Вашето лично помещение
Sphinx2e7 - напреднал
Здравейте,

Ще съм благодарен на съвет от хора, които има практически опит (спецификациите на всичко може да се прочетат, но не винаги в реалния живот се потвърждават :-D )

Имам обща стена (без врата) между холът и детската стая в нова сграда. Стената е с тухли 12см Винербергер. За жалост, говор и звук от телевизор се чуват доста отчетливо и се колебая какво може да направя, която да е балансирано между цена, визия и лесна инсталация предвид, че се живее вече.

Целта е да се намали (в идеалния случай) спре звука от холът към детската, като имам възможност да положат нещо на стената на хола т.е. трябва изолацията да е в стаята, от която е шума.

Към момента съм се спрял на така популярните акустични панели с основа от филц и декоративни дъски над тях.

Питането ми е дали ще има и какъв би бил ефекта от тях и дали има друг вариант, който би бил по-ефективен. :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не знам кои са "така популярните" акустични панели, но знам че от дърво правят резонансни кутии, та...
Николов Н. - специалист
Резонансна кутия и дървен декоративен панел - оксиморон.
Примерно: https://www.emag.bg/komplekt-paneli-za- ... DY0N0GMBM/
Lisko - майстор
съб яну 11, 2025 4:07 pmНиколов Н. написа:
Примерно: https://www.emag.bg/komplekt-paneli-za- ... DY0N0GMBM/
Тези панели са грозни за хол!
Виж корковите ролки от същия магазин - по-става.
torbalan - Дървен философ
Свиквайте.
Аз от 5 годишен до към 40 годишен съм живял само по панелки.
Така бях свикнал с шума, ако се случи нощем да се събудя за нещо, след като се преместих в къща, мислех че съм умрял. Първоначално почнах да оставям да свири музика, че да има някакъв шум през нощта.
Lisko - майстор
чет фев 06, 2025 12:02 pmtorbalan написа:
Свиквайте.
Аз от 5 годишен до към 40 годишен съм живял само по панелки.
Така бях свикнал с шума, ако се случи нощем да се събудя за нещо, след като се преместих в къща, мислех че съм умрял. Първоначално почнах да оставям да свири музика, че да има някакъв шум през нощта.
Не знам дали е така по всички къщи, тоест и по тухлените, но по дървените къщи винаги има някакви собствени шумове. Те са тихи, но странни. Чуваш ги когато всички легнат да спят. Чудиш се някой ходи ли, нещо изтърва на земята ли или нещо врата на шкафче ли затвори. Свиква се бързо, но когато някой му е за първи път е полезно да му се обясни.
nikolson - майстор
Това с "чуването на шумове" е голяма сага. Просто има хора по-чувствителни към шум (или светлина) и по-индиферентни/толерантни. На жена ми и пречат дори птичките, които чуруликат в градината ни, синът ми си купи кучегон, зет ми в момента "обучава" кучегон с изкуствен интелект.
Аз нямам такива проблеми.

Искам да кажа, че всякакви "мерки" са безполезни, ако човек се дразни от някакви шумове. Докато беше студент синът ми живееше в тухлен апартамент, строен през 60-те, с дебели (тип противоземетръсна шайба) тухлени стени. Дори звукоизолация от фирма, която прави такива на звукозаписни студия, не реши проблема и се премести в своя си апартамент. Напразно. Там го дразнеше шума от канализацията, която минаваше в другия край на апартамента.
Продаде го.
Няма да продължавам, защото историята не свършва до тук.
chapara - майстор
Фонова тиха музика решава проблема👍опитайте😉

Тема "Звукоизолиране на готова стая (отвътре-навън)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: