Много интересна и все по-често дискутирана тема.
8180 - майстор
Здрасти на Всичики - питащ и отговарящи.
Маже би заради "недостатъчна компетентност", но ми се струва, че въпросът е зададен коректно (или почти). Вярно не е стандартен, но вярвам, че Нашият екип може да отговори.
Не мога да се "светна" защо се появяват някакви недуразумения.
За съжаление, почти нищо не мога да кажа по същество, освен:
- Найлонът (като пароизолация) е излишен.
- За застраховка може да се помисли за нещо "мазано" като хидроизолация (ако се налага) върху пода и донякъде нагоре по стените с подходящо усилване в ъглите. Хубаво е да не се дупчи - нагоре с лепене или плаващо.
- Ударният шум също не е много страшен - само някакви мерки "да не кънти".
sasooooooooo - "специалист"
http://www.cork-bg.com/read.php?name=12&lang=bg

В къщи съм само с коркова настилка и съм много доволен. Освен всичко корка е и шумо- и топлоизолация, полага се като крайна настилка и се чисти по-лесно дори и от теракот. Разгледай линка за повече инфо!
Master_Kenobi - V.I.P.
Даа..., картинката започна да се попълва. Етажът вкопан 80 - 140 см. Няма наводнения, но има опасения от влага.
Според мен основният ти проблем е изолацията от влага и вода.
Знае ли се как е строена къщата: Хидроизолация на фундамента? Дренаж? (Да не се окаже, че отдолу има и мазе?) Има ли в момента, или имало е влага по стените? От какъв материал са стените? Очевидно те до някъде са бетонни. На каква височина е бетона? Как е изолирана от вода подземната (вертикална) част на стените отвън?
И накрая колко годишна е постройката? Никога ли не е имало проблем с влага на пода и стените?
Имам една нова идея за пода, но първо ми отговори на въпросите, пък и аз да я дообмисля.

За вратите - ясно. Не са поръчани. Останах с впечатление, че правиш ремонт и ги има. Само една забележка за тях - Ако не можеш да ги отваряш навътре и се блъскат в нещо, значи не би могъл и да влезеш в стаята спокойно. Ако помещенията са много маломерни, тогава нека се отварят навън.

Щом не те притесвява цената, вземи някакъв по-скъпичът и як ламинат и забрави за всякакви хидроскопични материали под него като OSB или корк. (Да не поемат влагата и да мухлясат като ги "запечатиш" отгоре с ламината.) Няма да имаш проблем със здравината при обичайно използване.
piteriv - специалист
Здравейте.Значи-къщата е строена преди 30г.По точно-започната е преди 30г. а е завършена преди 15г. Няма хидроизолация на фундамент,нито дренажи,затова са опасенията от влага.Отдолу няма мазе-бетон,замаска и терикот.От вън ископах около стените и сложих фибран+....това дето го продават на рула и ми прилича на твърд найлон на пъпки :-D /не знам как се казва/.Това в частта,която остава под земята.Влагата по стените намаля много-остана около десетина см. от пода на горе.Виках специалисти и казаха,че тази влага се смуче от самия бетон на основата,а бетона свършва в основата на стаите от там на горе е двоен зид с тухла еденичка и от външната страна 10см. бетон+моето испълнение.Така,за да не избива тази влага от вътре изскъртих стените до тухла/беше мазано само с каменно брашно почти без цимент , за хастар и финна отгоре,така,че падна лесно/.Изрязах 10см. ивици от фибран/2,5/и ги поставих на 55см. една от друга,на частите от стаите,които са под земята,като в-у така получилата се скара наредих листове фибран/2,5/,така че остана въздушна възглавница м-у стената и фибрана.На частите,които останаха над земята сложих 5см. стериопор,като по този начин получих равни стени-после мрежа,шпакловка....И така влага, от вътре по стените, повече не изби, макар,че сигирно тухлите са влажни до някъде.Такава е общо взето картинката в момента-сега дойде ред на пода,но поради всичко което казах ме е стрех да не се изметне ламината.Корковия паркет дали се измята :? Май ставам досаден/но ако отговаряте ще питам :)Чао за сега!
касада - напреднал
Виж какво намерих,но ме домързя и ти го копирам директно... :-D Ето малко практическа инфо за корка (текстът е взет от сайт за корк). "КОРК е наименованието на външната кора на Корковия дъб (Quercus suber L.), дърво растящо в западната зона на средиземноморския басейн. За добиване на корк е необходимо Корковия дъб да е достигнал зрялост около 25 години. При добива на корк дървото не се унищожава. За 9 години отнетата кора се възстановява напълно и отново се сваля. Този цикъл се повтаря около 18 пъти през активния живот на Корковия дъб. Корка е суровина с разнообразно приложение в различни сектори на индустрията и строителството. Корка е 100 % екологичен природен материал. Корк е името с което се нарича кората (епидермиса) покриваща стъблото, формирана при растежа на Корковия дъб.
Впечатляващите качества на корка се дължат на неговата структура и химически състав:
- Структура на пчелна пита (14-стенни клетки разположени една срещу друга, запълнени с газообразна смес) – всеки кубически сантиметър съдържа 40 милиона (!) клетки;
- Корковата тъкан съдържа 89,7% газ с изключително ниска плътност, което обяснява разликата между обем и тегло.
Основните физико-механични характеристики на корка са:
- лекота – по-лек от водата. Плътността на корка е 0,12-0,20;
- устойчивост на влага – наличието на суберин (смес от мастни киселини и тежки органични алкохоли) прави корка непромокаем за течности и газове. Поради това корка не гние;
- еластичност – възвръща първоначалната си форма след компресиране; отличен топлинен, акустичен и вибрационен изолатор – поради изключително ниската проводимост на клетките;
- износоустойчив – устойчив на износване и с висок коефициент на триене поради структурата си;
- не поема миризми и не задържа прах – поради което не предизвиква алергии и астматични страдания.Още http://stroiteli.elmedia.net/?magazine= ... 75&stype=2 Дано съм и ас полезна!
Master_Kenobi - V.I.P.
Значи със стените каквото било - било. Хубаво, лошо - направил си го и точка. ОК!
Я да обсъдим една такава идея: Залепи с горелката един-два пласта воалит или нещо подобно върху теракота. Нали каза, че е захабен, трябва да хване. Захвани малко и от стените. Какво ще кажеге, колеги? :?

После отгоре лепиш фибран, може и по-дебел - 5 см. И след това директно подложка и ламинат - здрав (HDF). Ще издържи. Не ти трябват "вафлени корички" от ОSB.
piteriv - специалист
Благодаря Master_Kenobi и на всички останали :) P.S.Не ви ли се струва,че това е поредната увиснала тема.... :cry:
Master_Kenobi - V.I.P.
piteriv написа:
P.S.Не ви ли се струва,че това е поредната увиснала тема.... :cry:
В какъв смисъл увиснала?! Никоя идея ли не ти хареса и нямаше полза от писането, или?! :?
piteriv - специалист
НЕ,не,не...Боже-не.....ни най-малко!Исках да кажа...недовършена,чувствам я като неудобна.Гледах поне в три подобни форума, подобни теми :idea: всичките така.... оставени до никъде :cry:
Master_Kenobi - V.I.P.
Стига скруполи бе, пич! К`во и е недовършеното?! Я, колко шантави идеи ти дадохме! Да поекспериментираме на твой гръб! Хехе! :-D
Шегувам се, разбира се. :) Чакай, ще има и други мнения. :)

Тема "Съвет за изолация на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: