pipbel, данните съм ги гледал в Интернет от брошури на производители и търговци. Вероятността да са некоректни е еднакво голяма както за керамзита, така и за фибрана.
Конкретно за керамзита има и таблична зависимост на харектиристиките от фракцията:
http://keramzit.eu/index.php?option=com ... &Itemid=52
Както сам можеш да видиш, коефициентът на топлопроводимост варира 0.044-0.091.
На оригиналната посипка на Кнауф този коефициент е 0.06
Поне така пише в тяхната брошура:
http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/Ausg ... ERlast.pdf
Относно механичната устойчивост - сравнението ти е некоректно. Натроши фибрана на парчета с размер, равен на гранулите на керамзита и тогава стъпвай смело и сравнявай.
Ако беше достатъчна устойчивостта на натиск на фибрана, при класическа подова изолация нямаше да се налага армирана замазка поне 3 см. Или гипсофазер отгоре при сух под. В бита има точкови натоварвания на пода от мебели и т.н.
ribnikolaevi, в спомената по-горе брошура за оригиналната посипка на Кнауф е описано, че при минимално натоварване по цялата площ на сухия под, гранулките се слепват и съединяват и образуват хомогенен изолационен слой.
Предполагам, че все едно да екструдираш гранулите на фибрана, от които се произвежда, между основата/плочата и листовете гипсофазер. Това би трябвало да гарантира максимално добро уплътняване на пълнежа.
Конкретно за керамзита има и таблична зависимост на харектиристиките от фракцията:
http://keramzit.eu/index.php?option=com ... &Itemid=52
Както сам можеш да видиш, коефициентът на топлопроводимост варира 0.044-0.091.
На оригиналната посипка на Кнауф този коефициент е 0.06
Поне така пише в тяхната брошура:
http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/Ausg ... ERlast.pdf
Относно механичната устойчивост - сравнението ти е некоректно. Натроши фибрана на парчета с размер, равен на гранулите на керамзита и тогава стъпвай смело и сравнявай.

Ако беше достатъчна устойчивостта на натиск на фибрана, при класическа подова изолация нямаше да се налага армирана замазка поне 3 см. Или гипсофазер отгоре при сух под. В бита има точкови натоварвания на пода от мебели и т.н.
ribnikolaevi, в спомената по-горе брошура за оригиналната посипка на Кнауф е описано, че при минимално натоварване по цялата площ на сухия под, гранулките се слепват и съединяват и образуват хомогенен изолационен слой.
Предполагам, че все едно да екструдираш гранулите на фибрана, от които се произвежда, между основата/плочата и листовете гипсофазер. Това би трябвало да гарантира максимално добро уплътняване на пълнежа.