Монтаж, топло и звукоизолации.
Angelhell - помощник
Здравейте,
наскоро разбрах, че няма да имам отпуска тази година, жена ми иска кухня!
Та в този ред на мисли ще опитам с няколко думи да обясня какво трябва да направя, като приемам градивна критика. ;-)
Имам една тераска, която е доста голяма и със солидна бетонна плоча.
С две думи на въпросната тази бетонна плоча мисля да направя три стени, като използвам съществуващата стена на къщата и да стане една прилична спалня около 16 квадрата.
Съществуващата малка спалня, която имаме ще направя на кухня. Сегашната спалня е по-подходяща във всяко едно отношение, като близост до вода, канал и др.
Терасата е покрита цялата с покрив и спалнята ще остане в покритата част (демек няма да вали стените). :)
Първоначално мислих да правя стените от гипс картон като най-евтин вариант, но сега взех, че доста се разколебах.
Обмислям следните два варианта и се надявам да ми кажете предимствата и недостатъците им:
Вар 1:
Стените се правят от тухли Итонг с дебелина 12.5 см, като се слага външна изолация от стиропор 10 см. и гипс картон с минерална вата вътре. Тавана е от гипс картон.
Вар 2:
Стените се правят от тухли "поротерм" с дебелина 12 см. от външната страна слагам стиропор 10 см., една мазилка от вътре и от вън, като външната да е с мрежа. После вътрешното мисля да се пробвам да направя някаква гипсова щпакловка "Сатен Гипс".
Тавана отново е гипс картон.
Само за уточнение... въпреки, че терасата не я вали и не тече вода, мисля от външната страна да облека един цокъл от стената да кажем на 20 см. височина с воалит, като върху него направя една замазка и после плочки.
Питането ми е към вас по-разбиращите, кой от двата вариянта е по-удачен и по-подходящ?
В крайна сметка нека да се има предвид, че ще бъде спалня и трябва да бъде топличко. Отоплението е ако има значение локално парно.
Предварително благодаря за информацията.
Поздрави.
Angelhell - помощник
VLADO66 добре се е получило. Какви материали си използвал? А решение от общината взе ли?
...............
Сега сериозно, задавам въпрос за избор на материали и съответно за техните предимства и недостатъци. Нямам намерение да ползвам услугата на майстори поради ред причини. Все си мисля, че сам мога да се справя. Миналата година си направих парно, като нямах идея кое, как и защо, но парното е факт. Смятам, че е най-важно човек да има желание да се научи и също така, че с питане и гледане занаят се краде.
Само да допълня, че става въпрос за къща не за блок.
Вече казах, че цялата тераса е покрита с покрив и не я вали нито дъжд, нито сняг.
Поздрави.
VLADO66 - майстор
Все пак в предложението ми има нещо сериозно-дървена конструкция и отвън навътре.сайдинг паропропусклива мембрана,вата 70кг/м3 15см ,мембрана.гипскартон.Конструкцията може да си я направиш от талпи 5/20см. и да увеличиш ватата на 20см.
Angelhell - помощник
Добре, VLADO66, а цената на това, което предлагаш няма ли да бъде драстично по-дебела от това, което съм написал?
Лично аз не бих имал против да е дървена конструкция, като цяло дървото е предпочитан от мен материал, че на всичко отгоре ще е най-леко и като работа, че и като конструкция от всичко изброено.
Грубо казано Итонг или тухли разлика като парички няма особено голяма. Ако се прави само с гипс картон цената отива много надолу, но все пак ще ме е страх да се облегна на стената. Иначе пак повтарям, че няма да го вали нито да го пръска дъжд или сняг.
Ако имаше някакви сайтове където да видя цена на квадрат, ще бъда благодарен.
Поздрави.
П.п В интерес на истината на мен много ми хареса как е направено. Ако и останалите комшии на човека бяха в този стил щеше да е супер.
jekasus - майстор
viewtopic.php?f=31&t=38616
stivemaster написа:
Казаха ти - сухо строителство отвътре на вън - гипскартон инпрегниран ,конструкция 100 с минерална вата и отвън гипсофазер или циментфазер или магнезитен панел с шпакловка и мазилка .Пък ако си знаеш как изобщо не питай действай си с тухли там или с квото се сетиш така или иначе това което си намислил е далече от нормалното място за това помещение.
Лека промяна за този пост - два пласта обикновен картон отвътре, отвън допълваш с стиропора 10см.
И сега от мен - с CW и UW профили ще се отървеш по-бързо от жена си :-D , по-точно ще ти е по-лесно да ги нивелираш и да ги затвориш с картона и стиропора, отколкото да зидаш итонг или тухли.
Залагам на вариант 1, само че без итонга(той е излишен).
Angelhell - помощник
jekasus написа:
Лека промяна за този пост - два пласта обикновен картон отвътре, отвън допълваш с стиропора 10см.
И сега от мен - с CW и UW профили ще се отървеш по-бързо от жена си :-D , по-точно ще ти е по-лесно да ги нивелираш и да ги затвориш с картона и стиропора, отколкото да зидаш итонг или тухли.
Залагам на вариант 1, само че без итонга(той е излишен).
Един тъп въпрос...
Няма ли да имам проблем при монтаж на врати и прозорци?
Изчетох и изгледах де що имаше тема или клипче по въпроса. Дървени гредички слагат, специални профили.... как стоят реално нещата?
И още едно бързо питане... как стоят нещата с монтаж на картона? Мога ли да монтирам примерно една лавица за книги да кажем?
Благодаря още веднъж.
Поздрави.
VLADO66 - майстор
Специални профили при положение че конструкцията ти е правилна геометрически не ти трябват-просто трябва добре да си направиш и укрепиш отворите.Лавички си слагаш за конструкцията,за целта си направи планче на нея със снимки.

Тема "Въпрос за външна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: