• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
gkamenov - специалист
Здравейте,

Искам да изградя преградна стена, за да разделя баня от кухня. Стената ще е Г образна погледната отгоре, като размерите са приблизително - къса страна - 1 метър, дълга страна - 2 метра, височина 2.7 метра. На дългата стена искам да сложа кухненска мивка в средата и окачени кухненски шкафове. Това което ме притеснява е, от какво да я напрявя стената и как да прекарам канала до мивката? Канала трябва да мине от средата на стената до края й с лек наклон. Иска ми се, стената да не е по-дебела от 12-13 см и да не отнемам допълнително от помещенията с дебела мазилка, а вкопаването на тръбата (50 mm) ще ослаби стеничката. Освен това трябва и да е здрава за да носи шкафовете от едната страна. Моля за идеи и съвети от какво и как да няправя стената.
ivanovrg - специалист
75мм CW -профил и двуслоен гипсокартон от двете страни 4*12.5мм=50мм или общо 13см.

като там където ще се закача нещо на стената се постави дървени гредички(дъски) захванати за профилите
gkamenov - специалист
А как мога да прекарам Ф50 PVC за канала на мивката, хоризонтално с 2-3 см наклон през вертикалните профили? Ако ги пробивам, това няма ли да ги отслаби? Водопроводните тръби мога да ги прекарам в пода и да ги изкарам вертикално до необходимите места, но канала не може да е вертикален, заради наклона после.
ivanovrg - специалист
няма да ги отслаби(те фабрично си имат отжори за кабели)
няма да ги режеш,а трябва да ги пробиеш
gkamenov - специалист
Благодаря за идеята!

Хрумна ми и друг вариант, да иззидам няколко реда с итонг или единички например - това е 12 - 12.5 см. дебелина на стената, до нивото на канала. Да положа тръбата в средата и да отлея бетонно поясче, така че бетона да е около и над тръбата. След това продължавам със зидането нагоре. Може и едно поясче, където ще са дюбелите на шкафовете. Водопровода да прекарам през пода от страната на банята и после вертикално до нивото на канала и отам с две дупки през стеничката, за да излезе в кухнята. Как ви се струва този вариант?
VLADO66 - майстор
И накрая ще си продължиш цялата стена от итонг :)
ivanovrg - специалист
И защо не я направиш с гипсокартон
Ще стане много по бързо и лесно
gkamenov - специалист
Най-накрая ми остана време и я започнах с гипсокартон. Направих конструкцията с CW75, като съм ги поставил през 30 см - да е по-здраво заради кухненските шкафчета от едната страна. Сега се чудя какво подсилване да направя в зоната за закрепване на горните шкафове. Има във една друга тема дъска, поставена м/у CD профилите на предстенна обшивка, което е единия вариант и при мен. Втория вариант е да сложа хоризонтално UW-та, м/у CW-тата но "лентата" за закрепване става тясна и може да не я уцелиме с шкафовете и третото, което си мисля е, да сложа едно UW, но завъртяно на 90 градуса около дългата си ос, т.е. да легне хоризонтално с широката си страна успоредно на гипсокартона страните му да са зарязани така, че CW-тата да влязат там. Така шанса за уцелване после е по-голям. :) Дано съм го обяснил разбираемо. Моля за вашите предложения как да подходя с усилването :)
ivanovrg - специалист
аз лично ползвам дъска
gkamenov - специалист
И аз го направих с дъска. Набрах се на едно от парчетата, издържа ме, а съм си 100 кила :)
Ето какво сътворих дотук, като това са ми първите стъпки с гипсокартон:

Това е първоначалната конструкция, с тръбите вътре
Прикачен файл:
PA070146.JPG
Прикачен файл:
PA070148.JPG
Оказа се, че единия профил ми идва точно там, където трябва да е батерията на душа и се наложи да го срежа
Прикачен файл:
PA080152.JPG
Това са дъските, за подсилване на закрепването на горните кухненски шкафове. Дъската е 20 х 3 (челна дъска за покрив)
Прикачен файл:
PA080158.JPG
Прикачен файл:
PA080159.JPG

Ако имате някакви забележки, казвайте докато е време! :)
  • 1
  • 2

Тема "Идеи за преградна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: