Много интересна и все по-често дискутирана тема.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да ме прощавате, ама немам вяра на търговец, който не смее да използва стандартни общоприети мерки. Щом някой ми каже килонютони бла-бла, вместо да ми каже, че ще издържи голямото немско пиано, комбинирано със стадо гигантски тинейджъри изживяващи се като кинг-конг, то моята консерватиwna реакция е бичмета, изолация между тях и отгоре каквото си реша. Впрочем видях паркет слаган 1898ма година. Някой интересува ли го как?
Master_Kenobi - V.I.P.
В случая търговците са прави, защото си вързват панталонките с точните мерни единици, които са получили от лабораториите. А гимназиалната физика е нещо любопитно и интресно, което сме позабравили...

По темата: Дадено е, че въпросният материал издържа 90 kPa и въпросът е: Колко килограма е това?
Паскалът (Ра) е единица мярка за налягане и механично напречение. По-горе е обяснено на какво е равен. Явно се търси обаче не "колко кг е това", а какво тегло издържа. Прецизният физически термин за тегло е сила на тежеста и се мери в Нютони (N).
Тя е: F (N) = m . a, в случая = m(kg) . g(m/s2)
F - сила на тежестта
g - земно ускорение ~9,8 m/s2
m - маса на тялото
Тоест, тяло с маса 10 kg предизвиква сила на тежестта около 100 N.

В нашия случай имаме 90 kPa механично напрежение, което е 90 000 N/m2 или 9000 kg/m2, което е 0,9 kg/sm2.

Мисля, че си объркал с една нула rap66. Иначе всички формули и сметки са ти верни. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
900 грама на квадратен сантиметър!?!! Ха! Ха! Ха!
Master_Kenobi - V.I.P.
Ами така показват сметките. Ако са грешни кажи къде, кът си толко отворен, а не се хили. :-D

Освен това, ако трябва да го преобразуваме с по-понятната ни мерна единица bar (въпреки че това преобразуване е некоректно и научно неприемливо, защото bar е само за флуиди, но за онагледяване става), се получава, че 1 кв.м. издържа 0,9 бара, което е доста по-приемливо...
ribnikolaevi - майстор
Съвсем правилни са ви сметките, Мастъре, кажи по моя проблем, по-горе те питах.
Master_Kenobi - V.I.P.
ribnikolaevi написа:
Съвсем правилни са ви сметките, Мастъре, кажи по моя проблем, по-горе те питах.
Ами, да почна отзад напред. Скоро в една фирма - един от лидерите на пазара - ми казаха, че препоръчват година - година и повина съхнене на замазките преди да се сложат паркетите им... Може и да пресилват, ама ако стане фал? :?

За първата стая не става ясно колко дълбоки и на каква площ са тия дупки. Явно не са плитички щом мислиш за итонг. Не е лоша идея и не съм много съгласен с rap66, че не е достатъчно сух под. Освен това ламбдата (коеф. на топлопроводимост) на итонга е точно равна на това на дървото.
Ако ситуацията позволява, що не видиш да се направят някакви скари от гредички в тия дупки, колкото за тях да се захване паркета. А пълнежа може въздух :-D , перлит, стиропор, вата или каквото ти дойде на ум.

За другата стая обяснението ми е още по-неясно. Чудя се как 1-2 см замазка върху пясък е държала до сега... :? Колко крива е замазката и какво значи "крива" - наклонена, бабуни, вълнички?! :? Нали мокет е имало? Толкова ли да е крива?

А за саморазливните замазки и циментовите лепила имай предвид, че не се правят на големи дебелини - не издържат, трябва да са тънки. Иначе не се притеснявай за лепилото за паркет - ще се хване, а разходът, ако сложиш OSB може и да е по-голям.

Може ли да пуснеш некое фото на тия подове. Така с обяснения е кофти.
Последна промяна от Master_Kenobi на пет авг 08, 2008 2:25 am, променено общо 3 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Деветстин грама на един квадтарен сантиметър е точно нищо. И девет килограма, пак е нищо. Пианото не е имагинерно. Тежи над 150 кила и е на 4 малки метални колелца.
Не пиано, гардероб смятай. Със завишения, естествено.
И който иска, нека се сети, че къщичка не се строи само за него и само за следващите пет години. И тогава да сметне кое колко струва и кога, какво получава срещу парите си.
vidrata - специален-специалист
n_a какви работи пишеш да не би да сравняваш пиано с гардероб малко са различни , мисля!!!
ribnikolaevi - майстор
Ти колко килограма на квадратен сантиметър предлагаш да издържа един под? :?
Master_Kenobi - V.I.P.
n_a, оставам все още благ към всезнанието ти, но не му свалям шапка... Иди в раздел Разпределение на товара на некой учебник (може и да има такъв раздел) и пак се върни да попишеш тук за всеобщо наше удоволствие! :lol:
По некви стари спомени (получени от достоверни източници, ама в обстановка "на маса") бетонните плочи на жилищни етажи се изчисляват за 150-180 кг/кв. м. Я коментирай това число! :-D

Тема "Сух под - посипка + фибран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: