Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Time2Burn - специалист
Ivailo написа:
смятам да изидам с 12.5см защото като питах за дограмата ми казаха че искали стената да е дебела поне 10см. иначе тук в форума ми предложиха ватиант с 7.5см и от вътрешната страна с гипскартон и вата ако може да качиш някоя снимка да видя как е станало
Ще ти снимам днес как се е получило със 7.5 см Итонг, и съм наковал 2.5 см фибран. Фибрана е наполовина готов, защото чакам да направя проба на парното (закарал съм АЛ тръби до прозореца) . Довечера в 20:00 ще кача снимките.
Ватата и гипскартона са запазена марка за тавана, хем топлоизолира, хем нивелира, хем си се вгражда осветление. Него ще го правя на края.
Ivailo - помощник
с дебелината на стените несъм решил още каква да е мен ме интересува пода разбрах че замаската трябва да е поне 3см.дебела ,а както е моя случеи и фибрана трябва да е толкова . Какво биште ми препоръчали да сложа на пода ламинат или плочки балкона е външен.Аз си мисля че ако сложа ламинат ще е по-добре :? така ще се и олекоти и конструкцията .Ако реша да слагам ламинат неможе ли да се нареди направо върху фибрана[ ако взема фибран с голяма плътнос ] или пак трябва да има замаска.
velsi - Почетен майстор
Аз бих сложил ламинирания паркет направо върху фибрана. Все пак става въпрос за 3 квадратни метра. Няма да сложиш там нито гардероб, нито спалня. Ако пък възникне чак такъв голям проблем винаги можеш да разглобиш ламинта и да си направиш пак замазка.
Time2Burn - специалист
Чух за тази процедура (ламинат върху фибран) . Не желая да го коментирам защото не съм запознат. На мен лично не ми вдъхва доверие. Имай в предвид че 3см замазка не тежи почти нищо и нищо няма да натовари. Все пак имам снимките на терасата, (снимах я одеве) ако държиш мога да ти ги пратя.
velsi - Почетен майстор
Е, качвай ги тука да видим всички де.
Ivailo - помощник
velsi написа:
Аз бих сложил ламинирания паркет направо върху фибрана. Все пак става въпрос за 3 квадратни метра. Няма да сложиш там нито гардероб, нито спалня. Ако пък възникне чак такъв голям проблем винаги можеш да разглобиш ламинта и да си направиш пак замазка.
и аз така мисля а както е при мен около 6см мисля че няма да има проблем
Ivailo - помощник
Time2Burn сложи снимките тук в форуна да можем да коментираме а на някои може да му хрумне и нещо друго
Time2Burn - специалист
не знам как да ги кача, моля някой модератор да му ги пратя на него - с коментари, а той да ги постне... след което да изтрие последният ми пост
velsi - Почетен майстор
Time2Burn написа:
Ето снимките:

Прикачен файл

Photo0036.jpg
Photo0036.jpg (61.01 KиБ) Видяна 6641 пъти

Прикачен файл

Photo0035.jpg
Photo0035.jpg (69.64 KиБ) Видяна 6641 пъти

Прикачен файл

Photo0034.jpg
Photo0034.jpg (73.2 KиБ) Видяна 6641 пъти
nihonjin - специалист
Във връзка с проблема ламинат върху Фибран.

Разгледах наскоро сайта на URSA. Дали са техническите характеристики на техния XPS, който предполагам не се различава много от който и да е друг.
Та значи при деформации до 1% (и известен коефициент на сигурност от мен), носи 1кг на 1кв.см. Тоест на квадратче 10см/10см носи 100 кг.
Ако сложите от по-дебелия ламинат-8мм, той ще е достатъчен да разпредели натоварването от точков товар (дама на токчета).
А за по-голяма сигурност, човек може да си сметне теглото на всеки по-тежък мебел, опорната му площ и ако прехвърля горепосоченото напрежение, да увеличи опорната площ с подложки. С това проблема с тежки мебели се изчерпва и е лесно решим.
Остава проблема с динамично натоварване. Например, някой реши да вдига щанга в помещението. Или някои 130 килограмови юнаци се напият и почнат да скачат и набиват пети. Тогава вече в зависимост от това колко рязък е удара, напрежението може да стигне и до 5 пъти по-голяма стойност от статичната. Затова и официалната технология е армирана замазка над Фибрана.
Ако човек счита че няма да има такива динамични ексцесии, може и без замазка.

Тема "гранитогрес или ламинат на балкона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: