете се редят плътно, иначе влизаш в преразход на шпакловъчен материал.
6. Шпакловам вътрешните ъгли с хартиена лента а снадките с мрежеста лента с фугопълнител ?
Просто използвай хартиена лента навсякъде.

Друго засега не се сещам ето и снимки със сегашното състояние
Проблемът Ви е много сериозен. Като гледам тези реки по прозореца и тавана ми идва следният въпрос - с какво се отоплявате? Забелязал съм, че наличието на радиатор под прозореца, не позволява подобни течове да се случват ... явно не случайно там (под прозорците) ги монтират хората, които разбират. :? Мислете и за проветряване, гипсокартона поема някакъв процент от влагата, но не може да се справи чак с такива течове.
the rocket - помощник
Да силиконова е :? само не знам как ще се сваля .
А идеи за принудителна вентилация?
the rocket - помощник
Pooh написа:
[
Проблемът Ви е много сериозен. Като гледам тези реки по прозореца и тавана ми идва следният въпрос - с какво се отоплявате? Забелязал съм, че наличието на радиатор под прозореца, не позволява подобни течове да се случват ... явно не случайно там (под прозорците) ги монтират хората, които разбират. :? Мислете и за проветряване, гипсокартона поема някакъв процент от влагата, но не може да се справи чак с такива течове.
Ами досега не са били отоплявани , първо направихме ремонт на южните стаи а на северните просто сменихме дограмата защото влизаше доста вода при валене на дъжд :mrgreen:
bobyl - специалист
Класика в жанра : Тhe rocket , на това се казва остатъчна строителна влага . Предполагам при ремонта е имало достатъчно мокри процеси (шпакловка на стени или лепене на плочки или подови замазки) , които отдават влагата до 2-4месеца след приключване на ремонта . Само боядисването на стените и тавана(около 35кв.м.) "осигурява" около 10л. вода . Ако не я "пуснеш" да излезе отнякъде , този процес продължава максимално дълго време , при все , че не се отоплява .
Имаш да направиш няколко задължителни стъпки , от които със сигутност ще има ефект :
- Провери за евентуален източник на влагата (теч от съседи или просмукване от съседни мокри помещения)-за всеки случай
- Включи отопление , което ще ускори процеса на съхнене!
- Проветраявай всекидневно стаята !
- "Тежката артилерия" - Влагоабсорбатор електрически - от 250лв.(10л./ден) до 550 лв.(30л./ден) .
Напиши резултата след един месец !
the rocket - помощник
Ами откакто е сменена дограмата са минали година и четири месеца , конденз има и при нас и при всички комшии насевер със сменена дограма.Реално слънце не огрява прозорците ,а при повишена влажност навън или сутрин резулта е този от снимките. Целта ми е след като сложа вътрешна изолация да стане по топло и по-икономично за отопление ,като се надявам Аdax-а да се пребори с влагата .Ако ли не -ще се взема ел.влаго-абсорбатор.

Тема "Неравната борба с ВЛАГАТА..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: