Много интересна и все по-често дискутирана тема.
estorm - специалист
Здравейте !
Да не пускам нова тема ще използвам тази за едно въпросче. Как се закрепва преходната лаисна ? Става дума за тази на касата на вратата. От коридора и стаята ламинатите са на едно ниво. И какво разстояние трябва да има между тях ?
jekasus - майстор
Към лайсната нали има дюбели. за разстояние залагам на 1.5 см :-D
estorm - специалист
Днес един консултант ми каза че се лепи. Гледам профила има канал за някакъв елемент. Аз съм си правил това онова от алуминиеви профили и знам че един производител не би заложил на лепене. Питам да няма някакъв дюбел или друг елемент. ' Не вика лепиш го' Ама за кое да го лепя недоумявам . А човека съвсем компетентно ме увери че се лепи към ламината. Затова питам да ходя ли утре да му тегля едни :axe:
jekasus - майстор
estorm написа:
А човека съвсем компетентно ме увери че се лепи към ламината. Затова питам да ходя ли утре да му тегля едни :axe:
Дюбели не намерих, ама тегли му едни по-дълги дето ще ровя вечер в мазата, вместо се радвам на онова на заден план.

Прикачен файл

DSC_0150.jpg 1
Chefo77 - майстор
estorm написа:
Днес един консултант ми каза че се лепи. Гледам профила има канал за някакъв елемент. Аз съм си правил това онова от алуминиеви профили и знам че един производител не би заложил на лепене. Питам да няма някакъв дюбел или друг елемент. ' Не вика лепиш го' Ама за кое да го лепя недоумявам . А човека съвсем компетентно ме увери че се лепи към ламината. Затова питам да ходя ли утре да му тегля едни :axe:
Няма нужда да му теглиш майните - прав е. Макар че много колеги "обичат" дюбелите, аз не съм им привърженик. Лепя лайсните с универсален силикон, като слагам силикон на две линии от двете страни на канала по дължината на лайсната, както и няколко топки на пода, във фугата, която оставям между ламината и втората настилка.
Иначе дюбели има, Евгени ти е показал единия модел, другия модел са пластмасови. Неудобството при монтажа с дюбели е, че дупките за тях трябва да са перпендикулярни на равнината, която трябва да заеме лайсната, т.е. ако има разлика от 1 см между ламината и (например) теракота, дупката трябва да се пробие под наклон. В противен случай рискуваш лайсната да застане хоризонтално и да се получи разстояние между нея и по-ниската настилка. Друг неприятен момент е много по-бавния монтаж - да пробиеш дупките точно на местата им, да наместиш точно пироните в дюбелите, равномерно да почукваш лайсната върху всеки дюбел (задължително с нещо да омекотиш удара - гумено или дървено парче)... Докато със силикона само измерваш, изрязваш, оформяш, нанасяш силикона, залепваш, притискаш да излезе излишното количество силикон, зачистваш го и натискаш с тежест, ако има нужда.
По този начин закрепвам лайсни вече повече от 6 години. Издънки съм имал да се преброят на пръстите на едната ръка - и то защото шефа беше решил да спести пари и взе евтин силикон ... от 2 лева тубата. С Master, Ceresit, Soudal и т.н. проблеми съм нямал.
А можеш да използваш и санитарен силикон.
И монтажно лепило или неопрен. Само дето се опорочава идеята на плаващия под - де факто в единия край с твърдите лепила го спираш. Да не говорим, че когато лепилото е втвърдено в едно положение, при натиск върху ламината лайсната не поддава, и това, което обира напрежението се явяват стабилизиращия и декоративния слой на ламината. Рискът да се отлепи някой от двата слоя от основния не е за пренебрегване.
estorm - специалист
Доообре :cool: Благодаря ви за разясненията. Първо ще се пробвам с дюбелите , ако не успея с фиксирането се заемам с лепене.
Chefo77 - майстор
Първо се подсигури, че нямаш кабели или тръби по пода :)

Тема "Поставяне на ламиниран паркет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: