Монтаж, топло и звукоизолации.
Здравейте колеги, наскоро се нанесох в къща - двуетажна с леко вкопан 1ви етаж, на който ще живеем с госпожата. Та сме решили да си разширим всекидневната. Разяснявам обстановката, пред всекидневната се намира остъклената тераса на 2рия етаж (терасата е издадена напред около 3 метра - голяма тераса), под терасата има излята бетонова плоча със зададен хубав наклон и когато вали всичката вода бяга от къщата, само от капките мокри отдолу до около метър, метър и малко навътре. Има една колона която държи терасата. Пространството което искам да усвоя е около 330/150см като ще се изграждат 2 стени - 330см фасадна с голям прозорец около 220/160 и една мъничка 120см (150см е с носещата колона, която ще се явява ъгъл на стената). Дано съм успял малко поне да разясня :)
И тъй като стената съм решил да я правя сам, започват да изникват много въпроси:
1. Не мога да преценя кой метод ще е най удачен
- с дървена конструкция (греди, талпи, вата, фибран/стиропор, гипсокартон, хидроизолация)
- с газобетон (газобетон, стиропор)
- с керамични тухли (тухли, стиропор)
2. Не знам каква хидроизолация да сложа, върху стената няма да вали пряко, но все пак е приземен етаж и има доста пръски по нея, а зимата ще си навява сняг. (със сигурност ще има цокъл от плочки или гранитогрес, или поне някаква фасадна мазилка)
3. След като съборя старата стена (поне под и над стария прозорец) предполагам, че ще се получи разлика в нивата - вътре в стаята и под терасата, планирам да го нивелирам с фибран (както споменах има хубав наклон -3-4%) и после да му направя замазка отгоре и ламинат. Това ли е най добрия начин и трябва ли да сложа хидроизолация под фибрана?
4. Въпреки че горната тераса е остъклена, тя не е част от стаята и съответно не се отоплява зимат, та хубаво ли е да направя изолация на тавана и каква да бъде тя фибран/стиропор/вата +ГК? 1вия етаж е нисък така че не би било добре да е много дебела изолацията на тавана и може би ватата отпада.

Та колеги ще Ви бъда много благодарен ако ми разясните нещата и моля въздържайте се от коментари от сорта на "извикай си майстор", "щом не работиш в тази сфера не се хващай" и други такива. Щом съм решил да го правя сам значи има причина :partyman:

Ако темата е в грешен раздел, моля админите да я преместят.

Поздрави!
kr1100 - майстор
PVC дограма ? профили/. Нагоре -където е уточнени размер за прозорец - стъклопакет, надолу РVC термопанел.
Hursa - майстор
Не е съвет, по скоро въпрос към специалистите, а и пишете в раздел "сухо строителство" - какво мислите за изграждане на стената по този начин (и по подробно). По силите ли е изграждане на стена по тази система от не специалист (на мен ми изглежда сравнително лесно, особенно за описания случай, но аз не съм специалист).
Най-критичен, мисля, е този въпрос
nasix написа:
3. След като съборя старата стена (поне под и над стария прозорец) предполагам, че ще се получи разлика в нивата - вътре в стаята и под терасата, планирам да го нивелирам с фибран (както споменах има хубав наклон -3-4%) и после да му направя замазка отгоре и ламинат. Това ли е най добрия начин и трябва ли да сложа хидроизолация под фибрана?
може би е добре да го изясните преди да започнете. Защото, ако се "просмуква" влага хидроизолацията под фибрана няма да помогне. Ако сега в приземните помещения нямате влага - вероятно няма да има проблем. Тавана, може би е най-добре да се топлоизолира с фибран - ще бъде относително по-ефективна такава изолация при ограниченото пространство, което имате, а и едновременно ще е "паропреграда".
шоп - майстор
Hursa написа:
Тавана, може би е най-добре да се топлоизолира с фибран - ще бъде относително по-ефективна такава изолация при ограниченото пространство, което имате, а и едновременно ще е "паропреграда".
+1 много точно!

Относно типа конструкция:
Всичко зависи автора с какво предпочита да работи. Може и сухо строителство, може и тухлена или газобетонна зидария... Вариянти да искаш :arrow:
Важното, да е грамотно напрвено :idea:

Тема "Изграждане на външна стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: