• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Вашето лично помещение
Няколко човека от форума показаха как става това. И естествено човек си задава въпроса струва ли си да се дават една камара пари, за да се купи матрак, като всъщност даже не се знае какво има в него. Има промоции на някои марки, но при проверка се оказва, че тези промоционални модели изобщо не съществуват в каталозите им. Някои продавачи се изпускат, че това са доста слаби модели, и тогава всъщност промоционалната цена си се оказва висока за едно парче дунапрен (но кръстено пено-, дишащо-, нам си к'во и разни други футуристично звучащи думички, все едно ще те изпрати в космоса, като легнеш на него) и един калъф на дунапрена.
Първото проучване, което трябва да се направи е от какви слоеве се състоят матраците и могат ли да се намерят тези продукти на пазара. Как влияят тези слоеве на здравето и добрия сън. Гледам някои от дунапрените са изрязани като кори за яйца, други имат прорези (зони :lol: ), някои са с вградени зони от мемори пяна, въобще решения най-различни.
Най-честия съвет е да се легне на всеки матрак и да се пробва. То това добре, но едва ли можеш да преспиш на всеки един от тях, а за едно лягане за минута максимум се отхвърлят само крайно неблагоприятните решения. Няма как човек да е сигурен, че след като преспи една нощ и отново ще му харесва модела.
Сигурен съм, че доста хора си задават подобни въпроси, още повече при цена над 1000 лв за хубавите модели е нормално да се замислим за направи сам.
Та, моля хората, които се вълнуват от темата да пишат.
За вътрешните слоеве досега видях че съдържат дунапрен (в някои източници твърдят че след време се разпадал и бил канцерогенен), мемори пяна, някакви кокосови не знам си какво. Друго какво се слага вътре и с каква цел?
За тапицерията - намерих една интересна статия http://www.premaman.bg/index.php?r=page/view&id=padv52, но могат ли да се намерят продуктите, описани там на пазара ни? Дано тръгне темата ...
Тапицерията е ясна...

Аз обичам да спя на твърдо и ако тръгна да си правя сам матрак ще е от твърда основа (предполагам шперплат някакъв) и възможно най-твърд дунапрен не по-дебел от 5 - 6 см.

Дори с обикновен стар дюшег сложен върху твърда основа ми е идеално...
Гледах, един наш съфорумник, DTIvanov разбира от матраци, дано се включи ...
Може да има и други, които не съм разконспирирал ... сега му е времето да излязат от прикритие.
Повечето неща в посочения линк са верни, но не всички. Например, не е вярно това което е написано за мемори пяната. Тя не е естествен материал.
По въпроса за материалите, които могат да се намерят на пазара от домашния майстор:
1. Полиуретанова пяна (Дунапрен) - плътност поне 30 кг/куб.м. - Паралел Севлиево, Конвой, Органика и др. Имат складове на много места в страната.
2. Високоеластична пяна - като горното, но с подобрители, които я правят по-мека. По-скъпа от т.1 с 20-30%.
3. Мемори пяна - Паралел, сигурно има и други. Доста скъп материал. Грубо около три пъти по-скъп.
4. Латексово ядро - Латекс Бяла. Около три пъти по-скъп от дунапрена, но си струва всяка стотинка, вложена в него.
5. Кокосова вложка - Юта Русе.
Съмнявам се да намерите дунапрен с ортопедични зони (вълни, канали, отвори). Само латексът прави изключение и заводски е с такива зони.
6. Дамаска - задълнително търсете естестени тъкани - памучна или лен и памук, всичко друго е компромис. Не залитайте по разни тефлонирани, антиакарни и др. подобни скъпи тъкани. В 99% от случаите става въпрос за обработка на плата, която е в сила до първото пране. Останалият 1% не са по джоба на средностатистическия българин и се намират трудно.
На прима виста е това, дано съм бил полезен. Ако мога да помогна с нещо - питайте.
Радвам се и благодаря за включването, DTIvanov. Не съм сигурен дали сам ще си направя матраците, че нещо напоследък попадам на разпродажби и доста се колебая дали да не взема нещо.
Но ми е интересно мнението на специалист по темата.
Информацията за материали и прозводители е много ценна. Убеден съм ще помогне на много съфорумци. Имам питане за латексово ядро и кокосова вложка. Една продавач-консултантка ми обясняваше, че латекса не бил подходящ за малки деца, понеже повече запарвал. Има ли такова нещо, според теб?
Пишеш - латексово ядро. Това означава ли, че от двете страни на слоя латекс трябва да се постави нещо друго? Докато дунапрен всеки е пипал, поне аз нямам лична представа от този материла - латекс за матраци и не мога да си представя какво да очаквам от него.
Кокосова вложка нещо като кече ли представлява? За какво се ползва, да втрърди матрака ли, или има и други функции? От коя страна на кой слой се слага?
Относно зонирането (нарязването), според теб може ли да се направи "ръчно", имам предвид с ръчни инструченти като бормашина на стойка, ако трябва по голяма скорост , може би ъглошлайф?
Самото зониране за какво помага, защо се прави. Дотук съм видял следните обработки на основния пласт (да кажем дунапрена):
1. напречни прорези на дълбочина около 1/5 от дебелината;
2. тип кора за яйца по цялата повърхност. Имах познат с проблем с гръбначния стълб, бяха му изписали ортопедичен матрак, който представляваше един гол дунапрен, обработен повърхностно точно по този начин - купи го от спуциализирана фирма;
3. отнемане на области от материала на определено място и влагане на мемори пяна (вероятно се търси икономия на материал, да се понижи цената по този начин);
4. проходни отвори (като комини) по цялата дебелина на основния материал (дунапрен или високоеластична пяна). Обяснението към снимката беше, че така се проветрява по-добре. Но не омеква ли значително по този начин матрака? Другите (без отвори) не се ли проветряват също?

Друг въпрос е за оптималната дебелина. Може ли да се каже, че е като при Мечо Пух - колкото повече толкова повече, или при някакво нарастване на дебелината се появяват отрицателни ефекти? Или пък спира да се увеличава положителния ефект?

За тъканите също е много интересен въпроса, но там пък съм толкова бос, че не мога и да поставя смислено питане. Все пак, ако може, пусни линк за някаква примерна тъкан, която става. Надявам се, това няма да бъде сметнато за реклама от страна на модераторите. Може би изма значение материала на тъканта (там вече даде насока), теглото на единица площ, може би и друго (здравина, изтриваемост)? Щях да пропусна. Какво мислиш за ципа да се свалят за пране? На мен ми се струва добра идея.

Друг материал, за който се сещам да питам е лепилото, при лепене на различни слоеве. Сигурно има значение какво е то от гледна точка здравина, дълготрайност и евентуално вредно влияние върху човека.

Какво мислиш за излизащите от няколко години надматрачни продукти? Често са мемори пяна с малка дебелина, която се слага върху матрака.

И последно, ако можеш да кажеш къде могат да ушият подобна дамаска в София или околностите. Целта ми е да си сметна силите (пари, време, налични инструменти или накрайници, друго) и какво качество ще получа, ако сам си направя матрак. Имам много грубото усещане, че това е на сметка, и то доста, но е възмжно да пропускам доста детайли, които ще ме натоварят впоследствие и да съжалявам, че съм се заел.

Като казвам, че аз се интересувам, смятай че вероятно доста хора се вълнуват от темата. Аз лично се заинтересувах, след като подочух от разни продавачи, че евтините серии на марковите матраци, дето се пускат на промоции по веригите, са си просто един дунапрен облечен в плат. А тези матраци даже липсват от каталозите на производителите. Цени около 350 - 400 лв. Ако е просто дунапрен и плат си струва занимавката, доколкото проучих цените.
Ето една интересан информация: https://ekon-bg.com/bg/reasons

Само не разбрах за кого са предназначени М - средно твърди, F - твърди и Супер F - много твърди.
Логиката сигурно е: по-тежък човек, по-твърд матрак?
Започвам поред, дано не прескоча нещо :yawinkle:
Първо - ако имам такава компетентна продавач-консултантка ще се лиша от "консултациите" й на мига. Латексът е най-доброто, което може да получи едно дете (като матрак де). Той заводски е "перфориран " и диша перфектно.
Латексовото ядро е лист латекс, който обикновено се обвива във вата, след което се поставя в калъф и ето, че матракът е готов. На пипане латексът е подобен на дунапрена, но е около три пъти по-тежък.
Кокосовата вложка представлява залепени влакна от кокос, произволно ориентирани в пространството. Да кажем нещо като пространствена мрежа. Подобрява вентилацията, до някъде втвърдява матрака. Слага се върху латексовото (дунапреновото) ядро и под ватата, от страната от която ще се спи.
Зонирането се прави с цел получаване на области с различна твърдост за подобряване на ергономичността (под таза и раменете обикновено е по-твърдо, отколкото в областта на кръста). В домашни условия най-добри резултати се получават с оберфреза, може и с флекс с ламелен диск за шлайфане, но не и с бормашина. В най-добрия случай свредлото ще захапе дунапрена и ще откъсне произволно парче, а в по-лошия ще завърти целия лист и ... [-X .
За дебелината - личното ми становище е, че от 20 см нагоре трудно ще усетиш разлика, освен в цената де. Аз лично ползвам 15 - 16 см ядро плюс вата, кокос и други екстри ако ще има.
За тъканите ще се поразровя за линкове допълнително. Най-прост тест за състава се прави със запалка. Взимаш едно влакно от тъканта, палиш го и ако при изгарянето дими много, става топче стопилка или твърд остатък значи е изкуствено. При изгаряне на памучно влакно мирише като фитил от църковна свещ, а от вълна мирише на пърлено и почти няма сажди.
За плътността на текстила питаш Мечо Пух :lol:. Ципът е направо задължителен. Всички естествени материи при пране се свиват, така че купувате дамаската (плюс поне 10 % отгоре като метраж), перете, сушите, гладите и едва тогава шиете.
Лепилото - от достъпните за домашния майстор варианти май няма. Ползва се хлоропреново лепило (хелметекс) с добро качество. Нанася се на тънък слой двустранно (най-добре да се пръска с бояджийски пистолет), притиска се добре и се оставя на проветриво място поне 48 часа.
За надматрачните продукти сам си си отговорил.
За ушиването питай в магазините за дамаски. Около Женски пазар имаше доста такива и някои със сигурност предлагат такива услуги. Там разбира се може да се пита и за подходящи дамаски.
То стана бая пост, надявам се да е полезен :supz: .
Ако има още въпроси питайте смело!
Поздрави!
ribnikolaevi написа:Ето една интересан информация: https://ekon-bg.com/bg/reasons

Само не разбрах за кого са предназначени М - средно твърди, F - твърди и Супер F - много твърди.
Логиката сигурно е: по-тежък човек, по-твърд матрак?

Да това е логиката, но все пак зависи и от предпочитанията. Някои обичат по-меки матраци, други по-твърди.
Привет! точно темата която ме вълнува в момента едвам дочаках да ми одобрят регистрацията.

Въпросът ми е към DTIvanov, но пак е по темата, та искам да си подменя дунапрените на един ъглов диван , преди 2г. когато смених само на дивана без лежанката направо купих един 10см. бял и го подмених, в момента той е станал на около 5см. и направо все едно сядаш на дъската, а този на лежанката все още си седи удобен и мек , а натоварването на лежанката не се различава от останалият диван. На времето като ги сменях "оригиналният" беше комбинация от два на цвят дунапрена около 4см. розов и 6см. бял, същата комбинация беше и на лежанката.

Та въпросът ми е тъй като сега ще го подменя на целият диван дунапрена и има възможност да вдигна дебелината общо до към 17-18см., какви дунапрени да търся за да издържат малко повече този път и да не спаднат след година. Днеска ходих до локалното представителство на Органика в Бургас и там предлагат дунапрени различна дебелина , но само Т25 и Т22(какво означават тези числа по-голямо означава по-мек ли) и памучна вата видях само 150гр/м2. Каква комбинация да направя от двата вида дунапрена?

Мерси предварително.
За съжаление и двете посочени плътности (Т22 и Т25) не стават за целта. Числата след буквата означават плътността на пенополиуретана в кг/куб. м. За седалки на дивани и матраци следва да се ползва плътност не по ниска от 30, още по-добре 35. Ако искаш да е по-меко, отгоре слагаш 2,3,4 см (колкото можеш да си позволиш, че както писах е доста по-скъпа) високоеластична пяна, но отново с плътност не по-малка от 30 кг/куб.м. Съветът ми е да попиташ в склада на Органика дали не могат да ти доставят по заявка нужната плътност. Не виждам причина да ти откажат. Избираш най-близкия стандартен размер (72/190, 82/190, 90/200 и т.н.) и си поръчваш желаната дебелина 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 20 см. Това е нормалната практика и не вярвам в Бургас да е различно.
Колкото до цветовете някои производители оцветяват различните плътности в различен цвят. И още веднъж, не слагай плътност по-ниска от 30 на седалките [-X . Все пак го правиш за себе си, а не евтина ширпотреба тип диван за 299 лв. и срок на годност 3 месеца :sad: .
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Спалня”