Вашето лично помещение
Здравейте! Знам, че има много писано по тази тема във форума, но пак ще попитам. Предстои ми да възстановя пътека или отмостик (така видях, че му викат в руски клипове и форуми) покрай стена. Къщата ми е стара, има изградена малка пътека за отвеждане на водата, но на места е разрушена, а и е много тънка. Преди година подмазах с готов бетон – 30 см по ръба на стената, за да не влиза вода. Съвсем тънка замазка направих – без армиране, без куфраж и дори не стана добър наклон :)))- буквално на ръка позамазах малко. Сега мисля да го направя по-грамотно. Виждам от клипове, че трябва да бъде Г-образно – на 50 см от стената, ще изкопая улейче с дълбочина 15 см, ще армирам малко – няма да има натоварване по тази пътека, и ще лея.

Ето какво е питането: става дума за около 12 метра дължина. Не мисля да вдигам много – 5-10 см дебелина и 50 см широка върху старата пътека. Говорих с майстор, който ми иска 350 лв. за труда, но за материалите малко ме усъмни – иска 2 тона баластра и 12 торби по 25 кг цимент. Не можело пясък. А гледам по форумите, че пясък си трябва. Можете ли да ме посъветвате какъв разтвор и в какви обеми ми трябва за тази работа и при тези параметри?
Дали да не си купя готов бетон в торби и да си лея сам? При този вариант 40 торби дали ще стигнат. Предложих на майстора този вариант, но той ми обясни, че не ставало здраво, защото нямало фракция в готовия бетон в торби, което не е вярно- има си цимент, пясък и фракция (поне така четох в техническите характеристики).

Не ми е проблем да платя 350лв. ама нещо ме съмняват майсторът с тази баластра без пясък. Благодаря за всеки отговор и съвет!
nikolson - майстор
Ако го правиш сам, има готови бетонови улеи, които ще ти спестят пари, време и чудения.
mrsch66 - специалист
То и за бетоновите улеи си иска копане подложка от инертен материал фуфиране не е като да ги нахвърляш като слама .Ако няма копане ни подложка след първата зима ще са като Хималаите. :-D
bigdragon - майстор
Баластрата е смесен пясък и чакъл, но колко, един господ знае...
Бетона е примерно: цимент, пясък, чакъл -1/2/3, тегловни части.

За 0,6 куб. м. бетон, инертния материал е много,
но докато не остане, не стига...

Тежкият бетон от своя страна е класическа смес, използваща
натрошен камък или чакъл. Теглото на такъв бетон обикновено
е в диапазона от 1800 до 2500 килограма на 1 куб. м. от готовата
смес. В средния състав основните компоненти се разпределят,
както следва:
- чакъл - 1250 килограма;
- пясък - 650 килограма;
- цимент: 300 килограма;
- вода: 200 литра.
За 0,6 куб. м., смятай по просто тройно правило...

nikolson, не схвана въпроса.
съб юни 21, 2025 3:20 pmmrsch66 написа:
То и за бетоновите улеи си иска копане подложка от инертен материал фуфиране не е като да ги нахвърляш като слама .Ако няма копане ни подложка след първата зима ще са като Хималаите. :-D
Инертни материали има от старата пътека. Идеята на улейчето е да се направи буквата "Г" като се излее. Ето едно липче какво ще правя 6:30 започва.

Тема "Изграждане на (отмостик) пътека покрай стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: