• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 50
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
release - специалист
a можеш ли да ми препоръчаш някакъв лак който да става и някаква ориентировъчна цена за 18кв.м ?
Chefo77 - майстор
"Да става" или да е хубав?
Аз лично давам на клиентите си възможност да избират между вариант "Не е лош, за умерени домашни натоварвания" и "За по-високи натоварвания". Единият е на цена 20 лева на литър, другият - на 34. При разходна норма около 250-280 милилитра на кв. метър, те си правят сметката какво да изберат. Има и вариант за много силно натоварени домове, но там и цената е друга.
А иначе всеки колега си има предпочитания с кои лакове да работи. На мен ми допадат тези на Milesi и на Bona - първите като умерена цена и нелошо качество, вторите - като качество.
'Щото като ревне клиента, че "във вес_ника" имало по 5 лева циклене и лакиране с 2 ръце лак, не мога да го натискам да даде 2 пъти повече само за лака :) :)
release - специалист
мерси за всичко
Едно такова питане.
Искам да оцветя паркета тъмно кафяв. Дъб е, нов, тепърва ще го обработвам. Дилемата ми е следната. Имам купен лак за паркет, на водна основа е (етикета така гласи),дано да е мат, ще го пробвам.
1.Дали да мажа с байц и отгоре с този лак ?
2.Дали да мажа с байц и отгоре с безцветно масло с вакса?
3.Дали да мажа с черно масло? Чама с него става тъмно кафяв, с дъба би трябвало даже да е с идея по-тъмнокафяво да стане.

Моите предпочитания са за т.2 - най-точно ще си наглася желания цвят с байца, но май ще мина на т.1, че да не ми виси този лак. Той между другото е купуван доста отдавна, не е отварян, би трябвало да му няма нищо :?

ПП: Моля да ми препоръчате някаква марка байц.
nasco2 - специалист
1 - ползвай байц на водна основа.
2 - Не съм пробвал, но с воден байц не би трябвало да има проблем.
3 - Пробвай някъде, по принцип има и кафяви масла, нанася се един слой цветно и след това един безцветно.
parketmilanov - специалист
Би трябвало каквато марка е лака такава и да е байца.
но всяко правило има изключения , винаги пробвай първо на една паркетина а след това на цялата повърхност.
иначе не може байц и след това масло поради несъвместимост./изпробвано е /особенно на помещения над 12м2.
Благодаря за отговорите.
Реших с байц и после с лака. Снощи пробвах на няколко паркетини с различен брой нанасяния на байца - добре се получава.
За пробите купих някакъв евтин байц (май на оргахим) от Практикер. Няма как да е марката на лака, защото лака е купуван отдавна, заедно с паркета. Даже не си спомням и откъде го взехме....да живее гуглето - aquadeva - parketmilanov, сега остава да имаш подходящ байц (този на оргахим с цвят орех даде цвета, който искам), който да не е 750 мл - 25 лв - щото мъжа ми се ядоса на първоначалния ми избор и аз взех 330мл - 3 лв :-D
Става дума за 10-11 квадрата стая.
Chefo77 - майстор
Имайте предвид, че да байцваш 2 дъски и да байцваш цял под има балкан разлика.
Знам, знам....бояджийството ми е едно от хобитата по неволя. Честно казано, подготвката си е е.... майката. Сега ще ми е изциклено, китосано, само мажа, леко шкур и пак си мажа.
Касите на вратите, вратите (а те дървени с едни чупки), двуетажното лекло на децата, една гора столове - всичко ми е минало през ръцете. Вярно с пистолет ги боядисвах и лакирах, ама докато ги подготвя, защото всичко беше старо и очукано, колко китосване и шкурене...а си имам работа и за това лято. Некви 10 квадрата изобщо не могат да ме впечатлят. :)
Chefo77 - майстор
Не ме разбра. Когато пръскаш с пистолет ли боядисваш с валяк детайл, който е 30-40-50 сантиметра е едно, когато байцваш стая 3 на 3 метра е друго. Освен ако не ползваш валяк с ширината на стаята :)
Байцването не е толкова просто колкото изглежда :)
Не те подценявам, просто е добре да знаеш какво те очаква.
'Щото аз знаех много добре какво ме очаква, и всичко е 100 пъти правено и използвано, но вчера сутринта ми прецикляха един обект защото го осрах с байца - само заради един валяк с леко "биене"...
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 50

Тема "Всичко свързано с паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: