• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
Изправен съм пред ситуация с мухъл върху южна стена. Стаята е хол, 20 кв.м. Отвън има неостъклена тераса, а от самата стена около 70% е ПВЦ дограма.
Нямам никаква изолация, а отоплението на стаята е с климатик. В допълнение имам още едно затрудняващо обстоятелство - на пода имам ламинат, което вероятно ще усложни нещата при евентуална вътрешна изолация. Въпросът ми е -
Какво да предприема - вътрешна или външна изолация?
Ако е вътрешна, как да процедирам с ламината - да го режа ли или е допустимо да се "стъпи" върху него?
Gerald - помощник
Само външна - EPS /т.нар. "стиропор"/. Колкото можеш по дебел, но под 3-4 см няма смисъл, повече от 8см ако си под 1000 м надм вис. - също. Не слагай XPS /т.нар. Фибран/, с по-добри топлоизолационни свойства е, но не пропуска влага, което е причината за конденза - мухала отвътре.
Gerald написа:
Само външна - EPS /т.нар. "стиропор"/. Колкото можеш по дебел, но под 3-4 см няма смисъл, повече от 8см ако си под 1000 м надм вис. - също. Не слагай XPS /т.нар. Фибран/, с по-добри топлоизолационни свойства е, но не пропуска влага, което е причината за конденза - мухала отвътре.
Благодаря за отговора. Не знам дали има значение, но пропуснах да отбележа, че става дума за панелка.
Фло - специалист
Тая влага ,която е благодат за мухъла не ти минава през стената отвънка- навътре,че да слагаш фибран на неостъклените 30% от стената.Това е резултат от конденз.Имаш висока влажност в помещението,може да е от недобре монтирано вътрешно тяло на климатика/да речем не е хоризонтирано добре/,повечко растения и вероятно нямаш добра вентилация.
Напръскай мухъла със Саво,който е доста ефективен фунгицид,осигури проветряване и си купи осушител за въздух-електрическите са по-добри.
EDI - майстор
Дай да уточним - питаш за изолация на остъклената стена ли, или на друга плътна стена на стаята.Ако питаш за остъклената, няма голяма файда от 30-те% ако ги изолираш.По-добре си осигури добра вентилация на помещението.Ако питаш за друга плътна стена, както е казал колегата - външна стиропор, и то най-малко 6 см, от 5 и по-тънко, файда няма.Най-добре е вата, ама е и най-скъпо.
EDI написа:
Дай да уточним - питаш за изолация на остъклената стена ли, или на друга плътна стена на стаята.Ако питаш за остъклената, няма голяма файда от 30-те% ако ги изолираш.По-добре си осигури добра вентилация на помещението.Ако питаш за друга плътна стена, както е казал колегата - външна стиропор, и то най-малко 6 см, от 5 и по-тънко, файда няма.Най-добре е вата, ама е и най-скъпо.
Питам за остъклената стена. Точно защото е малка площта на стената, затова и се чудя. Иначе на северните стени имам и външна, и вътрешна изолация и мухълът почти напълно изчезна. И след като реших проблема в трудните северни зони, не мога да реша как да се справя с уж по-лесната южна.
Фло написа:
Тая влага ,която е благодат за мухъла не ти минава през стената отвънка- навътре,че да слагаш фибран на неостъклените 30% от стената.Това е резултат от конденз.Имаш висока влажност в помещението,може да е от недобре монтирано вътрешно тяло на климатика/да речем не е хоризонтирано добре/,повечко растения и вероятно нямаш добра вентилация.
Напръскай мухъла със Саво,който е доста ефективен фунгицид,осигури проветряване и си купи осушител за въздух-електрическите са по-добри.
Вярно е, че имам висока влажност, и тя не е само в това помещение, тъй като през зимата почти винаги вратите са отворени, а аз отоплявам цялото жилище на ток - с по един климатик в хола и в детската и един конвектор Адакс в кухнята. Не мисля, че имам проблем с климатиците; да, имам доста цветя в хола; вентилация на практика нямам. Все пак в северните стени външната и вътрешна изолация ми сведоха конденза само по стъклата, но стените нямат влага и мухъл. А в южния хол се появи, и то най-много над прозорците. Със Саво съм пръскал, но ефектът е за няколко месеца, после започва наново. И няма как да е иначе - през зимата стената над прозореца и вратата направо е мокра.
Та затова се питам дали изолация ще помогне.
8180 - майстор
Щом задачата е борба с конденза, няма значение площите на стените - щом са студени, ще си го има конденза на съответната площ, макар топлозагубите да са по-малки относително (пропорционално на площта).
Не спомена май какви са "стъклата"? Кондензът по тях е притеснителен, особено ако е стъклопакет. Нещо повече - възможно е да се увеличи, след като го пребориш по стените.
Помисли за интензивна вентилация на баните и кухнята, освен за ТИ.
По принцип не е добре да се държат отворени вратите към по-влажните помещения - влагата се разпространява навсякъде и намира най-студените повърхности.
Не пропускай простото проветряване, както и споменатия осушител.
8180 написа:
Щом задачата е борба с конденза, няма значение площите на стените - щом са студени, ще си го има конденза на съответната площ, макар топлозагубите да са по-малки относително (пропорционално на площта).
Не спомена май какви са "стъклата"? Кондензът по тях е притеснителен, особено ако е стъклопакет. Нещо повече - възможно е да се увеличи, след като го пребориш по стените.
Помисли за интензивна вентилация на баните и кухнята, освен за ТИ.
По принцип не е добре да се държат отворени вратите към по-влажните помещения - влагата се разпространява навсякъде и намира най-студените повърхности.
Не пропускай простото проветряване, както и споменатия осушител.
Във всички стаи имам ПВЦ-дограма. Мокри стават само стъклата в кухнята, които не са К-стъкла. В кухнята не се готви, печката е изнесена на терасата. В банята имам прилична вентилация. Може да се каже, че помещенията се проветряват (сутрин и вечер). Общо взето съм чел доста от форума и съм наясно откъде идва конденза и възможните начини да го намаля. Все пак противоречивите идеи за външна и/или вътрешна изолация биха могли да разколебаят много хора. Аз лично заложих и на двете изолации на северните стени и нещата се получиха. Въпросът е, че сега не съм в състояние да правя сериозен ремонт на хола, като се започне от вътрешни обшивки на всички стени, окачен таван и т.н. - все действия, които сигурно ще подобрят нещата. Все пак ТИ мога да сложа. Чудех се по-конкретно дали когато стената е южна това е решение. И доколко пречи фактът, че имам ламинат при полагане на вътрешна ТИ. Също така дали найлоновите пердета (които вече са на дузпата :) ) създават среда за лоша вентилация и да подпомагат конденза.
8180 - майстор
localhoster написа:
Чудех се по-конкретно дали когато стената е южна това е решение. И доколко пречи фактът, че имам ламинат при полагане на вътрешна ТИ. Също така дали найлоновите пердета (които вече са на дузпата :) ) създават среда за лоша вентилация и да подпомагат конденза.
Южна или друга стена - щом има мухъл значи стената ти е студена за твоята влажност.
ТИ ще помогне. При наличието на тераса, по-лесно ще ти е да я изпълниш външна.
Както и при вътрешната, помисли за термомостовете по ъглите. Хубаво е ако горна и долна тераси са остъклени.
Пердетата в някаква степен държат стената зад тях по-студена. Отоплението (климатикът) е някъде по-навътре в стаята и топлината е възпрепятствана да достигне стената. Големият прозорец също спомага за по-ниски температури там.
Благодаря за съветите =D> . Ще сложа външна ТИ и ще чакам зимата :wink: .
  • 1
  • 2

Тема "Мухъл на южна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: