Вашето лично помещение
ana_d - напреднал
Забравих да кажа за разстоянието около прозореца: от едната страна 70см, а от другата 29 см. Страх ме е, че ако намаля позореца, стаята съвсем ще стане като кутия за обувки :lol:
Emerald - модератор
О! Чудесни са размерите край прозореца! :o Така както го беше нарисувала предполагах не повече от 30 см. от двете страни и от там идваха много проблеми. От коя страна е 70 и от коя 29???? А отдолу под прозореца, Ани, колко остава? :?
Важно е да се знае за прозореца дали МОЖЕ, защото понякога се налага, а с новото строителство преди всичко, не винаги може да се правят промени по фасадата. (То и за старото не е желателно де, но се прави... :lol: )

Ще ти кача схемичките до вечерта или утре най-късно. Следи темата!
ana_d - напреднал
От лявата страна на прозореца разстоянието е 70 см. Рзстоянието между пода и позреца е 90см. Пропуснах да кажа, че на 1.16м от прозореца има трегер (висок окло 35см). На схемата е показан до едното легло и пред единия диван, има го и в спалнята и в хола.
ana_d - напреднал
Още една важна подробност пропуснах. Под прозореца няма да има радиатор. В блока няма парно и ще се отопляваме с климатици.
Emerald - модератор
Нещо не разбрах за този трегер... :? Голямото разстояние до прозореца е срещу вратата или от другата страна?
Уфф, ани, такива неща се казват веднага. :?
Justy - майстор
Намаш голям избор. Преди да се мисли за обзавеждането се прокарват т.нар. проходни пътеки - свързващи вратата и прозореда - в твоя случай. Те съвпадат и с течението на въздуха в стаята. Май за спалнята остана само мястото, което си нарочила за гардероб. Стеничката може да продължи около 60 - 80 см. със стелажна библиотека. До прозореца е бюрото, срещу него гардероба. Така го виждам на първо четене :)
Emerald - модератор
Ммм, Justy, има доста варианти. :roll: Гледам-гледам аз всичките ми схемички и има една, която особенно много ми харесва-направо я виждам на живо. :? Но апартамента и е с прекалено типично-стандартно разположение и аз искам да попитам...Ани, не си ли мислила за малко раздвижване в цялата планировка? Нямаш много място за гардероби в апартамента и този вариант на спалня, който ме грабна също не предлага особенно голям гардероб за окачване на дрехи. :? Но пък има други достойнства де...Просторно, с много библиотеки, много шкафове... Най-ме притеснява мен отсъствието на гардероб в антрето. :? Ще поумувам аз върху целия апартамент...Така без гардероб в антрето, хич не ми се нрави. :?

Виж тук примерно с раздвижването колко удобства са създадени. Разликата с вашата планировка е единствено , че банята е от другата страна.

Изображение

Изображение
Emerald - модератор
Ето ти 3 варианта -малко по-нестандартни със своите достойнства и недостатъци. :?

Изображение

Изображение
Emerald - модератор
И в трите варианта имаш подиум. В двата от ляво имаш подиум над спалнята, в който тя се прибира и изважда. На първия спалнята влиза по късата страна. Сега...тук съм означила на подиума и от двете страни гардероб, но ти нямаш и от двете достатъчно място, а аз така и не разбрах от къде е по-широката...Но във всички случаи, от едната може да е библиотека примерно. :? Имаш огромно бюро и планирах горен ред шкафове, в които да прибираш разни полезни неща и с осветление под тях. Срещу импровизирания диван който се получава, имаш комод с плосък телевизор над него. Разбира се, тук спокойно можеш да си позволиш и компактен фотьойл. Можеш да си позволиш много широка спалня в този вариант, можеш спокойно да приемаш гости в спалнята си, имаш достатъчно като количество плитки шкафове за различен багаж, огромно бюро, но малък гардероб за окачени дрехи. :?

Под този вариант имаш още един с влизаща спалня в подиум. Този път на релса по късата си страна и имаш по-голям "диван" в прибран вид. Имаш по-малко бюро, но напълно достатъчно. Имаш малко по-голям гардероб. Две библиотеки, в които можеш да побереш всички книги в къщата, много голям комод с телевизор над него и също планирах окачени шкафове за прибиране на дрехи и багаж с осветление под тях (също и над вратата).

Вдясно виждаш един вариант с открита спалня. Предимството е че има подход към спалнята и от двете и страни. В същото време не е банално разположението. Тук също имаш нисък подиум (колкото 1 стъпало), който обозначава "офисната" зона. На рисунката го направих с контрастен цвят- избери две различни подови настилки за да го подчертаеш! Различни като материя или цвят...както си решиш. :? Имаш едно бюро с нестандартна форма, чиято дълга страна образува таблата на спалнята. Имаш и библиотечка, способна да побере доста книги, а също и едно нощно шкафче. Гардеробът в този вариант е в планираната от вас ниша, като вратата идва по-напред и дава малко простор за антрето. В този вариант може да окачите телевизор на дясната стена, под който също може да се сложи малък комод. Също така по лявата стена могат да се направят окачени шкафове с осветление под тях по цялата стена.
Притеснително е в случая наличието на монитор на бюрото и погледът директно към него, но може и да стане естетичен вариант при по-прецизно обмисляне и в зависимост от стила...Също така, този вариант отнема все пак доста пространство и не остава много място в стаята.Има и леко преграждане на естествената светлина. Това са недостатъците.

Значи...това са само 3 от вариантите- има и доста по-стандартни, но в известна степен и доста по-скучни. Все пак, аз на ваше място бих преработила изцяло планировката в апартамента. :?
ana_d - напреднал
Емералд, ти си страхотна, направо невероятна.
Честно казано най-много ми хареса варианта в който трябва да направя преустройство на целия апартамент. Но това означава почти да бутна стената и да изградя нова. Не знам до колко това е възможно. За съжаление на този етап не можем да си позволим такъв грандиозен ремонт, защото в момента купуваме апартамента и сме малко притеснени финансово.
От другите три варианта не мога още да преценя кой ми харесва най много (и трите са страхотни). Може би ще помисля за комбинация между трите. Но все пак ми се иска да видя и другите варианти, които имаш предвид.

Тема "Идеи за спалня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: