• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
lana83 - напреднал
Здравейте и от мен!
Имам такъв въпрос: Ще слагаме ламинат, но пода не е идеално равен (строителите не се стараха особено) - предлагат ми да направим саморазливна замазка, но това означава, че ще трябва да чакаме още поне 2 месеца да изсъхне, за да положим ламината...
мисълта ми е - маже ли да се сложи от този сух под вместо мократа замазка? трябва да се нивелира съвсем фино... изобщо ако може - можете ли да кажете и технологията на полагане на този сух под, марки, от къде да се купи и т.н.?
Благодаря предварително!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като пишеш в търсачката "посика" и ще ти излезе много писано тук по въпроса.
Не можеш да я слагаш тънко.
Саморазливната замазка поема милиметри разлика.
Колко неиделано равен ви е пода?
prascho - майстор
Има разлика между саморазливна замаска и замаска от цимент и пясък!!!! Саморазливната съхне бързо и срока е минимален но цената....... :shock: .
lana83 - напреднал
Наистина - вчера цял ден четох по въпроса и видях, че минимум 1см е посипка и отгоре се слага гипсофазер... - не става в нашия случай! разликите са до към 5мм
Дали има друг материал, който да става за изравняване преди полагане на ламинат (освен мокрия саморазливен под...)? Ако имате някакви идеи ще съм много признателна!
Продължавам с терзанията! :-D
prascho - майстор
Ако се използва посипка на Кнауф в спесификациите минималната дебелина, която е дадена на слоя е от 20 мм. Ако се използва керемзир минималната дебелина е 30 мм. Трябва да добавиш и 2см гипсфазер т.е нивото се вдига 4-5 см. Зависи дали имаш възможност да повдигнеш нивото, какви са твойите основни цели /само хоризонтиране на повърхността, топлоизолационни свойства.../, дали е къща или апартамент....какъв е бюджета, който си придвидил за цялостното изпълнение- хоризонтиране и ламинат...

Така като те слушам, един удобен вариант е хпс за под /с по-голяма плътност/, лепиш го като с дозировка на лепителни слой се опитваш да намалиш неравността от 5 мм до към 2-3 мм. Подложката под ламината поема неравности от 2-3 мм. По този начин ще получиш топлоизолационен ефект. Дебелината на хпс/фибрана/ се съобразява в зависимост от бюджета и възможното ниво за повдигане. Но не те съветвам да е под 2 см. Лепенето задължително с гребен, като под дозировка имаш предвид различна дълбочина на гребена. Нямам опит в това и не знам действително дали ще може да се намали денивилацията. Да се изкажат компетентните. За получаване на здравина на слоя, може да се шпаклова отгоре с мрежа и топлоизолационно лепило.
dobromir.marinov - специалист
Има една подова шпакловка която се прави при мокет и балатум, аз я ползвам и за ламинат, при неголеми неравности.Прави се по следния начин:
В кофа с вода /20л/ се слага 1.5-2кг С200 и цимент до достигане гъстота на боза.Излива се на пода и с маламашка без да се натиска се разнася навсякъде.Предварително пода се почиства добре ,високите участъци се изстъргват.
В момента в който може да се стъпва вурху готовата шпакловка,в зависимост от температурата съхне от 10мин до 2часа ,с метла започваш да метеш ръбчетата които са останали,като държиш метлата силно наклонена към пода така че да метеш с по голяма дължина от метлата.Можеш да повтаряш процедурата колкото пъти искаш,но до сега не ми се е налагало повече от три пъти.
pipbel - майстор
Eто ти евтина самонивелираща се замазка.
Браво на dobromir.marinov
Що пък не
lana83 - напреднал
Това звучи интересно!
Имам въпрос - като се мете с метлата не се ли стъпва върху още нестегналата замазка? или тя трябва да е стегнала достатъчно, за да се стъпва по нея?
имаш ли снимки по тази технология? :?
все пак съм жена и ми трябват и помощни средства :-D
Mori - специалист
А ако добавиш и мраморно брашно към тази смес, може да го разлееш и по-дебело.
Разширихме си кухнята.Сега е на две нива,но ще слагаме ламинат.Голямата част е цимент,а малката паркет.Между двете нива има разлика от 1см.Въпроса ми е-само фибран и изолация достатъчни ли са?А тръбите от парното могат ли да се поставят под ламината в нашия случай?Предварително благодаря.
  • 1
  • 2

Тема "Суха посипка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: