Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77 - майстор
torbalan написа:
ако няма камъчки наоколо - става и с дървени клинчета...

Какви камЪчки бре, човек, камИчки - така се наричат дървените трапецовидни клинчета (които си писал като резервен вариант) :) Да не сме в Бедрок :) :)
zz_stefanov - да, за обикновен паркет. Камичките се поставят, за да не се движи паркета докато изсъхне лепилото. После (след 2-3 дни) се махат и останалата фуга между дъските и стената служи за да поема линейното разширение на паркета - т.е. последния да може "да диша".
Да, фугата се оставя отвсякъде, особено между паркета и плочки, че ти е бедна фантазията какво изкъртено съм виждал от паркет :)
Камичките се махат настрани, за да не се счупят и да останат парчета от тях във фугата.
Ако имаш въпроси - звънкай, 0899/100937!
batence81 - специалист
Паркета ми е за сравнително сухо таванско помещение (2ри етаж), въпросът ми е да слагам ли нещо под паркета - найлон, фибран...
Chefo77 - майстор
Ако слагаш фибран, после трябва да му направиш и дебела замазка, за да има къде да хване здраво лепилото. Ако замазката е тънка, ще се напука или докато редиш паркета, или в най-скоро време след монтажа. Найлона пък изобщо няма смисъл, ако ще го лепиш ... за найлона ли ще го хванеш? :)
Лично за мен в къща на 2 и повече етажи, не е необходимо над първия етаж под паркета да се слага изолация (в смисъл плоча + фибран + замазка), защото топлината ще остане затворена в плочата. Няма смисъл от това.
limp3r - специалист
Надявам се колегата да не се сърди че му използвам темата... И мен ме чака лепене на паркет, но върху Видифлор. Става ли да се лепи директно върху Видифлор-а или има някаква специфика? И ако може препоръчайте някоя марка лепило. Благодаря
Spokoiniq - майстор
мисля естествен паркет не се лепеше по учебник върху ГФ, има го в сайта на Кнауф май
Chefo77 - майстор
http://www.baumarket.bg/product/gf_knau ... 0_1000_10/

Тук пише, че може да се поставя паркет (не се казва какъв обаче).
Лично аз нямам никаква идея.
limp3r - специалист
И аз четох из сайта на Кнауф че може. Пишат да се съобрази лепенето с препоръките на производителя на лепилото, но исках ако някой от вас го е правил да сподели. Благодаря
Spokoiniq - майстор
Готов паркет или паркетна мозайка
Многослоен готов паркет или паркетна мозайка са подходящи при залепване по цялата повърхност върху Knauf Vidifloor сухи подове.След съгласуване с производителя(моя бележка-на паркета) могат да бъдат положени и други видове паркет.Върху разделителен слой или свободно полагане могат да бъдат използвани и други видове паркет(моя бележка-ламиниран).

Горното е от брошурата на Кнауф, ако пода е плаващ е абсурд да сложиш масивен паркет, който да "трамбоваш" с машината за циклене, особено ако е валова.Дисковата машина има по-малко вибрации, има шанс да не стане "мяу".Лепене на масив върху гипсфазер е крайно нестабилно, предвид това, че при промяна в температурата и влажността естественото свиване и движение на паркета, той ще се отскубне заедно с горния слой на гипсфазера.Ако някой е лепил и циклил масив при тия условия ще го наема за себе си :)

Тема "Паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: