Много интересна и все по-често дискутирана тема.
BLUEFEN - специалист
Bambookita написа:
Бягай далече от БЕРГ.
Това не го разбрах ? Можеш ли да разкажеш за опита си с тази фирма и от какво са натрупани негативните ти впечетления.

Chefo, като дойдеш другия път при мен, докато си пием кафето ще поканя онзи от Търговище да ти изнесе лекция на тема "Сухи и повдигнати подове " :)
Последна промяна от BLUEFEN на вт сеп 14, 2010 11:00 pm, променено общо 2 пъти.
Chefo77 - майстор
BLUEFEN написа:
Bambookita написа:
Бягай далече от БЕРГ.
Това не го разбрах ? Можеш да разкажеш опита си с тази фирма.

Chefo, като дойдеш другия път при мен докато си пием кафето ще поканя онзи от Търговище да ти изнесе лекция на тема "Сухи и повдигнати подове ":)
Аз му го казах досттаъчно ясно - на когото му пречат ръцете, се оправдава с ламината :wink: За какво ще ми чете лекции? :) Пак ли час по смехотворене ще имаме?
crez - майстор
Късно видях темата. Вече си решил да ликвидираш паркета (а той хич не е лош паркета е екстра или първо качество, има много малко чепове), което е голяма грешка. Можеше сам да се справиш. Махаш го, зачистваш всяко отделно парче с телена четка и длето. Правиш сам една саморазливна замазка, подлагаш паралон и редиш, като дюшеме надлъжно. Започваш с цяло парче,половин и трети ред с 1/3 парче, 4 ре пак с цяло. След това викаш паркетчия,цикли и лакира. Сега има лакове които въоще не миришат и бързо съхнат. Не реди ламината направо върху паркета,пропаданията ще се отразят лошо и на ламината. Изкорми всичко, попълни дупките в замазката с цимент и пясък, купи XPN от най-твърдия, след него отгоре OSB и накрая ламината. Направи си сметката така че XPN+OSB+ламината да е равно с нивото на коридора.
Паркета вече е купен и пренесен. Забелязах, че дъските са правени с доста по-едра рисунка, но не знаех че ги пакетират така, че да може да се постигне ефекта от снимката. Ще опитам и аз да го направя така. За тези, които се интересуват, избрах този модел. Пише, че е с импрегнирани сглобки, което е добре. Взех и хубави первази с удобен кабелен канал и гумени ленти за по-добро прилепване към пода и стените.

crez май си прав за паркета. Наистина няма чепове. Но както казах вече, нямам време за цялата тази операция. Обитавам тази стая и ще гледам възможно най-бързо след като я изпразня, да я оправя и да се нанеса обратно вътре. Апартаментът е малък и подобни ремонти са трудна задача. Предложих на един колега да му го дам и той прие, защото сега си прави къща, така че няма да се хвърли. Между другото още един проблем пред ремонта на стария паркет е евентуалната нужда от смяна на някоя паркетина. Просто резервни нямам, а едва ли ще намеря същия вид. Относно подложките под ламината. Не е ли XPS, а не XPN (поне гугъл така ме ориентира)? Мисля, че става въпрос за това, което прилича на фибран. OSB поне знам какво е, но ми се струва странно да го ползвам за подложка. От друга страна се предлага с по-малка дебелина от фибрана и може да успея да изравня нивото с това в коридора, за да не се получи стъпало.

Един допълнителен въпрос. В доста видео упътвания за поставяне на ламинат гледах, че слагат най-отдолу дебел полиетилен като хидроизолация. Има ли някакъв смисъл от това при все, че съм на 8-мия етаж и плочата просто няма от къде да просмуква влага?
Chefo77 - майстор
Хубав е цвета на ламината.
Предполагам си взел первази Arbiton Maxima - те се режат най-добре с ъглошлайф, без майтап, като первазът трябва да е сглобен когато режеш. При монтирането съблюдавай оригиналните отвори, по този начин няма опасност перваза да се свие и да отвори фуга между него и стената. Като пробиваш отворите и/или като завиваш, притискай ламината към пода, по този начин след монтиране на перваза и отпускането на ламината, последния ще се "изправи" и силиконовата лента ще обира фугата и в натиснато, и в отпуснато положение.
Съветът на crez е добър, но ако не си се занимавал с това, по-добре не се захващай набързо. Правилно разсъждаваш за нуждата от допълнителни паркетини - няма никаква гаранция, че ако ти потрябват ще намериш същите като дебелина и положение на сглобката.
Каква е разликата между нивата в стаята и коридора? Предполагам коридорът е по-високо, вратата не спира ли в теракота (или каквато е настилката в коридора?
За полиетилена - аз лично нямам никаква идея. Не съм монтирал досега по този начин - само подложка с фолио, но предполагам там търсения ефект е същия. Няма смисъл в твоя случай - клика е импрегниран.
Ще имам предвид съветите за перваза. Разлика между нивата на стаята и коридора в момента няма. На едно ниво са и се срещат точно под вратата, когато е затворена. Няма праг нито лайсна. Срещнати са абсолютно точно. Разликата ще дойде при смяната на паркета, защото той мисля е 22мм, а ламината само 8мм. Дори с подложка 5-6мм пак ще съм далеч от нужното ниво. Ако подложа 20мм фибран ще се кача значително по-високо от коридора. Полиетилен не смятам да слагам, а само питах има ли изобщо някакъв смисъл. За OSB плоскостите е добър вариант за изравняване и като се замисля май ще излезе по-евтино от фибран. Ако мина на този вариант дали няма да е по-удачно най-отдолу да се сложи бялото руло (все му забравям името на това нещо) вместо XPS? Това разбира се в случай, че изравня добре основата.

П.П. 28.09.2010
Все пак успях да се справя с паркета макар и не така добре както очаквах, но явно не всичко зависи от мен. Стените се оказаха толкова криви, че дори хубавия перваз с гумените ленти не успя да прилепне плътно. Подът така не успях да изравня като хората, защото не стигна времето, но поне стана по-добре от преди след една шпакловка с лепило. Ламината ме затрудни с нареждането. Ей това пък съвсем не очаквах, след като уж е с удобна сглобка. Дъските явно имаха някакво напрежение и при надлъжното рязане на последния ред това се видя ясно. Допълнително при реденето не искаха да се съединяват хубаво и след доста мъки успях да ги наредя. Въпреки всичко на места при снадките по късата страна останаха да се виждат минимални фуги (може би около 0,5мм). Надявам се да не се отворят в бъдеще повече.

Иска ми се да пусна и няколко снимки, но в момента нямам време за тях, а и не са нещо особено (снимани с телефона).

Благодаря на всички ви за съветите.
LPP
Здравейте,
penoff, може би, вече имаш наблюдение, как се държи ламината и може да споделиш.
Мен ме чака същата работа, затова искам и аз да попитам:
1/ Искам да сложа някаква изолация под ламината, но за да не стане много по-високо от сегашното положение, трябва всичко, което редя и изправям, да е не повече от 35мм. Проблема е, че скоро сменях дограмата и вратата към терасата е само на 20мм над сегашния паркет. Нея не мога да я изрежа.
2/ Има ли някакъв изолиращ материал, върху който да мога директно да наредя ламината? Ако сложа 20мм фибран, отгоре трябва да сложа поне 7мм OSB, ми се вдига доста нивото.
3/ Трябва ли фибрана да се лепи към пода, или само се нарежда?
4/ Стария паркет е лепен с асвалт (дзифт). Как да изравня пода? Върху асвалта не мога да направя никаква саморазливка!?! Има ли начин да махна асвалта. Изобщо, трябва ли да се изправя, ако се слага изолация?
Имам още доста въпроси, но се надявам да намеря отговорите, поне на тези, пък после ще видя. Аз поне не гоня срокове. Дал съм си време, да свърша до Коледа, но нищо не се знае.
Ламината също още не съм избрал, но сега ми е по-голям проблем основата.
onoff - напреднал
слагаш си фибран колкото мм ти трябва, без да лепиш нищо,
от 7-8месеца съм така и нямам ядове.

Тема "Смяна на паркет масив с ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: