Монтаж, топло и звукоизолации.
Jacket - специалист
Здравейте,
Прегледах темите за шумоизолация но в почти всички случаи се търси обратното решение (разбираемо). В случая искам да шумоизолирам една стая около 16 м2, така че да не излиза шум към съседите, или поне да се минимизира доколкото е възможно. Имам съседи отгоре, отдолу и на едната стена. Две стени са към моят апартамент и една външна (с голям прозорец). Струителството е тухла, каква точно не съм сигурен. Пода на стаята в момента е паркет. Звука който искам да туширам е глас, децибелите със сигурност на моменти минават 100. Правих записи и виждам че най-интензивните честоти са в диапазона между 500-1500Hz, но продължават и нагоре до към 4000Hz. Предполагам че горните честоти може и да са отекванията от стените. Направил съм няколко анализа където се вижда в рамките на 5 секунди в кои честоти е най-интензивен звука. Може да се кликнат за да се видят по-големи.

Изображение Изображение Изображение

Търся решение, което по възможност да мога след време да преместя в друго жилище. Т.е. предполагам че панелите за звукозаписни студиа трябва да вършат работа, но нямам никакъв опит и за това се обръщам тук. Относно бюджет съм се приготвил че ще трябва четирицифрена сума, така че не се притеснявам откъм цени по 60-100лв. на м2. Предполагам трябва да се изолират всички стени за да няма кънтене, дори вътрешните към апартамента. Тавана е ясен. Има голям прозорец, там не знам дали изобщо може да се направи нещо. На едната стена има и голям гардероб с плъзгащи врати, който също ще си остане там. Тази стена е вътрешна. За пода също не съм сигурен какво може да се направи. За предпочитане всичко да стане без основен ремонт на стаята а само с лепене на елементи или килими за пода.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Най-евтиното и дълготрайно решение е маса плюс плътност. Например дебели стени (38см) от тухла единочка с добре запълнени фуги и безгредова плоча 30см.
При вече налична сграда, за домашно студио може би най-ефективна е концепцията стая в стаята. Новите стени и таван са отдалечени от старите на 5-15см (въздушна кухина). Направени са от дървена или стоманена рамка и Rockwool Acoustic Mineral Wool. Пода е малко по-сложен.

Bнимавай, да не ти продадат панели за звукопоглъщане (резонанс, ехо) вместо такива служещи за звукова преграда.

Тема "Шумоизолиране на глас отвътре навън" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: