• 1
  • 2
Монтаж, топло и звукоизолации.
smarty - специалист
Здравейте,

моля за съвет в борбата със следния проблем.

Имам пукнатини по преградна стена - 10см, която е от някакъв материал наподобяващ итонга, пак е нещо газонапълнено и на гипсова основа, но в това чудо има тънка арматура през 40 см (горе-долу).
Стената е на около 35г.
В предишния ремонт издълбах всички пукнатини и ги шпакловах но постепенно пак се появиха, че и нови има.

Мисля си да направя шпакловка като я подплатя с мрежа (от този вид който се ползва върху топлоизолациите). Надявам се мрежата да помогне и да спре напукването.
Идеята според вас има ли стойност ?
Също така немога да реша и какъв материал да ползвам за шпакловката ? На циментова или гипсова основа?

Очаквам съветите ви :)
W123 - специалист
Изчисти слабите места на стената,грундираш,нанасяш лепило на гебен,полагаш мрежата и заглаждаш с маламашката.До този пласт слагаш следващия по същия начин като презастъпваш мрежата 10%.Когато си готов с цялата стена пердашиш лепилото и чакаш да изсъхне.После една ръка гипсова шпакловка и една ръка финишно покритие.

Грунд-Боро дълбокопроникващ
Лепило-Баумит Дуоконтакт или Теракол Флекс на Боро
Гипсова шпакловка-Боро
Финиш-Сатен на Кнауф
Бира-Каменица,студена,три броя
smarty - специалист
Благодаря най-сърдечно!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
smarty, ЗАЩО ти се напуква стената? (къде са и как изглеждат тия пукнатини?)
leonardo_vd - модератор
Събори я и си направи такава от гипскартон. Така 100% ще си решиш проблемите занапред.
smarty - специалист
ауу, това със събарянето наистина би решило проблема на 100% ама ...

блока е от тези с пакетоповдигащите плочи. Външните стени са тухли четворки, а вътрешните са от този вид за който писах.
Прави впечатление, че всичките ни блокове в района имат някакво слягане. При предишния ми ремонт преди 7 години ликвидирах остъкляването и на двете тераси (винкелово) защото така беше напънато, че се беше издуло навън! А на съседи от другия вход имаха дори пръснати стъкла от това слягане .

Допитвал съм се по въпроса и са ми казвали, че е нормално да има такова слягане на конструкцията (блока е от 1973-4 година накъде)?!
Незнам като съм първи етаж дали затова е толкова силно? :(

Силно изразено напукване има в единия край на стената там където са коминните тела . (обаче в този ъгъл има и колона!) Пукнатините са от вертикални до диагонални.
Баща ми твърди че за първи път са се появили при земетресението от 77-ма. от тогава насам нямат преборване. Немога да кажа обаче дали има нови или се отварят наново старите.
Направих няколко снимки:

p.s. Дайте идея за борба с това петно, което ми избива на стената?

Прикачен файл

kodak 002.jpg
kodak 002.jpg (61.61 KиБ) Видяна 6340 пъти

Прикачен файл

kodak 004.jpg
kodak 004.jpg (70.24 KиБ) Видяна 6340 пъти

Прикачен файл

kodak 006.jpg
kodak 006.jpg (49.92 KиБ) Видяна 6340 пъти

Прикачен файл

kodak 007.jpg
kodak 007.jpg (50.35 KиБ) Видяна 6340 пъти

Прикачен файл

kodak 009.jpg
kodak 009.jpg (54.92 KиБ) Видяна 6340 пъти
W123 - специалист
Ихаааа...бягай вземай един къртач или перфоратор който може да се използва и като къртач и като ги подхванеш тези цепнатини ги разкърти без да те е жал.После ги замазваш с теракол-флекс и нататък по процедурта която съм ти описал по-горе.
pavkatay - майстор
съгласен съм с w123. някъде писах наскоро, че имах подобен проблем с този"дядо"на пенобетона. реших го с мрежа
Palawnik - специалист
leonardo_vd написа:
Събори я и си направи такава от гипскартон. Така 100% ще си решиш проблемите занапред.
Едиственото решение.
smarty - специалист
сега пък ново 20 :(

така надявам се проблема с пукнатините да съм го решил със стъклофибърната мрежа, лепилото и шпакловката отгоре. Грундирах и изглежда добре :) Чака си боята.

НО таман се наканих да приключвам и в коридора днес при шлайфането (РЪЧНО!) един участък не ми вдъхна доверие. Побутнах с шпаклата уж да го позачистя и да го шпакловам само него , а то като тръгна да се отлепя като кори за баница :shock:
Баси чудото! За нула време без никакво усилие със шпаклата зейна един квадратен метър почти! Много лесно се отлепяше...

Какво трябва още да уточня. Този участък е върху стара шпакловка
(надявам се другите, които са върху лепилото и стъклофибърната мрежа да не паднат - а стига де :? която по онова време е била покрита с каолин - много модерно нещо пфууу.
Тази шпакловка обаше е правена в час по трудово обучение по онова време (без майтап) и сигурно са и писали тройка :) Затова и реших да я поизправя.
Та така при предишния ремонт каорлина е отмит ръчно с гъбичка и вода, грундирано (с разредено лепило за тапети) и е имало тапети. Сега тапетите ги махнах като ползвах препарат за сваляне на тапети. Но за този участък немога да кажа дали е измит с гъбичка и вода след това.
Но пък със сигурност е грундирано преди шпакловането!
Повърхността е суха и хлъзгава на пипане . Да взема да я понадера малко и да я грундирам пак ?

Казвайте идеи от какво може да е това чудо ?
между другото втората торба шпакловка, се разбиваше по-трудно и много майни теглих на разни неразтворени бучици. Да не е била дефектна нещо ? Че баш там шпакловах от нея :?
И друго сега като се позамисля дали пък не е от това че шпакловката беше започнала да се повтвърдява - корава чак не, но сгъстена и по-трудно се разстилаше ?
  • 1
  • 2

Тема "Пукнатини на преградна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: