• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Перлитена замазка да направиш, няма да тежи, OSBto ще поеме и разпредели натоварванията, даже и немско пиано да сложиш
Да подлагаш греди с толкова разлика и да импрегнираш OSB заради някакви ... е абсолютно несериозно
Ако не си изхвърлил сгурията, можеш да я реюзваш
chapara - майстор
viewtopic.php?t=61769

Тя пелитената замазка е сдъвкана по горе колко тежи от Шоп, Кака.
Да, перлита има място там, но слад изравняването с греди през 50 см. положени по късите страни за да е по късо премостването, захванати май през плочата с шпилки, ако е наистина тънка и рехава. Добре е да влезнат под зида за да стъпят на здраво. Чак тогава между гредите може да се насипе гол перлит ОСБ то не е сериозен матерял! Аз бих заложил на кофражен ( хидрофобен ) шперплат с дълги самонарезни видии през 40см. Ако ще има саморазливна замазка си заслужава само за плочки или винил, като се грундира с грунд за непопиващи основи
Изображение
addicted - специалист
Аз преди години купих къщата с такъв под, OSB 18мм върху дървена скара от 5х5 см греди. Всичко скърцаше, хлопаше, провисваше, имаше дупки на не едно място...
Изкъртих всичко и го прекарах през една пернишка печка.
После налепих фибран върху плочата, с различна дебелина между 5 и 2 см, като с лазера се стремях да ми остане 3-4 см за замазка. Телена скара навсякъде върху фибрана и замазка.
Естествено тръбите за радиаторите и те минаха във фибрана под замазката. Стана добре, равно и еднакво във всички стай. После наредих ламинат с 5мм подложка. Проблеми за 5 години експлоатация не съм забелязал никакви.
И мойте плочи бяха тънки по съвременните стандарти, 7-10-12 см. Също така провиснали в средата на стаята. Таваните ги направих с гипсокартон който още никаде не се е спукал, та смятам че не съм натоварил много рехавите плочи.
chapara - майстор
Е то в такива къщи няма гаранции, ясно. Но няма и стандарт по който да се дават съвети, като на панаирджийско стрелбище. Стреляш с крива пушка и ако уцелиш се кръстиш.
Привет, колеги. Прикачам резултатите от първата стая, изключително доволен съм. Няма скърцане, няма вибрации, пода се чувства като "бетон". Буквално. 100кг съм, при скок на място лазера не помръдва. Препоръчвам при криви и рехави плочи като моята. Леко и здраво. Шегуват се около мен, че вече мога да изрежа плочата по средата, понеже не е необходима. :lol:

Ще споделя стъпките, ако са полезни за някого:
1. Взех греди 5х10, с лазер отбелязах нивото, на което ми трябва, след което с ръчен циркуляр отнех излишният материал. На пода където ще ляга всяка греда сложих Baumit DuoContact, понеже имам останал доста в гаража, с лазера и гумения чук нивелирах гредата отгоре, докато изхвърли излишният навън. Изчаках 24ч да стегне малко и хванах всяка греда със винтове за директен монтаж за бетон на 4 места. Разстоянието между гредите център-център е 40см, оставих по ~ 1см фуга до стените. Направих грешката да НЕ подпра гредите отдолу след рязането на излишният материал, наложи се няколко дни да не съм на обекта, в следствие на което при нивелирането върху лепилото се бяха изметнали, та се наложи с ел ренде да отнемам по няколко мм, за да може 5х5 да ми дойдат на нивото, на което ги искам.
2. Летви 5х5, под всяка подложих хваната с такер подложка за ламинат, а над всяка - лента от същата подложка, с цел да нямам никъде контакт дърво-дърво. Разстоянието е 30см център-център. Имаме фуга от 0.5-1см по краищата. Винтове за дърво - 100мм, на последните 2 греди в дясно по 80мм, защото от 5х10 беше станало 5х5 след лазера. :-D
3. OSB 15мм - тук играчката беше голяма, защото нямах прави ъгли, но се получи. Ако няма разстояние между плоскостите има скърцане (поне преди да се хванат за гредите), но ако се оставят 5мм няма никакъв проблем. Предварително си белязах на стените къде се намират 5х5, сега ползвах белязките, за да мога с лазера на целя средата на 5х5. Винтове за дърво 40мм - през 15-20см.

Изолацията отдолу в случая е да спира шума, ако някой говори на долният етаж. В общи линии е това. Тази "дупка" до вратата съм я оставил, да мога да застъпя настилката от коридора. Там поради недостатъчна височина за двойна скара ще режа 5х10 по размер през 30см. Ще споделя отзив, когато е готов.

Поздрави

Прикачен файл

20250528_150537.jpg

Прикачен файл

20250530_131538.jpg

Прикачен файл

20250604_135647.jpg
  • 1
  • 2

Тема "OSB върху греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: