• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте на всички от няколко дни се регистрирах във вашият сайт прочетох много неща които ще са ми от полза за което благодаря.Не знам дали темата е подходяща за тук ако не е моля да ме извините.Интересува ме може ли XPS да се ползва за изолация на пода понеже съм на първи ет.в панелно жилище и пода е много студен.И ако става наложително ли е да се прави шпакловка или мога да редя ламинат директно върху XPS-а.Много ще съм благодарен ако ми помогнете с някой съвет. :)
velsi - Почетен майстор
Не е необходимо да правиш шпскловка. Тя и евентуално гипсовата шпакловка се явяват финишно покритие и затова се правят. В твоя случай финишно покритие е ламината. Провери само мисля, че имаше някакъв XPS, който е с по-голяма твърдост и се води за подове.
leonardo_vd - модератор
velsi написа:
Не е необходимо да правиш шпскловка. Тя и евентуално гипсовата шпакловка се явяват финишно покритие и затова се правят. В твоя случай финишно покритие е ламината. Провери само мисля, че имаше някакъв XPS, който е с по-голяма твърдост и се води за подове.
Дрън, Дрън "Гипс и под = глупости"
Задължително върху XPS-a се прави замаска със пясък цимент и за арматура се слага финна метална мрежа, която се продава почти във всяка железария.
Извени ме Леонардо но защо е необходимо да се прави замаска на XPS след като е с по-голяма плътност от перлита
velsi - Почетен майстор
leonardo_vd написа:
...Дрън, Дрън "Гипс и под = глупости"...
И аз това мислех да попитам, но предпочетох да си замълча... :|
wernis - специалист
При мен разликата в нивата е 4,8 см , като тя малко ще се увеличи след като налепя теракот в коридора.
Чудех се как да постигна едно ниво. Питах на няколко места и ми казаха че с XPS става но се правела задължително замазка отгоре . Незнам после колко време трябва да съхне за да може да се нареди паркет отгоре. После някой може ли да каже колко дебела се прави тази замазка за да не се напука от натоварването. В магазина ми казаха поне 3 см , но на мен ми се виждат доста
При този вариант с XPS наистина трябва замазка (+ армираща мрежа 5х5 примерно).Що се отнася до дебелината - 3см. са много при условие, че ще има паркет отгоре. 1,5 см. са достатъчни (за по-малко не съм сигурен).Времето за съхнене зависи от температурата и влажността в помещението, но няма да стане за 10 дена :)
Мога ли да ползвам XPS и върху него плочки. Какво трябва да направя защото съм на партер
MARYAN - напреднал
а какво ще кажете за паркет 4-то качество !!!!! струва ли си ????
Spokoiniq - майстор
XPS на Ursa е с висока плътност, жълт и от 3 см нагоре с лека перфорация за по-добро сцепление на замазката.Правил съм го с лепене за хастар и отгоре директно подложка и ламинат(където е нямало аванс за височина, усвоен балкон), както и изолация под 5 см лека армирана замазка с поцинкована мрежа 5Х5 см, навсякъде я има 1Х2 м.Знам че на Dow е със същата плътност във вариант за покриви и подове, но май е гладък за разлика от Ursa-та.Ако имаш друго неясно питай, ако си от София, Урса продават в един от магазините-складове по Сточна гара.
  • 1
  • 2

Тема "подходящ ли е ХРS за изолация на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: