Много интересна и все по-често дискутирана тема.
solo5 - майстор
на мен за 32кв.м замазка ми излезе:

45 торби по 6.80лв кг от тази замазка = 306лв (сега е по 5.80лв вече)
Изображение

260лв труд за майсторите (по 8лв за 1кв.м.)

и за 1 ден беше готова

сухият под е по-добрият вариант но е около 2 пъти по-скъп
ако парите нямат значение е за предпочитане според мен

:roll:
Spokoiniq - майстор
Аз съм намислил да правя на крачета, плюс вата отдолу, същото положение с тънка подпокривна плоча, шумоизолацията е решаваща, ще снимам като почна
milko_do - специалист
Не мислех да влизам в подробности относно стойността на цялото чудо, както казах прецених, че така ще си спестя доста хамалогия, мръсотия, съхнене един път на изравняваща замазка, втори път на теракола с който бих залепил поне 4 см Фибран и най-накрая на поне 4 см замазка, която трябва да чакам да съхне цяла вечност.

Solo5 Защо ми се струва, че тази замазка вече съм я чувал някъде :? :wink: Само дето си забравил да сложиш и стойността на евентуалната топлоизолация, а един лист 5 см Фибран е към 5 - 6 лв за 1,5. Като прибавим и горните съображения ... отговора си идва от само себе си.

Спокоен, извинявай ама много го мислиш! Почвай го пък ... само вметка - с оригиналните крачета на Кнауф ще ти излезе 2 пъти по-скъпо от сух под и то при минимална височина на крачетата от 6 см доколкото съм запознат.
solo5 - майстор
milko_do написа:
Solo5 Защо ми се струва, че тази замазка вече съм я чувал някъде :? :wink: Само дето си забравил да сложиш и стойността на евентуалната топлоизолация, а един лист 5 см Фибран е към 5 - 6 лв за 1,5. Като прибавим и горните съображения ... отговора си идва от само себе си.
чувал си за една друга замазка с фибран - на усвоената тераса, която ми е 4 кв.м и която правих сам :-D

а тази, която цитирам е на целият апартамент и няма никакъв фибран и е просто изравнителна замазка и подвеждане на едно ниво за цялата гарсонка :roll:
prascho - майстор
Поздравления. Тъй като след някой и друг месец мисля да правя същата операция ме заинтригува темичката. Не е излезнала снимката на мастарчето. Аз мисля да добава и 2 см фибран преди гипсфазера. Но това, което ме вълнува е нещо съвсем друго. Ситуацията е напълно сходна. Става въпрос за тавански етаж на къща и ми е интересно дали найлона, който си сложил няма да създаде ядове на комшията ти отдолу след зимата :). Генералния въпрос, който отправям към интелигенцията на форума е дали е необходим найлона? Имам притеснения за поява на мухъл по тавана отдолу!

П.С. Мастарът и технологията на работа е точно такава, каквато съм намислил да използвам и аз. :thumbs:
solo5 - майстор
prascho написа:
Аз мисля да добава и 2 см фибран преди гипсфазера.
според мен не променяй технологията
ако държиш да слагаш фибран го сложи върху гипсфазера, но само ако отгоре слагаш директно ламинат
във всеки друг случай прави замазка с армирана мрежа върху фибрана
но върху посипка да слагаш фибран не ми се вижда удачно
milko_do - специалист
Нещо подобно на варианта с Фибран между посипката и гипсфазера си го дават в документацията на Кнауф, но там си е фабрично залепен "Фибрана" за гипсфазера. Всичко друго, понеже и аз съм го мислил за да спестя от скъпата посипка не мисля, че е добра идея. От това което разбрах аз по темата, не се препоръчва заради евентуалните разлики в слягането на посипката, която за оригиналната на Кнауф го дават 10%. Найлона го сложих, понеже някъде във форума имаше описана такава технология, а и в документацията за бетонова плоча го дават PE фолио, което пък никой не предлага. Не мисля, че би създало проблеми (поне не на мен :evil: ), защото отдолу съседа незнам какво трябва да направи за да може чак толкова влага да премине през плочата, но пък може и бъркам ... :?
pipbel - майстор
Аз ще го правя сухия под Август -Септември.
Сори за Кнауф, ама тотално съм ги отвял с тяхната неоправдано прескъпа Аквапанел посипка, дето дори и ТИ няма като хората.
Аз гоня ниво преди паркета/ГГ от около 10-11 см за 28м2 дневна. При мене ще е видоизменен сухия под като имам 2 варианта:

1/ Без посипка. Подов фибран 8 см на 2 слоя - 5+3 см, залепен за плочата с пяна за ТИ (смятам да ползвам Церезит СТ84) + 2 слоя ГФ отгоре. Долния слой ГФ залепен за фибрана пак с пяна. Така хем избягвам мокри процеси с тераколови лепила, хем нивелирам.

2/ С посипка, нооо с кварцов пясък дето ми е почти без пари- имам приготвен около 1 тон пясък в чували.
В тоя случай смятам да сложа около 3 см пясък + 5 см подов фибран + пак 2 слоя ГФ.

Аз лично клоня към вариант 1. Вижда ми се по-надежден. Като цена няма да ми излезе по-евтино от оригиналния Кнауф, но ще имам несравнимо по-добра топлоизолация.

А според вас ?
prascho - майстор
Какво представлява тази пяна, лесно ли се работи с нея, нямам никаква информация ??? Това за първа плоча между мазе и етаж да, но между етажи ми се види много 5 или 8 см фибран :). Не, че няма да свърши работа, но като се има предвид, че загубите през дограмата ще са големи /аз дори съм с дървена/ ми се струва излишен преразход на средства.
pipbel - майстор
Какво представлява тази пяна, лесно ли се работи с нея, нямам никаква информация ???
prascho, направо ме учудваш. Точно ти (ТИ гуру) да не знаеш.... :?
Виж тази тема тука http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 7&start=45
Не, че няма да свърши работа, но като се има предвид, че загубите през дограмата ще са големи /аз дори съм с дървена/ ми се струва излишен преразход на средства.
Плочата където ще правя сухия под ми е приземна, на кота 0 (на 40 см над околния терен). Нямам мазе отдолу. Не мисля че 8см фибран е прекалено. Дава ми U около 0.35 - 0.36, което е по-добре от БГ норматива ( Подове, граничещи със земята 0,45) , ама знаеш че при ТИ колкото повече.....толкова по-топличко на краката.

Тема "Сух под като за първи път" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: