Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Master_Kenobi - V.I.P.
От високо й даваш да скача на малката, да не се пребие. :)
А силата ще е:
F = m . a = m . g = 20kg . 9,8 m/s2 ~ 200 N

Ако крачетата й упражнят натиска върху 10 кв. см., то тогава механичното напрежение (налягането) върху пода ще е:

P = 200 N / 0,01 m2 = 20000 Pa = 20 kPa

Ако крачетата й са по-малки, или скочи само на пръсти и те заемат площ 0,005 м2, то Р ще е два пъти по-голямо - 40 kPa.

:)
pesho - специалист
"Както вече се разбра в друга тема аз не мога така.
Но ми се струва, че някои колеги са в неведение по повдигнатите въпроси".
Учителю,хвали се,хвали се,че да те разбере целия форум.. :-D Казах ти,че не се заяждам..Мисля,че бъркаш статичните натоварвания (това са разчети на ЖБ елементи- колони,греди,плочи(полета),и т.н. -,като елементи на ЖБК .) от собственното тегло и ДОП.РАЗПРЕДЕЛЕНИ НАТОВАРВАНИЯ(за които мисля,че ти говориш) със ЯКОСТТА на материалите...Пък може и аз да бъркам :? ,но не ми се спори вече..
Master_Kenobi - V.I.P.
pesho, не те разбрах, братче, с горния пост какво ми казваш... Нито искам да се хваля, нито да се излагам. Нито пък ми се спори, просто човека нещо попита и отговорих, ако не съм прав, някой да каже.
Явно не се появява спец, който да ни отвори очите, така че дай да порасъждаеме заедно по логиката на гимназиалната физика, искаш ли? :)

По-рано каза:
pesho написа:
Човек като ходи тежеста му е разпределена на 0.02 м2. Смятай сам нататък..
Добре, да посмятаме:
Приемаме, че тоя човек има маса (тежи) 100 кг. и "стъпва" на 0,02 м2. Ако твоята логика е такава, че 0,02 м2 трябва да издържат 100 кг., то излиза, че 1 м2 трябва да издържи - 1 : 0,02 = 50 пъти повече, или 100 х 50 = 5000 кг. А една стая от 20 м2 - 5000 х 20 = 100000 = 100 тона. Такава ли е логиката ти или грешно съм те разбрал? Ако е такава, не ти ли се струва прекалено, една стая от 20 м2 да издържа теглото на 2 танка, или 5 метра воден стълб?! Ами цял етаж на сграда, колко ли трябва да издържа?!

Пък и вече ни казаха:
rap66 написа:

Статичните товари за плочата (това е полезен товар като мебели, хора и т.н.) са 200-250 кг./м2 за жилишната площ и 350 кг/м2 за терасите. (около, не ми се рови в проекта на апартамента сега) и се определят от армировката (желязото) и бетона. :?
rap66 - специалист
Благодаря на Master_Kenobi за сметките. Успокоих се, че дъщеричката и да порасне, и да напълнене, пак няма да ми пробие новия под. Сега е на 3.5 г., но вече си има прякор - "Пършинга", щото ако се придвижда ходом ( не бегом, което е нормалното за нея) значи е болна или ще спи :lol:

Тема "Сух под - посипка + фибран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: