• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
funlive - специалист
Чета, че когато се полага ламиниран паркет върху бетон се налага полиетиленова подложка за пароизолация. Наблюденията ми са, че масово се пропуска.

Ще слагам ламиниран паркет в хол в панелка. На пода нямаше заназка и съм правил следното:
1. Бетон контакт на голия панел
2. Подова замазка (от 2 до 5 см на места) от пясък и цимент.
3. Много тънка изравнителна замазка от таракол флекс (от 1 до 3 мм)
Това е правено преди 3 месеца и се надявам да е изсъхнало.

Сега се чудя дали да слагам политилен, както пише в дебелите книги или не.
Кажете си мнението, моля!
Chefo77 - майстор
Пароизолацията се прави като слой плътно над замазката с идеята от нея нагоре да не се качва нищо. Като я положиш като обикновен слой, без лепене, влагата ще се задържа между нея и замазката. Което не е препоръчително.
Предполагам (само предполагам обаче), че в "дебелите книги" имат предвид или обикновената подложка на руло или същата, но с алуминиево фолио.
funlive - специалист
Точно това ме смущава - къде ще ходи влагата?
В инструкциите за полагане на ламиниран паркет шумоизолацията се слага винаги и няма нищо общо с пароизолацията.
Мисля си, че теракол-флексовата замазка би трябвало да запечата и предпазва ламината от такава влага...
peter_m - специалист
Ако беше мазал с хидроизолация да те предпазва от влага, но не и теракола :) Въпросната изравнителна замаска се прави по принцип със саморазливен под. Ако искаш да си сигурен че е изсъхнало си намери влагомер и мери. За три месеца може и да е изсъхнало, а може и да ти трябват още много месеци ...
Последна промяна от peter_m на нед яну 23, 2011 1:40 pm, променено общо 1 път.
Chefo77 - майстор
Послушай съвета на peter_m за влагомера. Макар че си мисля, че принципно 3 месеца са достатъчни за изсъхването на макс 5 сантиметра цимент и пясък, до ниво полагане на ламинат.
funlive - специалист
Благодаря и на двамата! Естествено, че ще съобразя със съветите Ви. Иначе закакво питам :)
Ясно ми е, че за ламиниран паркет се изиква влажност на пода не по-голяма от 2,5-3%
Въпросът ми обаче не беше свързан със влажността на замазката а принципен - необходима ли е тази политиленова пароизолация или не?

ПС: Гледах едно филмче. Там изравняването го правеха с перлит, върху който също сложиха политилен и чак тогава продължиха с 2 пласта гипсфазер, шумоизолация и ламиниран паркет.
Последна промяна от funlive на нед яну 23, 2011 2:09 pm, променено общо 1 път.
peter_m - специалист
Не съм чел никъде, че пароизолация е задължителна за ламинат :?
Слагаш или стандартната подложка (която е на ролки) или има една която е като фибран (3 или 5 мм) на листове 100х50 или на ролка.
Иначе има и от обикновената на ролка, която е с фолио от едната страна.
peter_m - специалист
Тук възниква въпроса: Обикновената подложка за ламинат паро (влаго) изолираща ли е ? :?
8180 - майстор
В третия линк не видях препоръката за полиетилена (без особено значение).
Народът масово се плаши от тези полиетилени и ги избягва, макар понякога да са задължителни.
В случая, според мен също, може да се пропусне полиетиленът, ако:
- Няма строителна влага. Ако има, по-добре да се изчака.
- Отдолу не е някакво "влажно" помещение. Обратното трябва да се анализира допълнително.
В случай, че отдолу е студено, пак трябва да се мисли, но полиетиленът може да е по-скоро вреден.

П.П. Пароизолацията винаги е въпрос на подробна преценка/сметка, извън масовите, проверени, такива.
П.П.1. На последния въпрос - не е пароизолираща.
  • 1
  • 2

Тема "полиетиленова подложка под ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: