• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Pooh - майстор
infomar написа:
Идващата седмица ще отида и направя снимки.
Има някакви дъски, но не са в първа младост и не бих разчитал на тях, въпреки, че не са за изхвърляне. Не знам и доколко пода е равен/нивелиран. Ако приема оптимален вариант - равен под, сравнително запазени дъски, то може да поставя ГК директно върху тях, но ме безпокои, че няма да прилягат 100% върху пода а на отделни места. Затова ми се иска да има някаква междинна посипка. Не ми харесва обаче самото понятие - "плаващ под", което ме навежда на вероятността, ако теглото в единият край вследствие на някаква постоянна тежест натисне пода, той да "потъне" а в срещуположният край да "изплава".
Хубаво беше ако някой експлоатира вече направен подобен под да сподели резултати.
Щом има "някакви дъски", тогава си остава вече описаният от мен детайл с посипката. Посипката се използва точно за нивелиране и основа на подовите елементи. Продължавате да казвате ГК ... надявам се, че изяснихме - нужният материал в никакъв случай не е гипсокартон, а гипсофазер за под. Идеята на Плаващ под е, че може да обира температурни деформации и движения и слягания на конструкцията, което за въпросната къща ми се струва доста важно. Опасност от "потъне" и "изплава" не съществува. Ще очаквам снимковият материал.
Поздрави
infomar
Pooh написа:
...........Идеята на Плаващ под е, че може да обира температурни деформации и движения и слягания на конструкцията.............Опасност от "потъне" и "изплава" не съществува......
технологията принципно е ясна и трябва да е така, както я описваш. Имам обаче следните наблюдения. Нанесох се преди десетина години в нов блок и в коридорът налепих плочки. След няколко години изглежда от улягане на плочата някой плочки се напукаха. Колкото и малки деформации да има, то те оказват влияние на теракота.
Мисля, че основния проблем при плочки върху гипсофазер при сух под е че при леко изкривяване може да се пукне фугата между плочките, а и ако са много добре залепени с еластично лепило - да се пукнат те самите. Ако се поставяше дървена плоскост - няма проблем. Просто трябва да се ограничат деформациите и намали измятането или с други думи казано листът да не се изкриви или образува "корем" в следствие "плаването".
Нямам опит а само чувам кой какво казва и си правя изводи, които се стремя да си ги обясня с умственият багаж, който съм натрупал през годините. Площите не са големи и ще се стремя да използвам фирмени материали колкото може съобразявайки се с указанията на производителя.
Благодаря за съветите!!
infomar
Допитах се до един занимаващ се с направа на подове и ми да даде следният съвет за под на приземен етаж с бетонна плоча върху земя:
1. Няма нужда от хидроизолация на циментовият под , след като циментовата замазка е суха. Вместо хидроизолация да се постави един пласт полиетилен от край до край - цяло парче.
2. Върху полиетилена да се постави директно без лепене топлоизолация 5 см XPS (Фибран или друга подобна). Парчетата да се лепят едно за друго.
3. Над XPS/фибрана - стъклофибърна мрежа със замазка, така, че добре да се скрие.
4. Над замазката големи плочки гранитогрес (мин 33 х 33см) с лепило поне 4-6мм.
Казва, че направеният по такъв начин под може без проблем да се експлоатира при средно натоварване - нормални мебели (маса, столове, секция, канапе) и вървене на човек с тегло до 100-150 кг. дори да скача на един крак.

Някой правил ли е нещо подобно и има ли забележки или препоръки. Ако е правил, как се държи спрямо товароносимостта ?

П.С.
Други ме съветват над замазката със стъклофибърната мрежа, директно да слагам подложка 5мм. и редя ламинат - направо върху замазката над фибрана :?
И двата варианта ме устройват, но кой ще е по-издържаният технически?
  • 1
  • 2

Тема "Моля за идея за под/таван в приземно жилищно помещение." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: