Вашето лично помещение
mupk0 - специалист
Здравейте :) Преди да задам въпросите си малко история. Мисля да се наема с ремонта на спалнята сам и с приятели. Това което искам да направя съм го гледал или помагал по някакъв начин и смятам ,че ще мога да се справя кажи речи сам без майстори. Причината се сещате каква е....липсата на достатъчно средства. Прилагам първо снимка на стаята с предполагаем разбираем чертеж:

Изображение

Понеже не знам типа на блока прилагам снимка,на която се е строял :

Изображение

Забележки към стаята : всички стени без северната са вътрешни.Самата северна стена е изцяло бетон с едри камъни и доста арматура(наложи ме се да къртя малко веднъж). Мебелите са в реда,който е описан в момента и ми бяха като "детска" стая.Сега обаче имам жена и трябва да пренаредим всичко.Гардероба е секция.Всмисъл от пода до тавана,като минава над вратата и колоната в юго западният край е облечена с плоскости към момента. Стаята я ремонтирах преди 3 години.Всички три стени ( без тази на гардероба ) са шпакловани с дограма Рехау Еуро 70.От източната ми страна е тераса с остъкление. Стаята е с паркет,но пода беше доста крив и на 2-3 места хлътна и скърца.

Желанието ни към момента преди вашите съвети е следното :

Изображение

Гадният фейсбук е смалил качеството ;(

Стаята както предполагам се вижда,ще се изпразни цялата.Северната стена мисля да я ТИ с гипсокартон с каменна вата 5см. На нея ще се монтира климатик.Мебелите мисля да са така разместени,като ще се купи малък(с 3 крила) гардероб + скрин. Първата ми питанка е къде да е PC-то.Не е нещо особено . Тавана мисля да е с куфар с осветление с широчина може би около 35-40см.Паркета да се смени,защото под гардероба в момента няма,а едва ли ще намеря същият.Вратата да се смени с нова интериорна,защото в момента е фазер.Съответно трябва да се шпаклова и зад гардероба.

Започвам въпросите под ред :)

1. Гипсокартона :
Правя си скарата на 60см с CD-та с 12.5мм картон.Ватата и кабелите са ясни.Помагал съм и ми е ясно как се сглобява конструкцията.

2. Куфар :
Стаята има доста тъпа и неправилна форма. В плюс са и двете колони показващи се на половина в стаята. Тази на северната стена е ясна.Тази на Южната обаче към момента е облицована и може да е с размерите в момента или с размерите на другата...това е незнайно за мен. В такъв случей имам 2 варианта..куфара да е на целият таван,ако скритата колона е широка до 35см,защото искам куфара да прави правоъгълник в тавана без прекъсване от колони или куфара да е само на северната и западната стена.Това ще стане ясно след като разглобя гардероба. Относно строежа на самият куфар : мой авер ще ми помогне с него.Той е използвал някакъв профил със стена 10см за гипсокартон.Не си спомни точно името му или аз не го разбрах.Монтирал го на тавана по продължението на стаята,на стените сложил UD.През метър сложил по парче CD.направил челото и го затворил с картон с борд(сглобката на борда е класическа с UD профил.Тавана е паднал с 12.5мм,като борда му е 6см и 6.5см между борда и тавана. Гледах го в тях и ми хареса. Другият вариант е без борд. На куфара ще има и някоя друга луничка.Лунички+ленти+трафове ще се поръчва извън БГ заради цената.
3. Под :
Пода е доста неравен още при монтажа на ламината го каза момчето,но тогава беше късно.В средата на стаята в момента има явно 2 дупки и там ламината сега скърца и леко хлътва.Трябва да му направя замаска като всеки ме съветва да не е идеално равна,а с мастар да видя дупките и да ги обера с цимент+кварцов пясък или с теракол.Други пък предлагат да запълня дупките отгоре отгоре и да положа фибран/XPS с най-малката дебелина+тънка подложка за паркета ( сега е 12мм кокосова),за да не вдигна много нивото.


Ето и въпросите в категории,за по-лесно отговаряне:
1.Климатика ще трябва да се монтира на стената с гипсокартон.Трябва ли да сложа нещо под картона в областта на климатика или скарата на 60см е достатъчна ?
2.Фугите на картона с какво ще станат по-лесно и удобно за новак. С лента или с онази смес на Knauf Uniflott ?
3.След като запълня фугите да го шпакловам ли с нещо или да се постарая при пълненето+шкурене и да го боядисам като преди това положа грунд навсякъде ?
4.Куфара в кое изпълнение ви харесва повече...с борд или без борд?
5.Колко см е нормално да има между челото на куфара и края борда на картона?
6.Какъв тип светодиоди да си купя?Целта ми е приглушена светлина,а не да дразни?Мисля за 3528 или 5050
7.Монтажа на трафовете в самият куфар ли да е или на площа между борда и челото? Ако се изпълни куфар без борд,къде да ги сложа?
8.Замаската на пода от кой тип да е ? (паркета 99% ще се смени)
8.1 запълване на големите дупки с теракол и всяка до няколко мм (под 3/4) да ги оставям с теракол или цимент с кварцов пясък?
8.2 запълване на дупките + шпакловане на целият под без майки и прочие както го правиха в друга стая в апартамента
8.3 да запълня големите дупки,да положа фибран (нивелиран) + тънка подложка (Паркета да легне на фибрана,без да има нещо между фибрана и паркета(освен подложка))

Извинявам се за големите снимки,но искам да са четливи


Благодаря за вниманието.Ако не се виждат добре снимките,ще се постарая да направя нови. Извинявам се и за невежеството ми.В момента се образовам на тази тематика и чета активно във форума ви.Надявам се да ми помогнете и да съм задал въпросите си правилно.

Бюджета за закупуване на скрин+гардероб+врата+ламинат+паркет+шпакловки+боя+картон+куфар с диоди и прочие е 2000/2500лв. Бих ли се вместил ? Скрин+гардероба ще са около 500лв при оглед на пазара в момента,климатика е 150лв.Осветлението е под 100лв от Китай към момента,вратата е 200лв.Паркета няма да е скъп,защото предпочитам след 5г да си наредя нов,отколкото да дам пари за скъп,който пак се дере. А и стаята е спалня :) За картона,куфара,шпакловки,замаски,ел материали и бои ми остават 1000/1500лв. Леглото няма да се променя :)

До нови срещи :) Ремонта е планиран за началото на лятото тази година. Започнах подготовката си по-рано,за да се справя в рамките на 2/3 седмици лятото с целият ремонт на стаята. Извинявам се за леки неточности и грешки,но от години не съм писал толкова дълги постове. Благодаря предварително и оцените невежеството ми на тази моя крехка възраст :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Днес дремя и нищо не разбрах от скиците. Север е отгоре като на карта или?
Ползвай изрязани в мащаб и оцветени хартийки за мабелите, да си ги местите, така пропорциите със сигурност ще са реалните....
mupk0 - специалист
Да точно така. Самият апартамент не е идеално разположен :) затова съм начертал и посоките леко на една страна. Въпросите ми са повече технически.тея 8броя там..
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не съм майстор :lol: Правихме си експерименти в наши къщи с тези неща, та само личенн опит, не много.
2. Фуга с фугиращо и лента
3. Грунд да изравни попиващите свойства на фугиращото и картона задължително под боята. Шпакловах само за да изравня "гладкостта" със стари стени, Ако искаш гладко, не шпакловай
8. Запълвах дупки и заравнявах само с теракол. Ако се полага на няколко слоя, може и доста сантиметри да поеме. Всеки слой не повече от сантиметър. Майки се слагат за нивелиране, ако ще правиш дебела замазка....
Ламинатът може да лежи директно върху фибрана. Подложката е с цел да се плъзга ламината и страничните фуги да поемат евентуално раздуване + миниатюрничка звукоизолацийка, Върху фибрана няма нужда
p.s. Пълзящ кофраж му казваха на тоя тип строителство.
dobcho_vn - специалист
Климатик срещу леглото?!?!? Забрави! Климатика на една линия с леглото! Второ какво PC в спалнята? Ти на жената ли ще се радваш, деца ли ще правиш или ще цъкаш Фифата :lol: Най-много един лаптоп,свързан безжично към домашната мрежа и оттам ще стриймваш към телевизора в случай, че искаш да пуснеш някой филм на телевизора.
Другото се ядва.
tysonlkr - специалист
Ще ти отговоря на част от въпросите, като човек правил подобно упражнение преди година - непрофесионалист.

2.Фугите на картона с какво ще станат по-лесно и удобно за новак. С лента или с онази смес на Knauf Uniflott ? Задължително слагай и лента със фугиращата смес.
3.След като запълня фугите да го шпакловам ли с нещо или да се постарая при пълненето+шкурене и да го боядисам като преди това положа грунд навсякъде ? Аз не съм шпакловал цялата стена и картон, а само фугите и рапидките шпакловах с "шиитрок"
4.Куфара в кое изпълнение ви харесва повече...с борд или без борд? Зависи как ти харесва на теб и каква ще е ориентацията, да не се вижда ЛЕД лентата. В нас го правих без борд, но ми гледа само към щорите и стана супер.
5.Колко см е нормално да има между челото на куфара и края борда на картона?
При мен е 5 см Има тема в която беше показана схема как точно се прави такъв куфар. Потърси я във форума.
6.Какъв тип светодиоди да си купя?Целта ми е приглушена светлина,а не да дразни?Мисля за 3528 или 5050.
Аз го правих с 3528, но ако само това ще ти е осветлението по добре си вземи по големите и с колкото се може повече диоди на метър
7.Монтажа на трафовете в самият куфар ли да е или на площа между борда и челото?
Ако се изпълни куфар без борд,къде да ги сложа? Ще ти е по лесно в самия куфар и с достъп от към челото
mupk0 - специалист
Благодаря много :) За фибрана на пода се чудя..не ми допада много като идея,защото знам,че фибрана като цяло е за изолация на основи и разни такива влагочувствителни места.Да не стане хептен термос стаята :) За останалите въпроси като цяло явно е до човека как му харесва.Замаските на картона ги загледах обширно в YouTube.Там има доста добри обяснения и уроци.Като цяло въпросите се приполовиха :) Сега към колегата @dobcho_vn : Какво имаш предвид за климатика ? Реално няма да е срещу леглото,а ще духа по късата му страна.Вечер при спане няма да работи.Досега толкова години съм спал с изкл електроуред и така ще е занапред.Не ми понася жегата вечер. РС-то понеже няма къде да го вместя към момента ще се сложи на бюро...да не е много удобно,но на първо време ще е така. Възможност за монтаж на климатика много няма.В момента този климатик работи в хола(западната стая на спалнята).А там е излишен вече,защото пак ще стане зимен склад за 1/2 години.Външното тяло е монтирано точно там където искам да сложа климатика в моята стая..реално ще са на 1 стена разстояние.Другият вариант е да монтираме климатика над главата ми (на западната стена) като тръбите му ще са в кабелен канал и ще обхождат изкачащата колона.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Кхм, аз не харесвам стиропорите, нито екструдираните нито експандираните. Задушават ме независимо как са скрити :x . Но са термоизолация. Може да изолираш пода с OSB. Тъкмо ще си спестиш запълването на неравности. Пресовано дърво, Без лепила и смоли, кроиш, мяташ нна пода, тънката подложка, паркета и voila!
mupk0 - специалист
не се бях сетил за OSB...на работа разковаваме едни сандъци по 4кв и плоскостите ги хвърлят... Преди ОСБ-то все пак си мисля,че е добре да запуша големите неравности?? Все пак това ОСБ ще се огъва. Вярно че ще е на големи плочи,но не съм запознат.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Няма да се огъне

Тема "Моят първи ремонт в живота ... мисия Моята Спалня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: