• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
stoil2 - специалист
В апартамент ново строителство живеем, много красив блок, фаца има, обаче макар че е тухлен и съседите ни не са особено шумни, се чуват повече отколкото в панелен блок. Като пуснат вечер скайпа все едно са в мойта стая. Една съседка каза че са правили шумоизолация с корк и не е помогнало.
Та искам съвет каква качествена цялостна шумоизолация да направя че да има ефект, и какви пари трябва да приготвя за тристаен апартамент 130 квадрата (по нотариален акт, а реално сигурно не повече от 110). И ако може да ми препоръчате някакви читави фирми за София.
С този проблем се сблъскват все повече новодомци, а решението е много трудно. Имахме проблем с звуковете от тоалетните на съседите, но го реших с изолиране на тръбите които са скрити в кутии от гипсокартон. За шумоизолиране на вътрешни стени означава монтаж на конструкция която ще намали значително размерите на стаята.
Pooh - майстор
При всяко едно положение, качествената звукоизолация се постига с материали с различна плътност. Не може с еднородни материали да се постигне звукоизолация - трябва да има различни пластове. Също така трудно се постига изолиране както на ниските, така и на високите честоти, а в случая това означава шумове от удари (тичане на деца) и говор (типичните шумове от купон - музика, разговори и смях). Само голото облицоване на стените и таваните с гипсокартон едва ли ще реши проблемите, макар че със сигурност ще има някакво подобрение. Трябва си точно изпълнение на звукоизолационни детайли, а именно - минимално количество твърди връзки, комбиниране на изолационни слоеве с различна плътност, акустичен уплътнител по граничните връзки и плъзгащи връзки между отделните елементи.
gechev - специалист
Pooh е прав. Добрата шумоизолация се постига с радуването на твърд материал с еластичен /демпфер/. Като много добър шумоизолационен материал се явява полистиролбетона на плочи. Циментовата част е твърдата, а гранулите от полистиролбетон са демпфера. Стига да можеш да се лишиш от 5 см. пространство.
stenmark - специалист
Гечев ти си като едно време имаше една хумореска на Г.Парцалев и Е.Багеров за краставицата.Т.е. какво имам предвид започваш коментара си и винаги завършваш с реклама на твоите продукти.Убеден съм че няма човек във форума да не знае какво продаваш.
gechev - специалист
stenmark написа:
Гечев ти си като едно време имаше една хумореска на Г.Парцалев и Е.Багеров за краставицата.Т.е. какво имам предвид започваш коментара си и винаги завършваш с реклама на твоите продукти.Убеден съм че няма човек във форума да не знае какво продаваш.
Къде виждаш реклама. Не съм споменал марка ТИВИТ. Писах полистиролбетон. В Нета има достатъчно информация. А човека търси помощ и не мога за шумоизолация да му препоръчам да си монтира нещо непроверено.
Аз също имам същият проблем и решението е поставяне на шумоизолация за да намалим шума защото вече не се трае.Това което аз ще слагам за изолация е битумна мембрана за шумоизолация,микропореста гума, каменна вата и гипсокартон като трябва да има звукоизолираща лента и акустични окачвачи, които заместват директните - за тях има и подложка която се поставя зад тях при монтаж вместо звукоизолираща лента.Само по този начин може да се постигне някакъв ефект като е хубаво освен таваните да се изолират и стените поне с каменна вата и гипсокартон.Това е което научих а за цената зависи от фирмата за колко ще се договориш.Успех и на други които имат същият проблем с недобросъвестни съседи които не спазват никакви часове.
Здравейте,

Мислех да отворя нова тема, но ще напиша тук какво направих и какъв е крайния резултат.
Строителството е ЕПК, но за съжеление вътрешната изолация която са правили по онова време е с някакви газобетонни блокчета и шумът се предава доста добре по тях. Реших да направя някаква вътрешна шумоизолация та поне викането на съседите да не чувам.
След няколко месеца ровене по форумите реши да използвам гипсокартон и стъклена вата.
Използвах следните материали:
- стъклена вата ISOVER AKUSTO;
- гипсокартон;
- CD, UD профили и държачи KNAUF;
- специална лента която се поставя на държачите и UD профилите, за да не се предават вибрациите.

Дебелината на изолацията е 10см. от всяка стена и 10см. окачен таван. Използвах 2х50мм стъклена вата, за да запълня разтоянието от бетона и гипсокартона. За материали изхарчих около 800лв. и загубих около 2кв.м. от хола.

Резултат - почти равен на 0.

Един колега нае майстори и направиха същото изпълнение, но с каменна вата и резултата, е че не си чува телевизора от съседната стая, но говора на съседите го има.

Някой, ако може да каже защо се получава така ?
ecm - напреднал
Здравейте! Имам същия проблем - ново строителство, изглежда лъскаво, но все едно че няма въобще стена между мен и съседите - всичко се чува. Строителят твърди, че е спазил БДС. Интересува ме къде точно е описано колко dB трябва да изолират стените по БДС и евентуално контакти на фирма, която може да измери и издаде сертификат.
plamen6703 - майстор
вт окт 09, 2018 4:52 pmecm написа:
Здравейте! Имам същия проблем - ново строителство, изглежда лъскаво, но все едно че няма въобще стена между мен и съседите - всичко се чува. Строителят твърди, че е спазил БДС. Интересува ме къде точно е описано колко dB трябва да изолират стените по БДС и евентуално контакти на фирма, която може да измери и издаде сертификат.
Има едни занимания, които за по-кратко и ясно се наричат "упражнения за луди", ако държиш да се занимаваш с упражнения за луди ще ти трябва не само лаборатория за измерване на "db", ще ти трябва и адвокат, здрави нерви и запас от солидно време за губене, като ще минат години и резултата ще клони около нулата.
Строителят твърди, че е спазил нещо, което го няма, БДС няма откакто дойде СДС на власт :wink: !
Понеже съм тупал "тупана" на новото строителство и то не с един апартамент, най-доброто, което може да направиш е да изкъртиш всичкият гипсокартон, който са ти сложили в жилището по "БДС", запълваш всички дупки по зидарията и около тавана и зидарията, ще се смаеш колко много дупки за запълване ще видиш :wink: След това си измазваш стените, правиш си една изолация с XPS примерно 5 см., шпакловка и боядисване.
Така направих аз на моите апартаменти като ги получиш от изпълнителят, да му е... мамата. Ще дадеш пари, но ще знаеш за какво ги даваш, сега си платил едни пари, но си получил това, което изпълнителят е планирал да ти продаде /измами/ за тези пари.
Относно БДС, в търсачката можеш да пуснеш тия "БДС"-та БДС 15471-82 и БДС EN ISO 140:2002, но това няма да ти реши проблема :wink:
Желая ти успех! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Цялостно шумоизолиране на апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: