Монтаж, топло и звукоизолации.
jabata - специалист
Здравейте, седя пред една дилема, как да фугирам/заздрява гипскартон който на места има големи фуги от порядъка на 7мм. Гипскартона е влагоустойчив и е за баня. Идеята ми е, да се шпаклова с циментово лепило и мрежа, след това цялостна хидроизолация и отгоре плочки. Идеята ми е, че това би заздравило картоните правейки плътен носещ слой.
muhala - специалист
Попринцип баня се прави с гипс-фазер, а не с гипсокартон. Според мен мрежа и лепило е добър вариант. Грундирай картона преди това. Намажи картона с лепило, после мрежата и после пак лепило. Да не сложиш мрежата на сухо и отгоре лепило само!
В тоалетната ни, където не се предполага да има влага затворих едната сена с ГК от зеления 12мм. Само го грундирах, а ъглите към другите стени ги нинах със стъклофазерна мрежа и флексово лепило по препоръка на майстора с плочките.
jekasus - майстор
jabata написа:
Идеята ми е, да се шпаклова с циментово лепило и мрежа,
Ние с Чапара гол картон в баните нямаме :-D
Принципа е същ, като при топлоизолации - застъпка на мрежите и застъпване други стени минимум 10 см.
С флексово лепило, тоя път при мен беше Церезит СМ17.
Прикачен файл:
бриз2.JPG
бриз2.JPG (68.41 KиБ) Видяна 3586 пъти


За неопитен в тия работи - това е най-добър начин на полагане на мрежата, първо гребен, и се вмазва мрежата/нежно, без да се стържи излишно по нея/.
Прикачен файл:
бриз1.JPG
бриз1.JPG (60.69 KиБ) Видяна 3586 пъти
jabata - специалист
Благодаря на отзовалите се за отговорите.
Аз точно идеята я взаимствах от топлоизолацията поради 2 причини. Първо че циментовото лепило, не му е проблем да седи на влага (1 година без да се измаже отгоре), и второ виждал съм че циментовото лепило след като стегне с мрежата прави доста добър защитен и носещ слой, и оттам го взаимствах. Като главно мислих в тази насока, защото имам резерви към някой картони.
А че по препоръка на Knauf картон не се слага в баните, това е така, но той вече е сложен, прекалено сложна ще е операцията да се сваля картона и да се слага Aquapanel както се препоръчва. Значи така ще действам. При мене има останало и лепило и мрежа от топлоизолацията, така че ще влезнат в употреба.
chapara - майстор
А картона двоен ли е?
jabata - специалист
Да, картона е двоен, въпреки че беше заложено единичен. Но тъй като се наложи да си монтирам вградено казанче и по препоръка на производителя то се облицова с двоен картон, продължих на другите стени с двойния. А за структурата, колегата jekasus в една друга тема ми даде безценен съвет).
Въпреки че незнам, има ли някакво значение дали ще е двеон или единичен. Двойния е по здрав. А ако двойния се опакова с мрежа, ще стане направо бетон :-D
За съжаление съм виждал хора които правят точно обратното, в бани слагат един картон, хидроизолират фугите, и отгоре плочките. И от влага ли от какво, след 3-4 години, плочките бият на кухо, някой са напукани, други готови да паднат.
chapara - майстор
Има голямо значение дали е двоен :idea:
jekasus - майстор
Геберит си имат собствен гипскартон за стени и вградени казанчета/ с готови изрязани отвори/, но той е с дебелина 18мм.
Него може на един слой.
Но двойния по-добре усилва цялата конструкция.
jabata - специалист
Картона е двоен 2х12.5 . Така че мисля всичко е точно.

Тема "Шпакловка на гипскартон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: