Много интересна и все по-често дискутирана тема.
крум - специалист
ОСБ е по-скъпо от ГФ.
така или иначе, за да не ти вибрира и да не лумка, като ходиш, ще трябва да сложиш посипка някаква. Не съм сигурен дали ако го оплътинш с перлит, няма да има някакъв минимален шумо и вибро изолационен ефект
Тани - модератор
Слагаш перлит или вата между гредите , след това нивелираш и наковаваш върху тях OSB-то , на което си подбрал дебелината спрямо разстоянието между гредите и си готов!

Профи , сухия под е много добро решение , но мисля , че конкретно за този случай не е удачен. Човека иска да махне дъските и ще остане доста голяма кухина за запълване с посипка. Коване на гипсфазер направо върху гредите също не е разумно решение!
bibiqn - специалист
Тани написа:
Слагаш перлит или вата между гредите , след това нивелираш и наковаваш върху тях OSB-то , на което си подбрал дебелината спрямо разстоянието между гредите и си готов!

Профи , сухия под е много добро решение , но мисля , че конкретно за този случай не е удачен. Човека иска да махне дъските и ще остане доста голяма кухина за запълване с посипка. Коване на гипсфазер направо върху гредите също не е разумно решение!
То си има посипка от сгур между гредите.Просто ако насипя малко перлит за нижелация и след това осб дали сте стане?
крум - специалист
Както Тани каза - насипи перлита не за нивелация, а за оплътняване.
bibiqn - специалист
Преди да сложа перлит да махам ли сгурта или отгоре ?Крум
leonardo_vd - модератор
bibiqn написа:
Преди да сложа перлит да махам ли сгурта или отгоре ?Крум
Не махай нищо. Само подравни и слагай ОСБ-то, но в този случай те съветвам да не използваш перлит а посипката СИЛИПЕРЛ на кнауф.
Стефан - майстор
крум написа:
ОСБ е по-скъпо от ГФ.
Някой каза, че ГФ е 5,60лв/кв. м. А каква е цената на ОСБ?
крум - специалист
Леонардо, не съм сигурен, че има от къде да се намери Силиперл.
И перлита ще свърши работа. Все пак тежестта ще я поемат гредите, а не посипката. А и ще е най-евтино.

Бибиян, да обобща:
1а. оставяш сгурта, не се занимаваш с изравняване/изправяне/нивелиране на гредите.
1б. проверяваш гредите и при нужда ги сменяш/преподреждаш/подлагаш им, за да получиш нужното нивелирано ниво. При нас плочата е поддала с 3 см в средата и беше голяма разправия с компенсирането и нивелирането на гредите. Сгурията ще трябва да се махне - опитахме и без да я махаме, но е много по-трудно.
И веднъж махната, трябва да решиш дали искаш да я изхвърляш или да я оставиш и само да допълниш (уплътниш) отгоре. Ние я изхвърлихме - реших че нито знам какво е горено за получаването и, нито ми се разправя с пепел при слагането и отново.
2. слагаш перлит/вата между гредите наравно с тях. Така имаш ниво с 4 см по-ниско от желаното. При нас над гредите са наковани дъски 18 мм и върху тях е сложено ПДЧ 18 мм. Ще трябва да изчислиш какво точно ще сложиш над гредите, така че при полагане на ламината (той 6 мм ли е?) да достигнеш желаното ниво.
Предполагам, че ще трявба да наковеш дъски. Кови ги през 10-тина см - те са ти само за основа и ниво.
Отгоре върху тях слагаш плоскостите, винтиш ги за скарата плътно и това е.

По груби сметки, за допълване на тези 4 см от нивото ще ти трябват 6 мм от ламината, 18 мм от дъските и 16 мм плоскост. Допуск от 2-3 мм не би трябвало да е фатален - преходните лайсни ще го поемат.

Ако ползваш перлит, някъде един колега беше споменал, че е добре над перлита да сложиш найлон с цел да не се разпрашава и разхвърля, когато слагаш плоскостите.
Аз набутах вата между гредите, но ако тогава се бях сетил, бих натъпкал върху ватата и перлит за уплъняване навсякъде, където може.

Това е лесния и евтин начин. Не бива да очакваш кой знае какъв ефект относно шумо/вибро изолация. Все пак вибрациите ще се предават по гредите. Ако е тънка плочата, пода ще продължава да си вибрира. Скърцане не би трябвало да имаш - предполагам то се е получавало от разсъхнатото душаме.
bibiqn - специалист
Искаш да кажеш да сложа ПДЧ а не осб?И това съм го мислил но незнам дали няма да имам пр.С пдч-то значително по евтино ще ми излезе.Пробвано ли е или само на теория?За ламината още не съм решил като дебелина.За сега само събирам информация и другият месец започвам да къртя :).
крум - специалист
Не, не исках да кажа да сложиш ПДЧ вместо ОСБ. Казах, че в къщи е с ПДЧ и че няма никакво значение дали ще е ПДЧ, ОСБ или ГФ.
Какво ще сложиш вече е твой избор. Ламиниран ПДЧ струва около 14 лв/квадрат доколкото знам, това значи че неламинирания ще е още по-евтин.
ГФ е 5.40 за 1 см дебелина.
ОСБ отиваше към 13 лв за 18 мм дебелина.
Лично аз направил скара от дъски върху гредите, като дъските избера да са с дебелина такава, че да сложа в/у тях само един слой ГФ (така ще е най-евтино).

Тема "Подмяна на Дюшаме с Ламинат?Гипсофазер или Осб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: