• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 50
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
sasooooooooo - "специалист"
А колко по-лесно е да се нареди ламината, нали!?
Интересно ми е parketmilanov, какво ще се изкажат по въпроса. Сигурно са редили корк някъде.
kandidat_maistor - напреднал
Видях го накрая Ланеото. Тази сутрин си бях отделил за обиколка по магазини. Минах първо да видя малко истински корк. Този на плочи отива на почти еднаква цена с клик системата, като включи човек разходите за подравняване и лепило. Корковите десени са много хубави, стига да ти допада такъв тип шарка. Дървесните фурнири са доста скучни. Вариантите за лак са ув и такъв с керамично покритие. Има един вариант който го водят PVC и е най-държелив, но на допир на мен ми напомня балатум. Във клик системата има доста корк, около 6 мм, по-голямата част отгоре, по-малката отдолу. Цената е към 70 лева. Консултанта твърдо препоръча клик системата.
И тук стигам до Ланеото. Грешал съм, и при него горния слой корк е по-дебелият, около 1,5 мм, долния е около половин мм. Корка в Ланеото е по-ситен и очевидно по-компресиран. Шарките са добре подбрани и имат лек релеф, това което водят рустик (не повтаря шарката). Разликата на допир с ламината е много осезаема. Горният слой се усеща, като на коркова плоча, сатенено мек и топъл. HDF-а е много дебел около 8 мм и самата паркетина стои много масивна, а и по-тежка. Пробвах ги една до друга с ламината, ламината трещи поне два пъти по-силно. Очевидно и Егер го отчитат защото имат едно тестерче със залепени ланео, естествен паркет, и ламинат, които можеш да чукнеш с монета и да чуеш разликата. Големият минус - няма наличности, защо не мога да си обясня? Отделили са място, дисплеи, хвалят го и като те убедят, си тръгваш с празни ръце, защото наличности не поддържат.
Повърхността на Ланеото определено няма да е устойчива, като тази на хубав ламинат, по-мека е и нежна. От друга страна и цената му не е твърде далеч от тази на качествен дебел ламинат. Директно сравнение с корка няма как да направя, нямах коркова паркетина, но нещата не са толкова далеч, колкото предполага разликата в цената. За последните 10% винаги се плаща най-много. Поради тънкия последен корков слой си мисля, че Ланеото ще си има нужда от подложка, за разлика от корка. Щракнах и една снимка, след като толкова го търсих
Прикачен файл:
laneo.jpg
laneo.jpg (79.49 KиБ) Видяна 3665 пъти
Chefo77 - майстор
Според мен сравнението на Ланео с чист ламинат и парче дърво не е коректно. Ще кажа и защо - защото можеха да го сравнят с ламинат с интегрирана подложка (залепена отдолу) - разликата между него и обикновения ламинат на подложка е потресаваща. Както и естествения паркет - истинския му монтаж е залепен за пода. А като е залепен и 2 см плаващ корк не могат да "го бият" по звук.
Иначе това, което не ти казват никъде е, че коркът се дере с нокът :) Интересно ми е какво става с него когато решиш да сурнеш нещо по-тежко ... маса например.
sasooooooooo - "специалист"
Chefo77 написа:
...Иначе това, което не ти казват никъде е, че коркът се дере с нокът :) Интересно ми е какво става с него когато решиш да сурнеш нещо по-тежко ... маса например.
Не си прав! Ако крачетата на масата или дивана, или каквото и да е са заоблени - Да, ще потъне. И все пак говорим за 2-3мм. Но чак пък да дереш с нокът. Току-що пробвах, не става! Мебели като се местят, естествено се внимава, но нима при ламината, не е така? Или може би става въпрос за фабрично лакираните, при които лака е само горен слой, а не както писах преди това да си "попива" в плочата? Корковият под си има и предимства, и недостатъци. Всеки сам си преценя. Аз съм го решил за себе си.
Chefo77 - майстор
Аз за да пиша за нокътя, значи съм пробвал :) Сега - не говоря докато го докоснеш, но при силен натиск се деформира. С ламината не знам, моя няма грижи. Тътря отгоре столове, маси ... Въртящият стол е с пластмасови колела, ако махна бюрото не можеш да разбереш къде е бил - вече 4 години е на едно и също място.
Иначе си прав - всяка настилка има предимства и недостатъци. Надявам се не си приел предишния ми пост за някакъв упрек! Не всеки може да си позволи да сложи корк у дома все пак.
Подложката залепена отдолу на ламината няма да промени много шума, който се връща в помещението. Ланеото и в още по-голяма сила корка, на първо място не произвеждат толкова висок шум. Но подложка можеш да сложиш и на трите. Иначе според мен Ланеото ще е по-лесно за нараняване от хубав ламинат писах го и по-горе. Самата мекота го прави по-уязвимо. Въпросът е кой компромис е по-приемвлив в конкретна ситуация. Въпреки че според мен са добре подбрани Ланеото е в 8 шарки, нищо общо с многообразието на ламината.
Chefo77 - майстор
Мисля, че не ме разбра - не е залепена обикновена подложка - полиетиленова от 65 стотинки, а нещо като кече. Наистина сваля шума, който се предава на пода, много повече дори от XPS подложките. Може да си виждал мостреника - едно топче за голф и 2 парчета ламинат едно до друго.
Иначе за другото си си прав - корка си е мек, няма как да предава повече шум от ламината - дори и от този с подложката. Както и от свободностоящия паркет.
Разбрах че визираш по-сериозна подложка, но не съм виждал такъв. Каква марка и модел е? Имах предвид, че можеш и допълнително да сложиш подложка на всеки от видовете паркет, а тя може да е и коркова (въпреки че не е евтина хич).
Spokoiniq - майстор
Aз чакам Боби Миланов да ми достави един син Tarket, и под него ще метна 1см екобон, плътност 150кг, теоритично може да пружинира леко, но не ме бърка, че е за студиото.17 кинта е 2/1м от Дитрейд, не е евтино, но едва ли друга ще я бие като звукоизолационна подложка.
parketmilanov - специалист
понеделникут ще ти бъде позвънено с добър хабер от Френско....ми дават звездите!!! :)

Прикачен файл

stulbadub1.jpg
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 50

Тема "Всичко свързано с паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: